10+1 érdekesség, amit nem is tudtál a Ha eljön Joe Blackről

Brad Pitt és Anthony Hopkins már jól ismerték egymást, amikor elkezdték forgatni a filmet, ami, és ezt csak kevesen tudják, egy remake, és nem szabad repülőgépen nézni, mert azt a változatot senki sem szereti!

1. A Ha eljön Joe Black (1998) volt Brad Pitt és Sir Anthony Hopkins második közös filmje a Szenvedélyek viharában (1994) után, bár William Parrish szerepét eredetileg Gene Hackman játszotta volna. Nem csoda, hogy a két színész olyan jól kijött egymással, hogy még az élet nagy dolgait is megvitatták.

2. Kevesen tudják, de a film a Halál vakációja című 1934-es film remake-je, bár a készítők szerint a Mitchell Leisen rendezte eredeti csak „inspirálta” őket, a történet pedig egy „tágan vett újraértelmezés”

3. Annak idején az összes mozinézőt sokkolta, hogy beült egy Brad Pitt-romantikus filmre, amelynek a legelején a sztár karaktere meghal egy brutális autóbalesetben. A szóban forgó képsorban igazán nem finomkodtak az alkotók: a figyelmetlen férfit először egy furgon, majd egy taxi is elüti – szinte teniszlabdaként passzolgatják egymásnak a szerencsétlen testét. A bizarr jelenet elkészítése is bizarr volt. Mivel nem volt pénz kaszkadőrre, egy élethű bábut készítettek, ami a megszólalásig úgy nézett ki, mint Brad Pitt. Ehhez magáról a színészről vettek egész alakos gipszmintát, és ennek voltak pikáns pillanatai. Az anyag eltávolításához például babasampont használtak, és volt egy olyan mozzanat, hogy két felnőtt férfi egyszerre kenegette Pittet, beleértve az intim részeit is.

4. Pitt egyébként megígértette az élethű bábut készítő Buddy Joe Hooker kaszkadőrkoordinátorral és a speciális effektes Robert Devine-nal, hogy minden egyes elkészült babát és öntőformát megsemmisítenek. Valószínűleg attól tartott, hogy felbukkan majd az eBayen pár, ezek alapján készült szexbaba. A szakemberek tartották a szavukat.

5. A film összbevétele 142 940 100 dollár volt, ami nem olyan óriási összeg, ha azt vesszük, hogy 90 millió dolláros költségvetéssel forgatták – és ebben még nincs benne a szintén jelentős marketing költség.

6. A bevétel egy részét a film azoknak a Star Wars-fanoknak köszönheti, akik a mozi előtt futó Star Wars: Baljós árnyak előzeteséért fizették ki a jegyet, majd a trailer után sebtiben távoztak – a csapatostul távozó nézők látványa azonban nem tett jót a Ha eljön Joe Black hírének.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A kastély, amit a filmben látunk, nem díszlet, hanem a Rhode Island-i Aldrich kastély. Ha valaki meg akarná nézni a nevezetes helyszínt, a pontos cím 836 Warwick Neck Avenue, Warwick, Rhode Island.

8. Nem mindenki szúrta ki, de a Halál árnyéka a filmben csontváz alakú – amikor William Parrish és Joe Black először találkoznak, Joe elmosódott tükörképe az ablakban például egy koponyát formáz.

Forrás: UIP-Duna Film

 

9. A film játékideje masszív, 173 perc, de létezik egy kifejezetten légitársaságok számára készített, kétórás verzió, amit úgy értek el, hogy Anthony Hopkins játékidejét, vagyis William Parrish történetét megkurtították. Martin Brest rendező (Egy asszony illata, Beverly Hills-i zsaru, Éjszakai rohanás) soha nem járult hozzá ehhez a változathoz, így a stáblistára nem került fel a neve, helyette az ilyenkor „szokásos” Alan Smithee szerepel.

10. A film utolsó jelenetében Louis Amstrong "What a Wonderful World" című dalának zenekari verzióját halljuk, majd a stáblista alatt egy átírt változat szólal meg, az előadó a fiatalon elhunyt hawaii énekes, Israel Kamakawiwo'ole. Ha ezt a nevet nehéz kiejteni, akkor felhívnánk a figyelmet arra, hogy „rövidítésről” van szó, a teljes verzió Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole. A dalt egyébként nem a film tette ismertté, már azelőtt is híres volt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10+1. Spoiler: bár rendszerint Billnek szólítják, Anthony Hopkins karakterének neve előrevetíti a sorsát: a Will Parrish a "will perish"-re, vagyis az „el fog pusztulni”-ra rímel.