6 megható film szerelemről és házasságról

A közmédia tematikus filmválogatással ünnepli a Házasság Hetét. A kínálatban megtalálhatók a romantikus klasszikusok, és a BBC legújabb sikere, a Házasság című sorozat is.

Love Story

Oliver Barrett gazdag családból származó egyetemista. Szeretné a saját útját járni, és bebizonyítani, hogy nincs szüksége apja segítségére az életben. Mindezt tetézi, hogy beleszeret a szegény családból való Jennybe. A két fiatal – dacolva a köztük lévő társadalmi különbséggel és a szülők ellenkezésével – összeköti az életét. Felhőtlen boldogságuk addig tart, míg Jenny beteg lesz. Eleinte még semmi rosszra nem gondolnak, ám kiderül, hogy a baj súlyosabb, mint hitték. Jennynek csupán hónapjai vannak hátra.

Február 15. szerda 22:55, Duna

 

Velence, a hold és te

A csélcsap gondolás, Bepi házasodni készül. Megtalálta élete szerelmét a szuvenírboltos Nina személyében. Amikor azonban a lány tudomására jut, hogy Bepi más lányoknak is csapja a szelet, jelenetet rendez, és inkább a megbízható motorcsónakost, Tonit választja. Bepi azonban nem hagyja magát, és mindent elkövet, hogy visszaszerezze szerelmét.

Február 16. csütörtök 21:45, Duna

 

Színes fátyol

W. Somerset Maugham lebilincselő részletességgel megírt történetének hősei a középosztálybeli orvos, Walter, és az elkényeztetett, felsőosztálybeli felesége, Kitty, akiknek elhamarkodottan kötött házassága hibás döntésnek bizonyul. Miután Walternek tudomására jut felesége hűtlensége, úgy dönt, nem adja meg az asszonynak a válással járó menekülési utat, hanem arra kényszeríti Kittyt, hogy együtt utazzanak Kínába, ahol Walter a kolera által legsúlyosabban érintett területen gyógyítja a betegeket. Az utazás, a gyönyörű kínai táj, valamint a betegségtől sújtott területen megélt szörnyűségek értelmet és célt adnak az elveszettnek hitt kapcsolatnak.

Február 17. péntek 22:55, Duna

 

Rómeó és Júlia

William Shakespeare halhatatlan remekművének talán az egyik legsikeresebb és legszebb feldolgozása Franco Zeffirelli filmje, amelyet eredeti helyszínen, Veronában forgattak. A Rómeót és Júliát alakító színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. Ebben a filmben minden együtt van, amit csak elvárhatunk: a díszletek és jelmezek varázslatos reneszánsz hangulatot varázsolnak elénk, míg Nino Rota dallamai elandalítanak.

Február 18. szombat 21:10, Duna

 

Hajnali láz

Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. Ilyen a huszonöt éves Miklós, akit újra halálra ítélnek: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar: levelet ír 117 magyar lánynak, akiket szintén Svédországban rehabilitálnak, és feleséget keres, hogy új életet kezdhessen. Reggeltől estig ír és várja a gyógyulást, míg hamarosan rátalál az igazira a tizenkilenc éves Lili személyében. Gárdos Péter filmrendező szülei életéből írt nagysikerű, Prix d'Europe-díjas könyvét filmesítette meg. A film a Nemzeti Filmintézet és az MTVA együttműködésében kerül képernyőre.

Február 19. vasárnap 21:00 Duna

 

Fény az óceán felett

Az első világháború poklából megmenekült Tom Sherbourne (Michael Fassbender) önkéntes száműzetésként elvállalja egy lakatlan szigeten álló világítótorony felügyeletét. Ám közben megismeri Isabelt, akivel rögtön egymásba szeretnek és összeházasodnak. Boldogan, kettesben élik mindennapjaikat a szigeten, de hiába próbálkoznak gyermekvállalással, a nő kétszer elvetél. Épp ekkor az óceán partra vet egy csónakot, benne egy halott férfival és egy csecsemővel. A nő mindenáron anya szeretne lenni, ezért ráveszi Tomot, fogadják örökbe a kisbabát. Tom éppen a gyermek keresztelője előtt döbben rá, hogy a gyermek igazi anyja még él és gyászol. Vajon képesek-e ezzel a tudattal hazugságban élni?

Február 19. vasárnap 23:00, Duna

 

+1 Házasság – A BBC négyrészes sikersorozata a Dunán

Kölcsönös szeretet és bizonytalanság, munkabeli terhek és szülői aggodalmak – a sorozatban feltáruló kép egy hétköznapi családot mutat be, amelyben az érzelmek azonban hatalmasok és időtlenek. A helyzetek tükröt mutatnak, hol megmosolyogtatnak, hol elgondolkodtatnak. Ian és Emma régóta házasok, örökbe fogadott lányuk, Jessica épp a maga lábára áll, rájuk pedig új nehézségek várnak, amelyek egy része megoldhatatlannak tűnik. Ian nemrég elvesztette a munkáját, és most kezd féltékeny lenni, mert úgy érzi, felesége talán vonzódhat fiatal főnökéhez. A párnak újra meg kell találnia a módját arra, hogy kifejezzék egymásnak, mennyire becsülik, tisztelik és szeretik egymást. Sean Bean (Trónok harca) és Nicola Walker (Kihantolt bűnök) alakítják a főszerepeket a Stefan Golaszewski által írt és rendezett, négyrészes angol tévéfilmsorozatban, amely a házasság intézményének erejét mutatja meg átalakuló világunkban.

Házasság 1-4. rész – február 13-tól, hétfőtől csütörtökig 19:45-kor a Dunán