5 kultfilm, amit mindenképpen meg kell nézned a héten!

Hatodik érzék, Ponyvaregény, Idétlen időkig, Egy asszony illata! Csupa kihagyhatatlan klasszikust mutatunk be eheti filmajánlónkban.

Hétfő: Hatodik érzék

Nekem annak idején egy gimis osztálytársam elspoilerezte egy szomorú pénteki napon a suliban a Hatodik érzék végét, mivel ő már megnézte a csütörtök esti premieren. Nekem estére volt jegyem – életem legunalmasabb, sőt, egyenesen legrosszabb moziélményével gazdagodtam!  Azért persze később megértettem, miért kultikus ez a film, hiszen a szomorú arcú Bruce Willis talán még sohasem játszott olyan jól, mint itt!

Cole (Haley Joel Osment) hatéves, és rémálmok gyötrik. Éjszakáit és nappalait olyan lények népesítik be, akiket csak ő lát. A lények szólnak hozzá, megérintik, kérésekkel bombázzák: Cole látja a halottakat. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus. Egy korábbi kezeltje hasba lövi, és ő az eset után más városba költözik: nehezen nyeri vissza korábbi önmagát, felejteni próbál. Cole csak benne bízik: senkinek nem beszélhet arról, amit lát, de a férfival lassan megértik egymást. Ám mégsem biztos, hogy a pszichológus meg tudja menteni a kisfiút, a halottak ugyanis egyre követelőzőbbek. Valamit akarnak a gyerektől.

Kedd: Egy asszony illata

Chris O'Donnell a '90-es években még igen ígéretes karrier előtt állt: főszerepet kapott Al Pacino mellett az Egy asszony illatában, aztán a korszak legmenőbb fiatal sztárjaival, Charlie Sheennel és Kiefer Sutherlanddel játszott A három testőrben és ő volt Robin a Batman és Robinban. Aztán a 2000-es évek után már csak a sorozatszerepek maradtak neki...

No de az Egy asszony illata micsoda film volt tőle! Hálaadás hétvégéje van New Yorkban. Frank Slade (Al Pacino) nyugállományú alezredes azért jött a városba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf-Astoriában. A vak férfit a fiatal Charlie Simms (Chris O'Donnell) vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. Az együtt töltött napok pedig mindkettejüket örökre megváltoztatják.

Szerda: Ponyvaregény

Ugye milyen furcsa lenne, ha Tarantino 25 éve bemutatott kultfilmjében nem John Travolta és Samuel L. Jackson lenne a két nagydumás gengszter, hanem Michael Madsen és Paul Calderon? Eredetileg ugyanis ez volt Tarantino terve. A maffiaügyekbe keveredő bokszoló szerepét is Matt Dillonnak szánta, csak szegény Bruce Willis olyan szomorú lett, miután megtudta, hogy nem ő lesz Vincent Vega, hanem Travolta, hogy végül megkapta Butch karakterét a rendezőtől.

Adott két idősödő gengszter, Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson), akik igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Van továbbá egy bokszoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt marffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére. Nem utolsósorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is (Tim Roth és Amanda Plummer), akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules...

Csütörtök: Idétlen időkig

Bill Murray legnépszerűbb, és a tévécsatornákon legtöbbször megismételt filmje mindig előkelő helyen szerepel a legjobb időutazós történetek és a legjobb vígjátékok toplistáján. Arról nem is beszélve, hogy a fél világgal megismertette az amúgy 1887 óta létező, hivatalos Mormota-napot, február 2-t, amikor egy Punxsutawney Phil nevű pennsylvaniai mormota megjósolja a tavasz eljövetelét vagy a további, tartós hideget.

Az időjós Phil (Bill Murray) önző, cinikus szűklátókörű alak, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a "száműzetéséből". Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi, megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

Péntek: John Wick

Mikor már azt hittük, szegény Keanu Reeves sosem fogja megismételni az Otthonom, Idaho, a Holtpont és a Mátrix-trilógia sikereit, 2014-ben összeállt egy kaszkadőrből lett second unit rendezővel, Chad Stahelskivel, aki egy rakás filmben helyettesítette már őt dublőrként, és együtt megcsinálták a John Wick című őrült kaszabolást. Ami azóta két nagy sikerű folytatást is kapott, és visszarepítette Reevest a legmenőbb hollywoodi akciósztárok közé!

John Wick (Keanu Reeves) nyugodt életre vágyik. Magányosan akarja tölteni a napjait: kutyája, sportkocsija, üres, hideg lakása éppen elég neki - nincs szüksége többre. De egy nyugdíjas bérgyilkos nem pihenhet. És amikor bántják, ő sem marad tétlen. Előveszi rég elrejtett fegyvereit, és elindul véres bosszúhadjáratára. Egyetlen ember harcol gengszterek és bérgyilkosok egész hadserege ellen, New York pedig valódi csatatérré válik. És az őrült, véres ütközetben mégsem egyértelmű, ki fog győzni: a gyilkosok légiója vagy a magányos harcos. Hiszen ő John Wick.