13 dolog, amit jó eséllyel nem tudtál a Váratlan utazásról!

Készítői kifejezetten kanadai sorozatot akartak csinálni, aztán mégis a Disney finanszírozta, Hetty néni pedig a többiekhez képest is csak kitalált figura, és disznóság, hogy Sarah Polley-t nem jelölték díjra, mert nagyon megérdemelte volna.

1. A rajongókat leszámítva nem mindenki tudja, hogy a Váratlan utazás (1990) egy kanadai írónő regénysorozata alapján készült. Lucy Maud Montgomery ugyanott nőtt fel, ahol a regényei főhősei, a vadregényes Prince Edward-szigeten, és ő is korán elveszítette a szüleit. Még csak 21 hónapos volt, mikor édesanyja egy betegségben elhunyt, és ezután a szigeten élő nagyszülei vették magukhoz.

2. Montgomery könyvei magyarul is megjelentek, az első Anne otthonra talál címmel, és azért ábrázolják olyan hitelesen az ott élő közösséget, és azért annyira szerethetőek a szereplők, mert az írónő arról írt, amit maga is nagyon jól ismert, és szeretett. A jelenleg a TV2 Kids-en és a Jocky TV-n is futó Váratlan utazás mellett számtalan film, sorozat, de még japán anime és készült a regényei alapján, a legelső egy 1919-es némafilm volt.

Anne of Green Gables - Forrás: Nippon Amimation Co.

 

3. A Váratlan utazás címen kiadott könyvek viszont nem Montgomery munkái, hanem a sorozat forgatókönyve alapján készültek – a kiadók részéről apró csalafintaság, hogy úgy tüntetik fel a nevét, mintha ő írta volna őket.

4. A sorozatot a kanadai CBC csatorna gyártotta abban az időben, amikor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy növeljék a kanadai tévéműsorok arányát az amerikaiakkal szemben. Csakhogy nem állt rendelkezésre az az 1,2 millió dollár epizódonként, amiből le tudták volna forgatni a szériát, így ironikus módon a legamerikaibb cég szállt be a finanszírozásba, a Disney. Kevin Sullivan producer azért kiharcolta, hogy a Mickey egeres óriáscégnek viszonylag kevés beszólása legyen a szereposztásba és a tartalomba.

Forrás: Duna Tv

 

5. Kevin Sullivan tevékenyen részt vett a történet kialakításában is, a könyvekben nem is szereplő Hetty néni például teljes mértékben Sullivan saját alkotása, az írónő műveiben még csak hasonló sincs. A producer szeretett volna egy olyan szereplőt, akit az emberek szeretnek utálni, és azt meg kell adni, hogy a karakter cseppet sem üt el Montgomery más figuráitól, Jackie Burroughs pedig tényleg életre keltette őt.

Forrás: Duna TV

 

6. Egyébként Kevin Sullivan fél életművét L. M. Montgomery regényei ihlették, először 1985-ben készített sorozatot az írónő legismertebb figurájáról, a vörös hajú Anne Shirley-ről, akit tévedésből utalnak ki egy idős testvérpár mellé az árvaházból. Ezt Anna címmel nálunk is játszotta a tévé, és még Emmy-díjat is kapott, így még a nyolcvanas években folytatták. Később a kétezres években vették fel újra a fonalat ugyanazzal a színésznővel. A Váratlan utazást pedig '98-ban folytatták a Boldog karácsonyt, Hetty néni! című filmmel. Érdekesség, hogy az 1990-es Az öreg ház titkát is Sullivan készítette L. M. Montgomery egyik regénye alapján, és már abban is szerepel Sarah Polley.

Forrás: Duna TV

 

7. Bár a sorozat szereplői Avonlea-ben laknak, az epizódok javát nem is a Prince Edward-szigeten, hanem egy Uxbridge nevű kanadai kisvárosban forgatták, ahol L. M. Montgomery tíz éven keresztül élt a férjével. A forgatáshoz már meglévő épületeket alakítottak át, és az utakat csak a sorozat kedvéért festették pirosra, hogy a Prince Edward-sziget vasban gazdag talaját utánozzák.

8. A kis Cecily Kinget az első öt évadban egy Harmony Cramp nevű gyerekszínész játszotta, majd a karakter egy szanatóriumban kezelt tüdőbetegség miatt jó pár epizód erejéig nem volt látható – és mire visszatért, varázslatos átalakuláson ment keresztül, hiszen a sorozat fennmaradó évadaiban már egy másik színésznő, Molly Atkinson formálta meg. Ennek okát maga Cramp mesélte el egyszer: azért lett lecserélve, mert az alkotók nagyobb szerepet akartak adni Cecilynek, és ehhez egy tapasztaltabb színészre volt szükségük.

Forrás: Duna TV

 

9. Annak idején összesen 16 Emmy-díjra jelölték a sorozatot, és ebből négyet meg is nyert, de a főszerepet játszó Sarah Polley-t nem díjazták. Ami disznóság!

10. Talán nem mindenki emlékszik rá, de elég fura módon az addig legfontosabb szerepet, a kis Sara Stanley-t játszó Polley az ötödik évad után otthagyta a sorozatot (egészségügyi okok miatt és saját lelki békéjének megőrzése érdekében). Ezt követően már csak vendégszereplőként jelent meg, mindössze két alkalommal.

Forrás: Duna TV

 

11. Sarah Polley, hasonlóan Sara Stanley-hez, elveszítette az édesanyját. Diane Polley casting director volt, ő segített a szereplők kiválasztásában, de a sorozat 1990-es premierje után pár nappal elhunyt rákban. Az eset két nappal Sarah születésnapja után történt, de a kislány folytatta a munkát a sorozatban. Később, a Házimozi című részben Sara az anyukájáról beszélt – ezt az epizódot kifejezetten Sarah-nak írták, illetve édesanyja tiszteletére.

12. Az egykori gyerekszínész sokáig komoly művészfilmes karriert épített, aztán átnyergelt a rendezésre. A 2006-os Egyre távolabb című drámáért Oscarra jelölték, aztán a rendezésről az írásra váltott, és 2010 óta egyáltalán nem szerepelt filmben. 2017-ben mutatták be az Alias Grace című kanadai sorozatot, ami A szolgálólány meséjéhez hasonlóan Margaret Atwood egyik regényéből készült, és ezt Polley adaptálta tévére.

Forrás: Duna TV

 

13. A Váratlan utazás hét évada során számos hollywoodi sztár bukkant fel a szériában, köztük Michael York, Faye Dunaway, Christopher Reeve, Christopher Lloyd, a Grease-ből ismert Stockard Channing, Peter Coyote, Dianne Wiest, Treat Williams (Hair), Bruce Greenwood, a még gyermek Ryan Gosling, Eugene Levy (Jim papája az Amerikai pite filmekből) és a nemrég elhunyt Diana Rigg (egykori Bond-lány, a Trónok harca Olenna Tyrellje). Christopher Lloyd (a Vissza a jövőbe filmek Dokija) 1992-ben nyert is egy Emmyt a sorozatban nyújtott alakításáért.