10 izgalmas érdekesség az NCIS tévésorozatról

Pauley Perrette, aki Abbyt alakítja a sorozatban, a valóságban is diplomás kriminológus, a széria producerei pedig hatalmas X-akták-rajongók.

1. Mi az az NCIS? A haditengerészeti bűnügyekben nyomozó FBI! A 2004-ben elinduló, jelenleg a tizennyolcadik évadánál járó NCIS eredetileg a Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service címen futott a CBS csatornán. Ez a cím később NCIS: Naval Criminal Investigative Service-ra, majd idővel egyszerűen csak NCIS-re rövidült. Természetesen a címadás nem volt véletlen, hiszen a széria az Egyesült Államok Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal Főügyekért Felelős Csapatának különleges ügynökeit követi nyomon. Ez a szervezet a valóságban is létezik, nem meglepő módon NCIS, azaz Naval Criminal Investigative Service a neve, Washingtonban van a székhelye, szervezetileg pedig United States Department of the Navy alá tartozik, ami az amerikai Haditengerészetet, a Tengerészgyalogságot és a Parti Őrséget foglalja magában. Az NCIS a fenti helyzetéből adódóan szövetségi szinten, azaz bármelyik USA-tagállamban nyomozást folytathat olyan kiemelt jelentőségű ügyekben, mint például az emberrablás, a terrorizmus, az elnök nukleáris fegyverekért felelős emberének halála, bombamerénylet a haditengerészet bármely hajóján, vagy mondjuk egy valóságshow-szereplő halála valamelyik amerikai tengeri támaszponton. Emellett az NCIS elvileg bármilyen olyan bűneset felgöngyölítésére kijelölhető, ami valamilyen módon az amerikai hadiflottához kötődik, például ha egy gyilkosság áldozata vagy az elkövetője tengerész vagy katona.

Forrás: AXN

 

2. Valójában az NCIS már 2003-ban elindult. Az NCIS ugyanis egy másik  népszerű katonás-nyomozós sorozat, a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő J.A.G. - Becsületbeli ügyek spin offja. Utóbbi széria alapvetően az amerikai Katonai Főügyészség tisztjeiről szólt, vagyis a főszereplők a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság és a Légierő kötelékébe tartozó egyenruhásokhoz kötődő bűneseteket derítettek fel. A haditengerészeti esetekkel foglalkozó NCIS-csapatot a J.A.G. nyolcadik évadának 20. és 21. része volt hivatott bemutatni, előkészítve ezzel az önálló spin off sorozatot.

3. Idehaza a TV2 és a Viasat3 anno pereskedett is egymással az NCIS - Tengerészeti helyszínelők cím használata miatt. Magyarországon a sorozat eredetileg NCIS - Tengerészeti Helyszínelők címmel került képernyőre a TV2-n 2005 őszétől, és igen jó nézettséget produkált. Csakhogy ez a cím összetéveszthető volt a Viasat3 műsorán futó, szintén nagy népszerűségnek örvendő CSI: A helyszínelők című sorozat magyar címével, ezért a Viasat pert indított védjegybitorlás címén a TV2 ellen. A Fővárosi Bíróság akkori döntése értelmében 2007. május 11.-től a TV2 nem használhatta a Tengerészeti helyszínelők megnevezést a címben, így az Magyarországon NCIS-re rövidült. A sors pikantériája, hogy amúgy mindkét nyomozós sorozatot a CBS csatorna gyártotta és forgalmazta, tehát elvileg nem számítottak konkurenciának – aki nézte az egyiket, az nagy valószínűséggel követte a másikat is.

4. Az NCIS és a CSI sorozatok azért az Egyesült Államokban is okoztak némi purparlét. Produceri nyomásra ugyanis a sorozat az első évadban Navy NCIS címen futott, külön kiemelve a nézőknek, hogy itt bizony a vízi fegyvernemhez kötődő bűntények felgöngyölítéséről van szó, és nem pedig olyan „szárazföldi” ügyek kinyomozásáról, mint amilyen a többi CBS-sorozatban, például a CSI-ban és annak spin offjaiban látható. A producerek emellett olyan nézőket is le akartak ültetni a tévé elé, akik nem voltak tisztában az NCIS mozaikszó jelentésével, viszont szerették a J.A.G.-epizódok katonás légkörét. Így aztán annak ellenére a Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service lett a sorozat szájbarágós címe Amerikában, hogy így egy furcsa jelzőhalmozással a tengerészeti szó kétszer szerepelt a címben – mintha mi, magyarok TEK – A terrorelhárítók címmel forgattunk volna fikciós akciósorozatot a Terrorelhárítási Központ bevetéseiről.

5. Mark Harmon fia alakítja a sorozatbéli fiatal önmagát. A sorozatban a tengerészeti helyszínelők elit csapata Leroy Jethro Gibbs különleges ügynök vezetésével nyomoz a haditengerészethez köthető bűncselekmények ügyében. Gibbs a történet szerint valaha maga is a haditengerészetnél szolgált. A karaktert Mark Harmon alakította az eddigi tizennyolc évadban és a két J.A.G.-epizódban. Érdekesség, hogy valahányszor Gibbs ügynök múltbéli visszaemlékezéseit láttuk, a karaktert Mark Harmon saját fia, Sean Harmon játszotta el, aki amúgy egy sikeres kaszkadőr és sorozatszínész.

