15 dolog, amit (talán) nem tudtál a Még zöldebb a szomszéd nőjéről

Mindenki kedvenc zimankós, zsörtölődős öregemberes vígjátékáról, a Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével készült A szomszéd nője mindig zöldebb második részéről gyűjtöttünk össze 15 szórakoztató érdekességet.

 

1. Az első verzióban felmerült, hogy a nagy komikus páros, Dean Martin és Jerry Lewis játssza, A szomszéd nője mindig zöldebb (1993) főszerepét John Gustafsonként, illetve Max Goldmanként, de mindketten nemet mondtak, elsősorban Martin gyenge egészségi állapota miatt. Martin 1995 decemberében halt meg, pontosan ugyanabban az időben, amikor a film folytatásának, a Még zöldebb a szomszéd nőjének mozipremierje volt Amerikában.

 

Forrás: InterCom

 

2. Jack Lemmon és Walter Matthau nem is gondolták, hogy ez az első film ilyen hatalmas siker lesz, és mindketten igencsak meglepődtek, hogy 35 millió körüli költségvetésből készült „nyugdíjas vígjáték” 70 milliós bevétellel kasszasiker lett Észak-Amerikában, és ehhez jött még a nemzetközi forgalmazásból újabb 10.4 millió dollár. Arról nem is beszélve, hogy milyen népszerű lett a videókölcsönzőkben és a tévében. Nyilván rábólintottak a folytatásra is.

3. A mozielőzetes végén Walter Matthau láthattuk a fürdőkádban ülve, amint közvetlenül a kamerába mondja:

„Ha tudtam volna, hogy meztelen jelenet is lesz, plusz millió dollárt kértem volna."

A stáb ezt annyira mulatságosnak találta, hogy végül a filmben a stáblista utáni, ún. post credit jelenetként használták fel.

 

Forrás: InterCom

 

4. Miután a filmet Minnesotában forgatták állandó fagypont alatti hőmérsékleten,

Walter Matthau kétoldali tüdőgyulladással kórházba került.

Az a jelent tett be neki, amikor Lemonnal a hóban birkóznak, és egy mirelit hal is előkerül fegyverként.

5. Amikor John Gustafsson (Lemmon) felébreszti az ajtaján kopogtató Ariel az éjszaka közepén, azt motyogja, hogy "Vad är det?" - Svédül a "mi ez?"

 

Forrás: InterCom

 

6. Csakhogy a stábból nem Lemon volt az igazi svéd, hanem Ann-Margret. Ő Ann-Margret Olssonként látta meg a napvilágot a svédországi Jämtland megyei Valsjöbynben született az Északi-sarkkör közelében. Apja, Gustav fiatalemberként az Egyesült Államokba emigrált, de 1937-ben visszatért Svédországba, és feleségül vette Anna Aronssont. Ann-Margret születése után Gustav visszatért Amerikába, de a felesége és lánya csak 1946-ban csatlakoztak hozzá

7. Bár a karaktere állítólag 94 éves ebben a filmben, Burgess Meredith valójában 85 éves volt, amikor a filmet forgatták, és csak 17 évvel volt idősebb Jack Lemmonnál, aki fiát alakítja ebben a filmben.

 

Forrás: InterCom

 

8. Amikor John (Jack Lemmon) borotválkozás után bekeni magát krémmel, arckifejezése Macaulay Culkin karakterét, Kevint utánozza a Reszkessetek betörők!-ből, amit két évvel korábban mutattak be. Donald Petrie rendező egy évre rá együtt dolgozott Culkinnal a Richie Rich – Rosszcsont beforr (1994)

9. A filmben végig hallható a Disney Aladdin című animációs filmjének "A Whole New World" – magyarul „Egy Új Élmény” - instrumentális változata. Ez egy elég furcsa átkötés a forgalmazó Warner Bros. részéről.

 

Forrás: InterCom

 

10. Walter Matthau, Ann-Margret és Burgess Meredith három különálló filmben dolgoztak együtt Elvis Presley-vel. Matthau a King Creole-ban volt Elvis partnere 1958-ban, Ann-Margaret a Szerelem Las Vegasban-ban játszott Elvisszel 1964-ben, Meredith pedig a Maradj távol, Joe!-ban 1968-ban.

11. A folytatásban, a Még zöldebb a szomszéd nőjében (1995) a stáblistán Walter Matthau szerepel elsőként –

Hollywoodban rengeteget számít az ún. first billing

-, míg az első részben Jack Lemmon volt kiemelve. Merthogy megváltozott a cselekmény dinamikája: az első filmben Lemon kavart Ann-Margarettel és az adótartozása is központi szerepet játszik, a második filmben viszont Matthau szerepe hangsúlyosabb, itt az ő karaktere talál rá a szerelemre - Sophia Loren személyében. Egyébként már az első részbe is Lorent akarták, csak akkor nem ért rá.

 

Forrás: InterCom

 

12. A való életben is két igazi barát, Jack Lemmon és Walter Matthau összesen tíz közös filmje közül a Még zöldebb a szomszéd nője a nyolcadik párosítás.

13. Újabb folytatást is terveztek a Legzöldebb a szomszéd nője címmel. A filmet Rómában forgatták volna, és Marcello Mastroianni Maria volt férjeként került volna benne konfliktusba Maxszal, mert a válásuk soha nem lett hivatalos. A filmről természetesen azonnal letettek Mastroianni a következő évben bekövetkezett halála miatt.

 

Forrás: InterCom

 

14. A folytatás szereplői között három Oscar-díjas is szerepelt: Jack Lemmon, Sophia Loren és Walter Matthau; illetve két Oscar-jelölt: Ann-Margret és Burgess Meredith.

15. Ez volt Burgess Meredith utolsó filmje. A veterán színész 1997. szeptember 9-én halt meg az Alzheimer-kór szövődményei miatt. A film forgatása idején már erősen látszottak rajta a betegség tünetei, és minden egyes jelenetnél, amelyben szerepelt, segítségre volt szüksége, de nem akart visszalépni.

 

Forrás: InterCom