2+4 dolog, amit talán nem is tudtál a Nincs kettő négy nélkülről

Mi lehet jobb Bud Spencernél és Terence Hillnél? Két Bud Spencer és két Terence Hill! Összeszedtünk néhány érdekességet a pofonosztó páros egyik legjobb filmjéről.

1. Ez volt Bud Spencer és Terence Hill ötödik közös filmje Enzo Barbonival. Igaz, Barbonit Bud Spencer és Terence Hill rajongói inkább az álnevén, E.B. Clucherként ismerik. Ő volt az egyik első olasz rendező, aki váteszként felismerte már a '60-as években, hogy a bamba mackó Bud és a szikrázóan kék szemű, atletikus Terence kiválóan működik együtt a vásznon egyfajta modern Stan és Pan-párosként, akik ráadásul nemcsak vadnyugati környezetben jók, de a nagyvárosok bűnözőit is viccesen tudják megleckéztetni. A trió olyan közönségkedvenc filmeket forgatott együtt, mint Az ördög jobb és bal keze 1-2, a Bűnvadászok és a Nyomás utána!, így egy újabb közös filmhez, a Nincs kettő négy nélkülhöz már rutinosan álltak össze. A történet szerint két zsivány, Greg (Bud Spencer) és Eliot (Terence Hill) 1-1 millió dollárt kap, ha helyettesítenek két riói milliomost, Antonio és Bastiano Coimbra de la Coronilla y Azevedót (Bud Spencer és Terence Hill), akik életveszélyes fenyegetéseket kaptak. A munka nem tűnik nehéznek, bár néhány probléma igen hamar felmerül: Greg és Eliot az első pillanattól kezdve ki nem állhatja egymást, a külvilág pedig kissé csodálkozik, hogyan lett egyik napról a másikra a két kifinomult ízlésű, elegáns milliomosból két nagyhangú, verekedős fickó. Érdekes tény, hogy nemcsak Greg és Eliot kaptak 1-1 millió dollárt a Coimbrák eljátszásáért: Bud Spencer és Terence Hill színészi gázsija is pont ugyanennyi volt.

Forrás: Cinenuovo Kft.

 

2. Trükkösen vették fel a megduplázott színészpáros jeleneteit. Ahol a két milliomos egyszerre látszódik a hasonmásokkal, trükkös montázst alkalmazott Enzo Barboni csapata: két külön leforgatott felvételt vágtak egybe. Máskor csak Bud Spencer és Terence hill dublőrje volt jelen, akiket úgy állítottak be a jelenetbe, hogy háttal legyenek a kamerának, így nem volt szükség az arcukra. Ez a két sallangmentes, egyszerű módszer olyannyira jól működött, hogy az 1984-ben készült film számítógépes trükkök nélkül is teljesen hitelesnek tűnik a mai nézők számára is.

 

3. Látszik az operatőr reflektora az egyik jelenetben. Annál a résznél, amikor Antonio és Bastiano Coimbra de la Coronilla y Azevedo a repülőtéren kinyittatják az átalakított fehér luxuskocsijuk hátsó ajtaját a sofőrrel, a szélvédőn egy pillanatra tükröződik a kamera és a jelenetet bevilágító égősor. A baki az alábbi videóban kb. 1:10-nél látható:

 

4. Még egy baki: rossz csapatnak drukkoltak a szereplők. Amikor Greg és Eliot gyanakodni kezdenek, hogy esetleg tégla lehet a Coimbrák haciendáján, és elmennek inkább egy nyugodtabb helyre diskurálni, akkor a „nyugodtabb hely” náluk a zsúfolt futballstadiont jelenti. A pofonosztó páros a Vasco da Gama focicsapat szurkolói közé ül be (jellegzetes embléma a mezükön a vörös máltai kereszt), és fel is ugranak velük együtt, amikor Brazília egyik kedvenc focicsapata gólt lő, és ujjongani kezd a fél lelátó. Csakhogy a filmbe berakott archív felvételt a készítők a Maracanã stadionban tartott 1984-es brazil kupadöntőből vágták ki, ahol pont nem a Vasco da Gama lőtte ezt a gólt, hanem ők kapták be a nagy riválisnak számító másik riói csapat, a Fluminense játékosától.

 

5. Tényleg Bud Spencer szaxofonozott a füstös lokálban. A 2016-ban elhunyt színész imádott mindent, ami a muzsikával volt kapcsolatos: énekelt, zenét komponált és többféle hangszeren is tudott játszani. Az egyik kedvence a szaxofon volt, amin ő maga fújta a talpalávalót egy lokálban a Nincs kettő négy nélkül egyik legemlékezetesebb jelenetében.

 

6. A Nincs kettő négy nélkül eredetileg egy Rio de Janeiróban játszódó Piedone-film lett volna. A Piedone Egyiptomban bevételeivel azonban nem voltak elégedettek a producerek, ezért inkább lemondtak a folytatásról. Bud Spencer azonban igenis látott fantáziát egy brazil helyszínű Bud Spencer-filmben, így Terence Hill-lel itt forgatták le végül a Nincs kettő négy nélkült. Bár végül Brazília nem lett hivatalos koprodukciós partner, több helyi színész és statiszta is segédkezett a forgatáson, többek között az a Dary Reis, aki igazi közönségkedvenc sztárnak számított Brazíliában.