10+1 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Bryan Cranstonról

Már a negyvenes éveiben járt, mikor igazán beindult a karrierje, és most 62 évesen a csúcson pörög a színész, aki a Totál szívással írta bele magát a sorozattörténelembe.

1. Bryan Cranston rendőrfőiskolát végzett, és miután megkapta a diplomáját, ahelyett, hogy szolgálatba áll volna, a testvérével motorral járták be az Egyesült Államokat. Viszont mire Texasba értek, elfogyott a pénzük, ezért többek között a búcsúk amerikai megfelelőiben vállaltak mindenféle alkalmi munkákat.

2. A nyolcvanas években apró tévés szerepekkel és reklámokkal kezdte a pályáját, miután a főiskolai színjátszócsoportban ráébredt, hogy ez a zsaruélet helyett ez a vonal jobban illik hozzá. Szerepelt például David Hasselhoffal a Baywatch-ban, és egy szappanreklámban, amiben borzjelmezben száll fel egy buszra, hogy bemutassa, mi történik, ha a hagyományos szappant használja.


3. Amíg nem pörgött fel a színészi karrierje, házzasságkötéseket is vállalt. Az első alkalom véletlenül jött, mikor egy pap ismerőse megkérte, hogy ugorjon be helyette. Ezután még jónéhány párt összeadott, hogy kiegészítse a keresetét.

4. Több japán animét szinkronizált, például a Macross Plus-t és a Power Rangerst. Az utóbbi amerikai verziójában róla nevezték el az egyik karaktert Billy Cranstonnak, és természetesen szerepel a tavalyi, élőszereplős Power Rangers-filmben is.  

5. A kilencvenes években addig gondolkozott, hogy milyen különleges ajándékkal lepje meg a feleségét a születésnapján, hogy írt neki egy forgatókönyvet. A felesége biztatására végül valóban készült belőle film Last Chance címen, amit Cranston maga rendezett, és mind a ketten szerepeltek benne. Bár nem egy korszakalkotó mestermű, több kisebb filmfesztiválon nyert díjat vele.

6. Ezután Cranston több sorozatból rendezett néhány epizódot a Totál szívástól a Modern családon át az Office-ig. 2015-ben pedig saját sorozatot írt David Shore-ral, egy tapasztalt tévés íróval közösen. Ebben egy elítélt a cellatársa identitását veszi fel, hogy szakítani tudjon a korábbi életével. A Sneaky Pete című sorozat első évada az Amazonon futott, és kifejezetten imádták a kritikusok, a második évadot épp Cranston születésnapja után két nappal mutatják be most márciusban.

7. Majdnem lecsúszott élete szerepéről, mivel Walter White karakterét első körben John Cusacknak és Matthew Brodericknek ajánlották fel. Szerencsére mind a ketten visszautasították, így már csak a sorozat alkotójának, Vince Gilligannek kellett meggyőznie az AMC csatorna fejeseit, hogy Bryan Cranston el tudja játszani a drogvilágba alámerülő kémiatanárt. A színészt ugyanis addig elsősorban a Már megint Malcolm című vígjátéksorozatban játszott szerepével azonosították, és főleg akciófilmekben és vígjátékokban szerepelt.

8. Egy interjúban bevallotta, hogy a Totál szívás (Breaking Bad) főszerepére készülve egy rendőrtől megtanulta, hogyan kell metamfetamint főzni. Ezt a tudását a való életben persze sosem használta. Pláne, hogy a sorozatból is kiderül, ehhez előbb az alapanyokhoz kell hozzájutni.

9. A Totál szívás utolsó évadjáért epizódonként 225 ezer dollárt, azaz 57 millió forintot kapott. Így az évad végére egy nagyjából 460 millió forintnyi összeggel lett gazdagabb.

10. Gyakran előfordul, hogy egy színész nehezen lép tovább egy népszerű sorozat után, Cranstonnak ez meg sem kottyant. Tíz évvel a Totál szívás indulása után sorra játssza az izgalmas karaktereket. 2016-ban Oscarra jelölték a Trumbo című filmért, ami egy hollywoodi forgatókönyvíró igaz történetét dolgozza fel, nemrég Laurence Fishburne és Steve Carell mellett játszott Richard Linklater legújabb filmjében, és szinkronhangként szerepel Wes Anderson kutyás bábfilmjében, amit hamarosan a Titanic Filmfesztiválon vetítenek.

11. Nemcsak a kamerák előtt bizonyítja napnál világosabban, hogy jóval több Walter White-nál. Az All the Way című színdarabban Lyndon B. Johnson amerikai elnököt játszotta, amiért Tony-díjat nyert 2014-ben.