47 éves a kedvenc Doktorunk

David Tennant árnyalta először igazán a Doctor Who habókos Doktorát, majd elsősorban depressziós vagy genyó figurákat alakított. Isten éltesse egyik kedvenc tévés színészünket!

A skót Tennant épp a Doctor Who (borzalmas magyar címén - jaj -Ki vagy, doki?) miatt már háromévesen úgy döntött, hogy színész lesz. Kisebb, zömmel televíziós szerepek után a nagy áttörést épp a legendás sorozat címszerepe hozta meg neki. A tizedik Doktor elődeinél sokkal árnyaltabb figura volt, a különc, bolondos oldala mellett megismerhettük a sötétséget is, ami az - akkor - több száz éves Időúrban tombolt. Persze lehet vitatkozni azon, hogy az újkori Doktorok közül Matt Smith, Peter Capaldi, netán a mindössze egy évadban szereplő Christopher Eccleston volt-e a legjobb, de aki nem szereti a sorozat Russel T. Davies teljesen elszállt, a végére roppant nyomasztó és meglehetősen durva korszakát, az is elismerően beszél Tennant alakításáról.

Rajongóknak kötelező: íme Tennant legemlékeztesebb jelenetei! Persze tucatnyit ki lehetne válogatni, de érjük be a legeslegeslegjobbakkal. Allons-y!

 

Búcsú Rose-tól

Rose együtt kalandozott a Kilences Doktorral is, ám a Tízesbe bele is szeretett - és az viszonozta az érzelmeit, noha a Doktort a szerelem és hasonló dőreségek általában elkerülik. Csakhogy a Doomsday című epizódban a lány egy párhuzamos világba kerül, ami elzárja a Doktortól. 

 

Wibbly wobbly, timey wimey... stuff

Mielőtt Daviest váltva Steven Moffat a sorozat showrunnere nem lett, a későbbi zavaros baromságok helyett a legzseniálisabb epizódokat írta, amelyek közül kiemelkedő a vérfagyasztó Síró Angyalokat bemutató Blink című rész. Ebben a csavaros történetben a Doktor csupán néhány percre tűnik fel, de megajándékozta a rajongókat egyik legemlékezetesebb dumájával.

 

Midnight

Klasszikus horror felépítésű az epizód: egy szállítójármű belsejében maroknyi ember küzd a túlélésért, mert egy idegen lény megszállta valamelyiküket. Színészi bravúr, ahogy a Doktor és az egyik utasba költözött lény egyszerre darálják ugyanazt a szöveget.

 

A Tízes halála

A tizedik Doktor valódi halálként élte meg a regenerálódását, Tennant búcsúja, Murray Gold csodálatos zenéjével a sorozat egyik legszívszorítóbb jelenete.

A Doctor Who után szerencsére nem tűnt el a süllyesztőben, jobbnál jobb szerepeket kapott. Köztük a legkiemelkedőbb a Broadchurch lelki roncs nyomozója - érdekesség, hogy az amerikai remake-ben eljátszotta ugyanazt a szerepet -, Barty Kupor a Harry Potter és a Tűz Serlegéből és a Jessica Jones első évadának gonosza, a tényleg félelmetes, elmemanipuláló Kilgrave. És természetesen azt sem hagyhatjuk ki, hogy a mostanában indult, vadiúj Kacsamesékben ő kölcsönzi Dagobert bácsi hangját.