13 dolog, amit nem tudtál Jim Carrey vígjátékáról, a Dick és Jane trükkjeiről

Talán nem köztudott, de a film egy Jane Fonda-vígjáték remake-je, amiben eredetileg Ben Stiller és Catherine Zeta-Jones lett volna a két címszereplő, akiket képtelenség együtt elképzelni.

1. Meglepő módon egy remake-ról van szó, az azonos (angol) című, 1977-es, Jane Fonda és George Segal főszereplésével készült Mókás páros újrázásáról, ami az amerikai életforma erős kritikáját fogalmazta meg, némileg a hippikorszak értékrendjére reflektálva. A 2005-ös Dick és Jane trükkjei inkább a nagyvállalatok uralta társadalomnak állít görbe tükröt. Mindkét film egy 1930-ban indult népszerű, az általános iskolai oktatásban is felhasznált gyerekkönyvsorozattól, a Fun with Dick and Jane-től kölcsönözte a címét.   

2. Dick szerepére eredetileg Ben Stillert fontolgatták – bár hivatalosan nem kérték fel –, és az első verzió szerint Catherine Zeta-Jones lett volna Jane. Aztán Cameron Diaz mellett döntöttek a női főszerepnél, de ő visszalépett egy másik film miatt – ha nem így tett volna, akkor az 1994-es A maszk után újra Jim Carrey-vel dolgozhatott volna – így végül Téa Leoni lett a befutó.

Forrás: HBO

 

3. A stúdió első választása a film rendezésére Barry Sonnenfeld volt, ám ő hamarosan személyes okokra hivatkozva kilépett a projektből, őt követte az eredeti forgatókönyvíró, Peter Tolan is, és amikor még úgy volt, hogy Cameron Diaz lesz a női főszereplő, a Coen testvérek is dolgoztak a szkripten. Végül Judd Apatow-t és Nicholas Stollert bízták meg a forgatókönyv megírásával.

4. Amikor a Dicket alakító Jim Carrey egy nyomtatványt próbál kinyomtatni, úgy alakul, hogy el kell bújnia a tetőszerkezet szarufái között, ahonnan megpróbál ugyan lemászni, de lezuhan. A dolog nem volt benne a forgatókönyvben, Carrey egyszerűen megcsúszott és alaposan beütötte magát, amikor a földre esett – de nem volt hiába, a kamera nem állt le, ő pedig karakterben maradt, így az esés bekerült a filmbe is.

Forrás: InterCom

 

5. Vagy a forgatás nem volt elég biztonságos, vagy a színészek voltak a szokásosnál ügyetlenebbek, de Téa Leoni is komoly balesetet szenvedett: súlyosan megsérült a válla a kávézós jelenet során, amikor a karaktere lazán átcsúszott a pulton.

6. A Paramount Pictures több mint 100 000 dollárt fizetett a Sonynak, hogy Jim Carrey egy hétig hiányozhasson a forgatásról és a Lemony Snicket – Balszerencse áradása (2004) című filmjét promózza.

Forrás: InterCom

 

7. Miközben Dick és Jane kirabolják a kávézót, úgy tűnik, mintha az összes vásárló "eltűnne" , amit sokan hibaként emlegettek. Egy rövid pillanatra azonban látható, hogy az összes vendég elbújik az asztalok alá, vagyis nem szöktek ki vagy váltak köddé.

 

8. A film hősei azért kénytelenek rabolni, mert Dick cége, a Globodyne alkalmazottai elveszítették a nyugdíj-megtakarításaikat, mivel a cég – illegálisan – részvényekbe fektette azt. Ugyanez történt a való életben az Enron nevű óriáscégnél négy évvel korábban. A film legvégén egy "külön köszönet" felirat jelenik az Enron Corporation vezérigazgatójának, Kenneth Laynek. A több száz millió dollárt elsikkasztó Lay 2006. július 5-én szívrohamban meghalt. Mindez hét hónappal a film bemutatása után – és három hónappal az ítélethirdetés előtt történt. A Portfolio.com Layt minden idők harmadik legrosszabb amerikai vezérigazgatójaként értékelte.

Forrás: InterCom

 

9. A film „gonoszát”alakító Alec Baldwin a médiával beszélget egy kacsavadászat közben. Ez nyilvánvaló utalás arra, amikor George W. Bush elnök – aki a már emlegetett Kenneth Lay közeli barátja volt a közel-keleti konfliktusról beszélt, majd úgy zárta a mondandóját: „Most azt nézzék, hogyan ütök ", és elsuhintott egy golflabdát.

10. A filmiparban vannak belsős viccek, amit szeretnek időnként elsütni. Amikor Jane-nek ki kell cserélnie a papírokat a bankban, a nyomtatvány neve CRM-114-es. Ugyanezt az alfanumerikus sorrendet használták a Dr. Strangelove-ban, a Vissza a jövőbe-ben és a Men in Black III.-ban is.

Forrás: InterCom

 

12. A film végéhez közeledve Jane azt mondja Dicknek: "Fogalmam sem volt, hogy színészkedsz!" Dick azt válaszolja: „Játszottam Biffet az Ügynök halálában a 10. osztályban.” Jim Carrey valóban játszotta Biffet a torontói középiskolája produkciójában.

13. A film legvégén, amikor Dick és Jane elindulnak az autójukkal, Dick napszemüvegében tükröződik az operatőr, miközben egy barátjával beszélget.

Forrás: InterCom