10 félelmetes, de izgalmas tény, amit tuti nem tudtál a Démonok közöttről

A film megtörtént eseményeken alapul – már ha tényleg elhisszük az igazi Ed és Lorraine Warrennek, hogy kísértetet láttak 1971-ben a Perron család Rhode Island-i otthonában...

1. Szegről-végről ez a film is könyvadaptáció

Hihetetlen, de igaz: a Démonok között (eredeti címén: The Conjuring) franchise-ba tartozó filmek két szellemvadász főszereplője, Ed és Lorraine Warren (akiket a moziváltozatban Patrick Wilson és Vera Farmiga alakít) valóban élt. Sőt, a pár amolyan önjelölt paranormális nyomozóként számos kísérteties és megmagyarázhatatlan természetfeletti jelenséget vizsgált meg a '60-as évektől kezdve egészen a '90-es évekig, a hátborzongató eseteikről pedig rendre olyan hangzatos című könyvekben számoltak be, mint a Graveyard: True Hauntings from an Old New England Cemetery (magyarul kb.: Sírkert - Valódi kísértetjárások egy régi New England-i temetőben), a The Haunted: The True Story of One Family's Nightmare (magyarul kb.: Kísértetjárás - Egy család rémálmának igaz története) vagy épp a Satan's Harvest (A Sátán aratása).

Forrás: Amazon.com

 

2. Gerald Brittle szintén könyvben dolgozta fel Warrenék különös eseteit

Ennek az 1980-ban kiadott kötetnek a hangzatos címe a The Demonologist: The Extraordinary Career of Ed and Lorraine Warren (azaz: A démonológus: Ed és Lorraine Warren rendkívüli életútja) volt, és a Démonok között kasszarobbantó 2013-as premierje után az újranyomások borítóján már a film címét is feltüntették, hogy még inkább közönségcsalogató olvasmány lehessen.

 

3. A film  igaz történeten alapul

Már amennyiben megtörtént esetnek tekint az ember egy kísértetjárást. 1971-ben ugyanis a Warren házaspár felkereste a Perron család Rhode Island-i otthonát Harrisville-ben, mert a házról az a hír járta, hogy egy boszorkány kísért benne, aki a XIX. század elején élt ott. Warrenék méricskéltek, kutakodtak, interjúztak, majd azt állapították meg, hogy egy Bathsheba Sherman nevezetű boszorka megátkozta a helyet, így aki később oda költözött, az mind szörnyű halált halt.

James Wan rendezésében a történet így elevenedett meg évtizedekkel később: Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, ám nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Valaki, aki minden percben jelen van, velejéig gonosz, és képtelenség megszabadulni tőle. A megmagyarázhatatlan földöntúli jelenlét pokollá teszi a napjaikat, és egyre veszélyesebb, ijesztőbb módokat talál, hogy jelezze: övé a ház, és nem engedi át másnak. Perronék kénytelenek a paranormális ügyek ismert nyomozóihoz, Warrenékhez fordulni...

Forrás: InterCom

 

4. Vera Farmiga személyesen is találkozott Lorraine Warrennel

Ed Warren 2006-ban, 79 éves korában elhunyt, így már nem érhette meg, hogy kasszarobbantó horrorfilmek egész sora készül az életéből. Lorraine Warren viszont igen szép kort élt meg: 2019-ben halt meg, 92 éves korában, így „szakmai tanácsadóként” még lelkesen részt tudott venni a Démonok között és a Démonok között 2 elkészítésében is. Rendszeresen kijárt a forgatásokra, és személyesen is mesélt a paranormális élményeiről a vásznon őt alakító Vera Farmigának.

Lorraine Warren és Vera Farmiga a Démonok között premierje utáni ünnepségen egy Los Angeles-i étteremben (forrás: Kevin Winter/Getty Images)

 

5. Eleinte senkinek sem kellett a film

A Perron család kálváriájának megfilmesítése már a '90-es években is felmerült mint ötlet. Ekkor történt ugyanis, hogy Ed Warren lejátszotta a Carolyn Perronnal készített diktafonos interjúját Tony DeRosa-Grundnak, a Sabrina, a tiniboszorkány tévésorozat producerének. Ekkor készült el az első forgatókönyv is, amivel DeRosa-Grund közel 14 évig(!!!) házalt eredménytelenül a hollywoodi stúdióknál, mivel a Gold Circle kivételével senkit sem érdekelt az ötlet (és végül aztán ők is kihátráltak a produkció mögül).

