12+1 dolog, amit nem tudtál az Ace Venturáról

Összeszedtünk néhány érdekességet a kilencvenes évek meghatározó vígjátékáról.

1. Ha nem Jim Carrey játssza a dilis állatnyomozó szerepét, akkor teljesen más lett volna a karakter. A fura beszédstílusát a színész a korábbi stand-up fellépései nyomán alakította ki, és ő adta hozzá a legendássá vált “rendicsek” kifejezést Ace Ventura szótárához.

 

 

2. Eredetileg nem is állatos ügyekre szakosodott nyomozóról szólt volna az Ace Ventura, csak egy sima Sherlock Holmes-paródiának indult. A forgatókönyvíró akkor állt át az állatos vonalra, amikor látott a tévében egy paródiát, amiben az állattartókat figurázták ki.



3. Jim Carrey előtt többen visszautasították a főszerepet, többek között Rick Moranis, a Drágám, a kölykök összementek! főszereplője. Az is felmerült, hogy nőre kellene bízni a szerepet, és ki is szemelték Whoopi Goldberget, de szerencsére megtalálták Jim Carrey-t.


 

4. A forgatókönyvet hivatalosan Jack Bernstein, Tom Shadyac és Jim Carrey írták, de Carrey és Steve Oedekerk, az Ace Ventura 2. rendezője hajnalig gyártották az új poénokat a filmhez, miközben egy másik sorozatot forgattak napi 15-16 órában.  

 

5. Amikor Jim Carrey és Courteney Cox megérkeznek az elegáns estélyre, Carrey mindent megtesz, hogy szégyenbe hozza a partnerét. Az egyik húzása az, amikor elhalad a csellós mellett, és elrántja a kezét, hogy egy pillanatra hamisan játsszon. Ez eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, Carrey improvizálta.

 

6. Ace Ventura a delfin ellopásával gyanúsított sportoló szobáját Hannibal Lecter cellájához hasonlítja. 2011-ben egy interjúban azt állította, hogy egyszer együtt vacsorázott Anthony Hopkins-szal, és ekkor kiderült, hogy bármennyire is különbözőek, nagyon hasonlóan közelítette meg Ace Ventura karakterét ahhoz, ahogy Hopkins megalkotta Hannibal Lectert. Mind a ketten egy-egy állatról mintázták a karakter mozgását. Hannibal Lecter figuráját a hüllők inspirálták, míg Jim Carrey papagájokat utánzott. Még a hajstílust és a színes ruhákat is ez alapján választották.




7. A jelenet, amikor farpofával magyaráz, tulajdonképpen még az In Living Color című sorozat forgatásán született, amikor a rendezőnek nem tetszettek a Carrey által hozott poénok. Amikor a színésznek elege lett, az egyik szövegét úgy adta elő, ahogy az később az Ace Venturában látható. Akkor annyira feszültté vált a helyzet, hogy kis híján összeverekedtek, de hamar tisztázták az ügyet.



 

8. Courteney Cox büszkén posztolt ki a film 25. évfordulóján egy fotót a forgatásról, de nem mindig volt ilyen lelkes. Jennifer Aniston egyszer azt mesélte, hogy mikor átment Courteney Cox-hoz, vitt magával egy példányt az Ace Venturából, de a színésznő nem volt hajlandó megnézni vele.

 

View this post on Instagram

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on



9. Amikor Ace Ventura a rendőrségen be akar vallani egy bűntényt, akkor valószínűleg James Files esetére utal. A férfi elítélt bűnözőként 1994-ben állt elő azzal, hogy ő volt a második bérgyilkos a JFK-merényletnél. A vallomását azóta alaposan megcáfolták.

 

10. Az Ace Ventura rendezője egy 2011-es interjúban bevallotta, hogy amíg a filmen dolgoztak, úgy érezte, benne van a pakliban, hogy a bemutató után véget ér a karrierjük Jim Carrey-vel. Végül a kritikusok valóban megvetéssel írtak a filmről, de főleg a kamaszfiúk körében óriási népszerűségre tett szert, a hatalmas kasszasikerről nem is beszélve. Emellett Carrey-nek az Ace Ventura rúgta be a karrierjét.


 

11. Bár Jim Carrey még nem volt nagy sztár akkoriban, saját szakácsot kapott, aki az iguánája étkeztetéséről is gondoskodott.



12. A filmben szereplő metálegyüttes a Cannibal Corpse, és ők külön Jim Carrey kérésére kerültek oda, mivel akkoriban főleg death metált hallgatott. Furcsának tűnhet, hogy egy ilyen kemény zenét játszó együttes egy lökött vígjátékban szerepeljen, de a zenekar nagyon örült a felkérésnek, és jól is jártak vele, mert sok későbbi rajongójuk innen ismerte meg a zenéjüket. Azt is nagy megtiszteltetésnek érezték, hogy miután az európai turnéjuk miatt az első megkeresést visszautasították, végül úgy rendezték a forgatást, hogy részt tudjanak benne venni.

 



13. Nem kizárt, hogy Ace Ventura figurája hamarosan visszatér, a filmet gyártó cég ugyanis tervezi a régi sikerfilmjei feltámasztását. Az Ace Ventura esetében ez úgy néz ki, hogy a címszereplő a fiának vagy a lányának adná tovább a praxist, de persze Jim Carrey-t is szeretnék hozzá megnyerni.