15 dolog, amit talán nem tudtál a 15 éves Legenda vagyokról

Will Smith filmje egy nagyon sokszor feldolgozott regény alapján készült, az igazi sztárja pedig egy német juhászkutya volt, akit Smith hiába próbált hazavinni, de akadnak még itt érdekes dolgok!

1. Richard Matheson 1954-es regényének, az I Am Legendnek nem ez volt az első a feldolgozása. A könyvből először 1964-ben készült film Az utolsó ember a Földön címmel Vincent Price főszereplésével, ezt követte az 1971-es Az omega ember Charlton Hestonnal, és csak aztán jött Will Smith 2007-ben. Vicces módon ugyanebben az évben egy másik feldolgozás is született, egy trash verzió Mark Dacascosszal Omega vagyok (2007) címen.

2. Eredetileg Los Angelesben játszódott volna a történet, azonban Akive Goldsman producer az utolsó pillanatban meggondolta magát, ugyanis szerinte New York sokkal jobb helyszín a kihaltság, magány és a reménytelenség ábrázolására. Will Smith elmondta, hogy a forgatás miatt többször le kellett zárniuk New York-i utcákat, amit nem fogadtak jól az ott lakók. Számtalan alkalommal beszóltak és bemutattak nekik.

Forrás: InterCom

 

3. A Brooklyn hidas jelenet felvétele során összesen 1000 statiszta és 250 stábtag volt jelen, illetve tucatnyi Humvee, 3 darab Stryker páncélozott jármű és több hadihajó. A Nemzeti Gárda 160 tagja is szerepel a hidas jelenetben, amit összesen 6 éjszakán át vettek fel – és egyben ez lett a legdrágább felvétel, amelyet New York Cityben valaha forgattak a maga 5 millió dolláros számlájával.

4. A filmben a néző azt látja, hogy a város utcáit teljesen ellepte a gaz. A díszletként szolgáló növényeket Floridából hozatta a stáb.

Forrás: InterCom

 

5. Az éjszakai New Yorkot uraló szörnyek bevezetésénél arra ügyeltek a forgatókönyvírók (Mark Protosevich és Akiva Goldsman), hogy valami egészen újjal álljanak elő, merthogy az élőhalottakat a vámpírokkal azért nem sűrűn keresztezik.  Eleinte nem komputeres animációban gondolkodott a stáb, hanem hús-vér színészeket öltöztettek be, de mivel úgy néztek ki, mint a „dühös pantomimesek”, elvetették a tervet, és jött a jó öreg CGI. Adott esetben szintén CGI segítségével tüntették el az utcákról az embereket.

Forrás: InterCom

 

6. A mutánsok hangját és a speciális hangeffekteket Mike Patton, a Faith No More zenekar énekese készítette – ő videójátékokhoz is gyakran kölcsönzi a hörgését.

7. Francis Lawrence rendező akkor látta DVD-n A zongorista című filmet, mikor kisfia még nagyon kicsi volt, ezért minimális hangerővel játszotta le azt. Ekkor döbbent rá, hogy a csend sokkal hatásosabb tud lenni, mint a zajok. Tapasztalatait a Legenda vagyokban is hasznosította.

8. Mivel Kína 2007-ben betiltotta az amerikai filmek forgalmazását, Will Smith személyesen utazott Ázsiába, hogy tárgyalásokat folytasson a film bemutatásáról.

Forrás: InterCom

 

9. Nemcsak a nézők szerettek bele a Sam nevű kutyába a filmben, akit egy Abbey nevű nőstény németjuhász játszott – hanem Will Smith is! Mivel kettejük között kialakult egy mély kötelék a forgatás során, a film elkészítése utáni elválás lehetetlennek tűnt, és Will megtartotta a kutyát! Ez a szép történet keringett a film bemutatása után, csak nem igaz, a kutya gazdája nem mondott le róla.

10. Abbey egyébként mindenben jó volt, de nem volt hajlandó visszahozni az eldobott botokat, ezért ehhez a jelenethez egy másik kutyát szerepeltettek.

11. Will Smith azt nyilatkozta, hogy Tom Hanks alakítása a Számkivetettben volt számára a viszonyítási pont a főszereplő megformálásához. Ezen túl, hogy Robert Neville karakterét minél hitelesebben tudja megformálni, járt a Járványfelügyeleti- és Megelőzési Központban, ezenkívül olyan emberekkel beszélgetett, akik sok időn keresztül hadifoglyok voltak vagy magánzárkában tartották őket.

Forrás: InterCom

 

12. Miközben  a filmet Japánban népszerűsítette, Will Smith egy sajtótájékoztatón véletlenül kikottyantotta, mi történik a film végén. A Warner Brothers munkatársai azonban éberek voltak,  azonnal kapcsoltak, és felkérték a jelenlévő újságírókat, hogy ne írják meg ezt - minden riporter eleget tett a kérésnek, anélkül, hogy ezért bármiféle ellenszolgáltatást fogadtak volna el. Az eset csak jóval a bemutató után derült ki.

13. A Dr. Neville házában látható festmények mind a New York-i Museum of Modern Art tulajdonát képezik. A történet szempontjából logikusnak tűnik, hogy fogta magát, és kikölcsönözte a műkincseket - mindenki ezt tenné egy apokalipszis esetén.

14. Még 2021 augusztusában írta meg a New York Times (és a Port is), hogy egy bronxi szemüvegbolt tulajdonosa nem tudja meggyőzni az alkalmazottait arról, hogy oltassák be magukat, mert a dolgozók attól féltek, hogy zombivá változnak. És bizonyítékaik is voltak a jól informált rettegőknek: a Legenda vagyok, amelyben szerintük a vírusvakcinák mellékhatásaként pusztul ki az emberiség Will Smith-en kívüli része – a filmben igazából egy mesterségesen módosított, a rákbetegség gyógyítására bevetett vírus fertőzi végig a világot. Szegény Smith-hez is eljutott a hír, aki nagyon magára vette a dolgot.

Forrás: InterCom

 

15. Készül a második rész! Megint Will Smith lesz a főszereplő, akihez ezúttal Michael B. Jordan is (Creed-filmek, Fekete Párduc) csatlakozik. A Warner Bros. berkeiben készülő produkció forgatókönyvét ezúttal is Akiva Goldsman (Egy csodálatos elme, A remény bajnoka, A Da Vinci-kód) és Mark Protosevich (A sejt, Poseidon, Thor) írta; Goldsman szintén beszáll producerként is a Legenda vagyok 2-be. A folytatás cselekményéről még semmit sem tudni, de támpontot jelenthet, hogy az eredeti befejezése mellett létezik egy alternatív, nagyon népszerű verzió, ami a DVD-megjelenés extrái közé került fel (a fenti videó a két változatot hasonlítja össze – csak az kattintson, aki már látta a filmet).