10 dolog, amit nem tudtál a Dawson és a haverokról

Ez a szokatlanul komoly tinisorozat olyan színészek karrierjét indította be, mint Michelle Williams vagy Katie Holmes. Ezt persze mindenki tudja, de mi most további érdekességeket is mutatunk a népszerű szériáról.

1. Katie Holmes (Joey) és Joshua Jackson (Pacey) a sorozat első pár évadában

a valóságban is egy párt alkotott.


2.
A Dawson által viselt nyakláncot a karaktert megformáló James Van Der Beek édesanyja készítette, és annyira hozzánőtt a figurához, hogy a jelmezfelelősök aköré építették Dawson többi ruháját és kiegészítőjét is.

3. A széria kreátora nem más, mint az olyan tinihorrorok forgatókönyvírójaként ismert Kevin Williamson, mint a Sikoly vagy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron. Az alkotó egyebek mellett úgy profitált mindebből, hogy a Dawson és a haverokban a két említett film több kellékét is felhasználták, elsősorban a címszereplő hálószobájában.


4. Dawson szerepére közel 500 fiatal színészt hallgattak meg, mire megtalálták James Van Der Beeket. Egy ponton pedig úgy tűnt, Joshua Jackson fogja játszani a karaktert, később azonban őt alkalmasabbnak találták Pacey szerepére. Egy meg nem határozott szerepre Charlie Hunnam is részt vett a meghallgatásokon, Jason Biggs, az Amerikai pite-filmek sztárja pedig Pacey-t szerette volna eljátszani. Végül Joey-t játszhatta volna Selma Blair is.

5. A producerek eredetileg Alanis Morissette Hand In My Pocketjét szerették volna megszerezni főcímdalnak, de nem fért bele a költségvetésbe, így lett végül az I Don't Want To Wait a vezérdallam Paule Cole-tól. Ezenkívül egy Jann Arden nevű kanadai folkzenész is írt egy nyitószámot kifejezetten a Dawson és a haverokhoz, amit végül a DVD-kiadásokon használtak fel, hogy elkerüljék a további jogdíjak kifizetését. A kezdeti csóróságot az alkotók a sorozat kétrészes fináléjában tudták kompenzálni, ahova kísérőzeneként

beraktak mindent, amit már a pilotba is szerettek volna, csak még nem engedhették meg maguknak.

6. Kevin Williamson eredetileg a Foxnak akarta eladni a szériát, de mivel a csatorna épp az Ötösfogat című hasonlóan érzelmes sorozat nézettségével küszködött, mégsem merték bevállalni. Ekkor az alkotó teljesen lemondott a dologról, és befogadott egy kutyát, akit Dawsonnak nevezett el, mert azt gondolta, ez marad az egyetlen emléke a projektről. Hamarosan azonban a The WB lecsapott az anyagra, mivel a Buffy, a vámpírok réme akkora siker lett, hogy elkezdte érdekelni őket egy újabb tinidráma.


7. Egy-egy epizód felvétele nagyjából egy hétig tartott.

8. Habár a címben Dawson nevét emelik ki, Joey karaktere az egyetlen a barátok közül, aki a széria mind a 128 epizódjában szerepel.

9. A rajongók az online térben sokszor próbálták megfejteni, miért az a sorozat (eredeti) címe, hogy Dawson’s Creek, amiből a ’creek’ patakot jelent.

Egy népszerű összeesküvés-elmélet szerint a címadást az motiválta, hogy a meglehetősen melankolikus lelkialkatú Dawson a végén majd beleöli magát egy patakba,

amit emiatt róla neveznek el – a sorozat vége azonban mindezt megcáfolta. A sztori szerint egyébként a fiú tényleg egy patak közelében él, ahol nemcsak sok időt tölt, de ez választja el a barátaitól és egyszersmind köti össze őt velük, mind konkrét, mind átvitt értelemben, ennélfogva a címbe beemelt víz jelképezheti a főhősök barátságát is.


10. A Dawson és a haveroknak van egy török remake-je, ami 2007 és 2011 között futott, Kavak Yelleri címen. A főhősök neve Asli, Deniz, Efe és Mine voltak.


(via IMDb)


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.