Ekkor DeRosa-Grund taktikát váltott: összeállt Peter Safran producerrel és a Hayes-testvérpárral, Chad Hayes és Carey W. Hayes forgatókönyvírókkal. Az új kreatív csapat csavart egyet a dramaturgián: már nem Perronék voltak a történet főszereplői, hanem Warrenék – a minél autentikusabb szellemvadász-hangulat miatt többször is konzultáltak telefonon az ördögűző házaspárral. A terv bevált: 2009-ben már hat nagy stúdió harcolt a megfilmesítés jogáért. A győztes a Summit Entertain lett, de nem sikerült minden részletben megállapodni, így DeRosa-Grund végül a New Line Cinemához vitte át a projektet.

 

6. Mára milliárdos franchise lett a Démonok között

Bejött DeRosa-Grund számítása, a 20 millió dollárból leforgatott horror óriási siker lett. Világszerte 319 millió dollárt kaszált, azóta pedig kapott két hasonlóan sikeres folytatást (Démonok között 2, Démonok között 3 - Az ördög kényszerített) és számos spin offot is (Annabelle, Annabelle 2. – A teremtés, Annabelle 3. – Hazatérés, Az apáca, A gyászoló asszony átka).

És hol van még a kísértetjárás-maraton vége? Hamarosan jön Az apáca 2 és a Démonok között 4

 

Vera Farmiga a Démonok között című filmben (forrás: InterCom

 

7. Vera Farmiga nem volt hajlandó hazavinni a forgatókönyvet

A színésznőt saját bevallása szerint nagyon nyugtalanította szövegkönyv. Éjszakánként képtelen volt olvasni, mert valahányszor megpróbálta, lebénult a félelemtől. Később olyan különös tapasztalatról is mesélt, hogy egyszer, amikor kinyitotta a laptopját, három vágást látott a képernyőn, mintha valami lény húzta volna végig rajta a karmos mancsát (persze könnyen lehet, hogy csak az agya űzött vele tréfát, miután rettegve ugyan, de mégiscsak végigolvasta a forgatókönyvet).

 

8. A film forgatásán a Perron család tagjai is jelen voltak

Lorraine Warrenhez hasonlóan a Perron família is jelen volt a Démonok között forgatásán, mint a Rhode Island-i természetfeletti dolgokat első kézből megtapasztaló szakértők”. A családtagokat azonban különös jelenségek kísérték: erős szél támadt körülöttük, miközben a környező fák ágai meg sem mozdultak, és amikor Carolyn otthon maradt, valami gonosz jelenlétet érzett a házában, majd összeesett, és kórházba kellett vinni. A hotel pedig, ahol a stáb tagjai megszálltak, néhány nappal később kigyulladt, és mindenkit ki kellett költöztetni.

 

9. Egy kutya is nagy rajongója a filmnek

Khaleesi egy tévéfüggő buldog, aki már évek óta népszerű Youtube-sztár. A gazdája szerint a Trónok harca Daeneryse után elnevezett Khaleesi kifejezetten szereti a horrorfilmeket, és ha kísértetet vagy más ocsmány dögöt lát a képernyőn, mindig megugatja őket. Ha pedig a túlvilági erők egy gyereket merészelnek rémisztgetni, akkor a kutyus mindig látványosan meg akarja védeni a kicsit! Az alábbi, igen felkapott videóban Khaleesi épp a Démonok között egyik ijesztő jeleneténél kezd el morogni és ugatni, látványosan védelmezve a filmbéli Perron családot az őket zaklató szellemtől

 

10. James Wan kutyája kísértetet látott

És ha már az előző pontban is egy eb szerepelt, feltétlenül említsük meg a rendező kutyáját is! Az állat ugyanis James Wan visszaemlékezése szerint morogni kezdett valamire egyik éjjel, amikor késő estig benn dolgozott az irodájában. A rendező felkászálódott, hogy utánajárjon, mi lehet az, ami ezt váltotta ki a kedvencéből, de nem talált semmi olyat, ami azt indokolná, hogy így viselkedjen. A kutya azonban tovább morgott, és úgy tűnt, hogy egy láthatatlan entitást bámul, aki a szoba túlsó sarkában áll...