Mark Harmon és Pauley Perrette, azaz Leroy Jethro Gibbs különleges ügynök és Abby Sciuto törvényszéki szakértő (forrás: Sonja Flemming/CBS via Getty Images)

 

6. Pauley Perrette lényegében saját magát alakítja a sorozatban. A sorozat törvényszéki szakértőjét, Abby Sciutót megformáló Pauley Perrette a karakteréhez hasonlóan a valóságban maga is törvényszéki tudományokból diplomázott (ez nagyjából a kriminalisztikát és a közigazgatási jogot jelenti együtt az Egyesült Államok oktatási rendszerében), és épp New Yorkban tanult tovább mesterszakon, amikor végül sorozatszínész lett belőle. A széria producereinek elmondása szerint nagyon sok a hasonlóság Abby és a színésznő között – kis túlzással tehát Pauley Perrette saját magát alakítja az NCIS-ben. További hasonlóság a karakter és a megformálója között, hogy míg Abby Sciuto a sorozatban New Orleans mellett, a Louisiana állambeli Jefferson Parishben nőtt fel, addig Pauley Perrette szintén Louisianában, Metairie-ben született, ami szintén nincs messze New Orleanstól.

7. Több másik színész is meglepő hasonlóságot mutat szerepével a való életben. Azaz mondhatnánk úgy is, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró, különösen, ha az NCIS-ről van szó. A DiNozzo ügynököt alakító Michael Weatherly apja ugyanis svájcibicska-importőr, akárcsak a karakter sorozatbéli apja. A komputerspecialista McGee-t alakító Sean Murray pedig hobbiból számítógépeket épít otthon a fickókuckójában.

8. Tévétörténelmet írt az NCIS. Az első évad Rémálmok címet viselő 16. részével az NCIS lett lényegében az első sorozat az amerikai televíziózás történetében, amelyben egy szereplő egyértelműen kimondja a máskülönben tiltólistás, és rendre kisípolt „fuck” szót (ami lényegében ugyanaz, mint a magyar nyelv sűrűn használt, minden szituációhoz illő „kibaszott” jelzője, no és persze a szintén univerzálisan használt „bassza meg” felkiáltás). Ez abban a jelenetben történik meg, mikor Ari, a renegát Moszad-ügynök (valójában Hamasz terrorista) meglövi Dr. Donald „Ducky” Mallard ügynök (David McCallum) egyik asszisztensét, és szidalmazza Caitlin Todd ügynököt (Sasha Alexander), aki korábban rohadéknak nevezte őt. Erre válaszolja Todd ügynök azt, hogy „Rendben, akkor egy kibaszott rohadék”.

Fotó: AXN

 

9. A széria producerei megveszekedett X-akták-rajongók. Az imádatuk egészen odáig fajult, hogy több vicces kikancsintásban is kalapot emeltek Mulder és Scully UFÓ-rejtélyek utáni, izgalmas nyomozásai előtt. Az NCIS első évadában például a 17. epizód a The Truth Is Out There, vagyis Az igazság odaát van címet kapta, ami ugyebár az X-akták ismert jelmondata volt a sorozat intrójában. Ez az epizód egy rejtélyes gyilkosság körül bonyolódik: a főszereplők egy fiatal tengerészaltiszt holttestére bukkannak, és ahogy halad előre a nyomozás, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb, hogy a halál oka látszólag valami baljós és földöntúli tényező... A harmadik évad Head Case (magyar fordításban: A fej) címet viselő 15. részében pedig az egyik szereplő kijelenti, hogy lassan úgy érzi magát, „mintha épp belecsöppent volna egy X-akták-epizódba”. Szó, ami szó, van benne valami, hiszen ebben az epizódban az NCIS csapata épp egy autóbontó-műhelyt számol fel, amikor az egyik kocsi csomagtartójában egy nemrégiben elhunyt kapitány fejére bukkannak, és kiderül, hogy bár a kapitányt az iratok szerint elvileg elhamvasztották, a test valójában nem is volt elhamvasztva...

10. A spin offként induló sorozatnak már két saját spin offja is van. A J.A.G. spin offjaként induló NCIS idővel olyan népszerű lett, hogy a CBS csatorna két spin-off-ot készített hozzá NCIS: Los Angeles és NCIS: New Orleans címmel, amelyeket szintén egy-egy duplaepizód készített elő. Előbbiben Chris O'Donnell alakítja az ottani nyomozócsapatot vezető Callen különleges ügynököt, míg az utóbbiban Dwayne Pride (Scott Bakula) igyekszik megőrizni az egykor hurrikán sújtotta város, Crescent City biztonságát (ebben a szériában egyébként DiNozzo ügynök és a törvényszéki szakértő Abby is vendégszerepel az eredeti NCIS-csapatból).