10 hibbant érdekesség a Vakációról

A film legőrültebb eleme kétségtelenül a vadonatúj albán családi autó a maga bizarr funkcióival, de akadnak itt más érdekességek is a legendás Családi vakáció rebootolásában - vagy folytatásában?

1. A 2015-ös Vakáció furcsa hibrid, ugyanis a nagy klasszikus, több folytatást is megélt Családi vakáció (1983) folytatása és egyben újragondolása, vagyis rebootja, ahol az akkori család közben megnőtt fia, Rusty (Ed Helms) hurcolja magával saját famíliáját a régi nyaralás helyszínére, a kaliforniai Walley World vidámparkba. Útközben elképesztő kalandokon mennek keresztül, amelyek során a közvetlen életveszély a legkisebb probléma.

2. A Vakáció-filmek magyar címéből rendre kimaradt a National Lampoon's - de nem is nagyon tudtak volna mit kezdeni a hazai fordítók vele, hiszen a National Lampoon egy jellegzetesen amerikai, felnőtteknek szóló  humormagazin volt, ami 1970 és 1998 között jelent meg. Ötvözte a közéleti-politikai humort a keresztrejtvényekkel és a pajzán viccekkel, és hamar elkezdték ezzel a védjeggyel a saját vígjátékaikat gyártani.

Forrás: InterCom

 

3. Chevy Chase és Beverly D'Angelo újra eljátsszák Clark és Ellen Griswold szerepét, de inkább csak afféle cameóként – vagy ahogy mondani szokás rebootolós körökben, átadják a stafétabotot. Egyébként ők ketten az egyetlenek, akik mind az öt Vakáció filmben szerepelnek, és csak ők jelennek meg az előző négy film szereplőgárdájából. Ráadásként ez az egyetlen Vakáció-film, amelyben nem Chevy Chase-é a főszerep, sőt, ezúttal az ő neve szerepel legutolsóként a nyitó stáblistán, és ez az első alkalom, amikor Beverly D'Angelo neve az övé előtt szerepel.

4. Úgy volt, hogy a közönségkedvenc sutyerák Eddie unokatesó is visszatér, csakhogy Randy Quaid nem tudta újra eljátszani a szerepét, mivel

éppen letartóztatták egy komolyabb adósság miatt.

A színész, aki Dennis Quaid bátyja, rendszeresen kerül a hírekbe mindenféle őrült dolgaival – nemrég pedig kivonult a társadalomból, és valahol a kanadai erdőségben él. A karakterét azért megemlítik.

Forrás: InterCom

 

5. A filmben szereplő kitalált autó, a Tartan Prancer, az albán gépkocsigyártás legújabb büszkesége néhány valódi sorozatgyártású jármű alkatrészeiből lett kialakítva. A fő karosszériát egy első generációs Toyota Previa adja, míg a fényszórók és a hátsó lámpák a Land Rover LR3-ból származnak, maga a logó pedig a hírhedt Yugo koppintása. A Családi vakáció Family Trucksteréhez hasonlóan a Tartan Prancer is az aktuális autóipar kommentárjaként szolgál. Míg a Family Truckster az 1980-as évek családi furgonjait parodizálta,

a Prancer a legfeleslegesebb részletek automatizálásán élcelődik.

Itt a külső kilincs gombnyomásra pohártartóvá alakul, a négy tükör segítségével pedig bármikor ellenőrizhetjük, hogy jól áll-e a hajunk. A hamutartó a műszerfal tetején kapott helyet. Van továbbá ivókút, borotva, nyaktörő fejtámla és kivehető kormány is.

6. A „lány a Ferrariban” jelenet tisztelgés az első film előtt – mindkét Ferrarit vezető nő a Sports Illustrated magazin fürdőruha modellje, az első filmben Christie Brinkley, ebben a filmben Hannah Jeter alakítja. Később mindketten megjelentek a Sports Illustrated Swimsuit Edition 2017-es kiadásában, ami Amerikában óriási dolog – nálunk nem annyira.

7. Ed Helms kiválasztása előtt más színészek is felkérést kaptak Rusty Griswold szerepére, köztük Jason Sudeikis, Adam Sandler és Michael Rosenbaum. A felesége, Debbie Griswold esetében az első pillanattól kezdve Christina Applegate volt az egyetlen opció.

Forrás: InterCom

 

8. Chris Hemsworth 1983-ban született, a Családi vakáció (1983) megjelenésének évében. Furcsa egybeesés, hogy Hemsworth fontos mellékszerepeket játszott ebben a filmben és a Szellemirtókban (2016). Itt Rusty szupermacsó sógorát alakítja. Mindkét film az 1980-as évek olyan ikonikus akció-vígjátékának rebootja, amelyben a néhai Harold Ramis is részt vett. A Családi vakációt Ramis rendezte, az eredeti Szellemirtóknak az egyik főszereplője és társforgatókönyvíró volt.

Mindkét filmnek kezdetben nagyon negatív volt a fogadtatása, de végül mindkettő sok pénzt hozott.

Ez a film világszerte 104 millió dollárt keresett 31 millió dolláros költségvetéssel, a női Szellemirtók pedig 229 millió dollárt keresett világszerte, 144 millió dolláros költségvetéssel.

Forráds: InterCom

 

9. A film elején Ron Livingston karakterét (a nagyképű rivális pilótát) jegygyűrű nélkül láthatjuk, majd amikor a családjával felbukkan a Walley Worldben, már rajta van a gyűrű. Ez nyilvánvalóan

a hűtlenségének a bizonyítéka.

Livingston egyébként jófejségből játszott a filmben, hiszen eleve Atlantában forgatta Az 5. hullám (2016) című filmjét, pár kilométerre a Vakáció forgatásától.

10. A film zenéjét Mark Mothersbaugh szerezte. Mothersbaugh szerzeményein kívül számos kortárs dal szerepel a filmzene albumon, valamint Lindsey Buckingham, a franchise védjegyévé vált Holiday Road című dala több feldolgozásban is (beleértve az eredeti remixelt és remasterelt változatát is, amely a film elején, majd a végefelé szólal meg.