11 dolog, amit nem tudtál A specialistáról

Ismerős valahonnan Sylvester Stallone macskája? Féltékeny volt Sly James Woodsra? Miért ugrott össze Woods és Sharon Stone, és vajon miért jelölték a filmet annyi Arany Málnára?

1. Egy városi legenda szerint annak idején felajánlották Steven Seagalnak, hogy ő rendezze meg A specialistát (1994) és játssza is el a főszerepet. Mindezért 9 millió dollárt kért volna, amennyit a stúdió nem volt hajlandó kifizetni, ezért inkább Sylvester Stallone-t választották. A történet azért tűnik valószínűtlennek, mert ekkor Stallone már jóval magasabban jegyzett sztár volt, mint Seagal.

Forrás: RTL Klub Sajtóklub

 

2. Stallone elolvasta a forgatókönyvet, és nem tetszett neki. Azt gondolta, hogy lehetne rajta javítani, de nem volt benne biztos, hogy mennyit, így habozott, hogy igent mondjon-e. A producerek végül azzal az olcsó trükkel vették rá, hogy elvállalja a szerepet, hogy megfenyegették, hogy lecserélik az ekkor már kicsit öregecske, de még nagy névnek számító Warren Beattyre, ha tizenöt percen belül nem kötelezi el magát a projekt mellett.

3. Egy ideig úgy volt, hogy David Fincher lesz a rendező. Sylvester Stallone nagyon kedvelte Finchert, de a producerek felülírták a döntését, mert Fincher karrierje az A végső megoldás: Halál (1992) kudarca után még mindig mélyponton volt, és csak a Hetedik (1995) hatalmas sikere után indult be újra.

Forrás: RTL Klub Sajtóklub

 

4. A specialistát nem azért szeretjük, mert jó, sőt. A film egyértelműen rossz, viszont az a fajta rossz film, amit élvezet nézni. Nem véletlenül jelölték annak idején öt Arany Málna-díjra a legrosszabb film, a legpocsékabb főszereplő és főszereplőnő, a legrosszabb mellékszereplő (Rod Steiger), illetve

a legütnivalóbb filmes pár kategóriában.

Az utóbbiban nyert is a Sylvester Stallone és  Sharon Stone páros, megosztva a Tom Cruise és Brad Pitt duóval az Interjú a vámpírral-ból, és Stone lett a legrosszabb színésznő abban az évben, ráadásul ő ezt a „megtiszteltetést” még egy filmért, az ugyanebben az évben bemutatott Vágyak vonzásában-ért is megkapta, így egy csomagban.

Forrás: RTL Klub Sajtóklub

 

5. Azt a részt, amikor Tomas megfenyegeti Rayt egy késsel, Sylvester Stallone az utolsó pillanatban íratta bele a filmbe, hogy közös jelenete lehessen Eric Robertsel, akit nagyon tisztelt. Stallone és Roberts 16 évvel később ismét hős és gonosz párost alakítottak a The Expendables - A feláldozhatók (2010) című filmben.

6. A jelek szerint Stallonénak nagy beleszólása volt a filmbe, mert később az is kiderült, hogy kihisztizte, hogy James Woods egyes jeleneteit kivágják a filmből, és néhányat pedig forgassanak újra, hogy neki több képernyőideje legyen. Stallone ugyanis attól tartott, hogy Woods "ellopja" a filmet, mert sokkal jobb színész nála. Ugyanezen okokból vágatta ki Rutger Hauer számos jelenetét a Fantom az éjszakában (1981) című filmből is.

Forrás: RTL Klub Sajtóklub

 

7. Stallone később ezt mesélte a Sharon Stone-nal közös zuhanyjelenetről: „Azt érdemes tudni, hogy nem nem akartam megcsinálni ezt a jelenetet, mert Sharon nem volt együttműködő. Amikor ehhez a részhez értünk, úgy döntött, hogy nem veszi le a köntösét. A rendező mindenkit elküldött, csak azok a stábtagok maradtak, akik mindenképpen kellettek a felvételhez, de ő még ekkor sem vetkőzött le.

Megígértem neki, hogy nem élek vissza a helyzettel,

szóval nem értettem, mi a probléma. Azt mondta: „Elegem van a meztelenségből." Erre visszamentem az öltözőkocsimhoz, és hoztam egy üveg Black Death vodkát, amit még Michael Douglas adott nekem. Egy fél tucat feles után már vizesen vadultunk a zuhany alatt." A történet, ha igaz, elég ciki!

 

8. A legendás kaszkadőr Stephen Lambert önéletrajzában részletez egy incidenst a film forgatásán, ami James Woods és Sharon Stone között zajlott le. Wood a jelenetben közelről fegyvert szegez Stone-ra,

és a pisztoly csöve véletlenül a színésznő arcához csapódott,

aki erre hatalmas balhét vert ki és ököllel arcon ütötte Woodst, majd elviharzott a forgatásról. Woods erre kijelentette, hogy soha többé nem fog Stone-nal együtt dolgozni – és mit tesz isten, egy évvel később mégis együtt dolgoztak a Casinóban, ahol ráadásul szeretőket játszottak.

9. Ray Quick macskája a Timer, vagyis időzítő nevet viseli, és egy Maine Coon fajtájú állatról van szó, ami vicces módon Stallone következő filmjében, a Bérgyilkosokban (1995) is feltűnt, csak ott már Pearl néven. Ez azért ironikus, mert a két filmnek szinte teljesen ugyanaz a története.

10. Gloria Estefan „Turn the Beat Around” című dala szól, ami, hála a filmnek, minden idők egyik legtöbbet eladott kislemeze lett és újraélesztette a kubai származású énekesnő karrierjét! Íme, a klipje, némi nosztalgiából.

 

11. A jelenet, amelyben Ray csapdát állít a vízre néző, erkélyes szállodai szobájában, látványosra sikerült, hiszen az egész leszakad a robbanástól, magával sodorva több rosszfiút is, de ugyanakkor teljesen valószerűtlen is. A padlóra, a falakra vagy az ablakkeret felületére elhelyezett robbanóanyag ugyanis nem szakíthat le egy egész szobát – mindössze egy vékony csík gyúrható robbanóanyag felhelyezését látjuk. A filmben látható eredményhez Raynek lyukakat kellett volna fúrnia a betonba, hogy oda robbanóanyagot helyezzen el, amihez komoly felszerelés kellett volna – és amit egy szállodában nyilván nem végezhetett volna el észrevétlenül.