6 „vicces” tévés köszönés, ami örökre az agyunkba égett

Jó estét, jó szurkolást! Szegasztok! Helló halló, Elektor Kalandorok! Emlékezetes be- és elköszönések, amelyek mostanra teljesen beépültek a tévé előtt felnőtt nemzedék szókészletébe.

1. „Jó estét, jó szurkolást!”

Knézy Jenő, az 58 éves korában, 2003-ban elhunyt legendás tévés újságíró és sportriporter vissza-visszatérő beköszönése mára egyértelműen szállóigévé vált. Elvégre még azok is ismerik, akik nem néztek sportközvetítéseket a tévében a '90-es években. Még egy pusztítóan bárgyú vicc is született erről a bonmot-ról akkoriban:

– Hogy köszön Knézy az útépítő melósoknak?
– Jó estét, jó szurkolást!

 

2. „Helló halló, Elektor Kalandorok!”

Aki a '90-es években volt gyerek, annak minden bizonyára örökre beleégett az agyába ez a mondat,

akárcsak Dévényi Tibi bácsi lehetetlen maskarája, amiben „a szegény ember Mariójaként” reklámozta a korszak álomkonzolját, a Nintendót, no meg persze a sok cédékazettát és aaatóápolási cikket!

Az Elektor Kalandor 1990 és 1993 között futott az MTV 2-es csatornáján. Sikerének titka első sorban az volt, hogy „a fax szisztémájának” hála, olyan magyar családok is élő adásban nyúzhatták otthon a Super Mariót, akiknek amúgy nem biztos, hogy lett volna akkoriban pénzük NES-re, Gameboy-ra, PC-re vagy a már leszálló ágban lévő Commodore 64-re, mert még a „sárga kazettás lengyel piaci Nintendó” (azaz: a kínai-orosz hamisítvány) is drága mulatságnak számított. Az Elektor Kalandorban viszont nemcsak a játék öröméből jutott a versenyzőknek, hanem a hangosan és sokszor bemondott szponzorált nyereményekből is, amelyek között volt Capri-Sun üdítő, Polaroid fényképezőgép, családi ebéd a Bajor Sarok Sörözőben, és egy utazás EuroDisneylandbe!

 

 

Na de miért pont Elektor Kalandor lett a műsor címe? A Retro Emulátor blog 2015-ben megfejtette a nagy titkot: ez is egy furmányos keresztpromózás volt, mivel a nyomógombos telefonon keresztüli Mariózás technikáját az a Kis János dolgozta ki Tibi bácsiéknak, aki a '90-e években az R.C. Elektronika kiadó munkatársa, és az Elektor című magazin (valamint a CHIP és a Computer Panoráma) szakújságírója volt.

 

3. „Szegasztok!

Jelen sorok írója annak ellenére használja a mai napig is ezt a köszönést, hogy soha életében nem fogott Sega Megadrive-kontrollert a kezében, és a magyar videójáték-gyártás koronagyémántját, a világszerte milliós példányszámban eladott Ecco, the Dolphint is csak onnan ismeri, hogy 

ezzel bohóckodott Martin, azaz Vajdics Zsolt főműsoridőben a tévében, végig háttal a nézőknek, 30 évvel a mai YouTube-os végigjátszós videók előtt!

 

 

Az 576 Kbyte nevű, korabeli gémer szaklapot is promózó Szegasztok! címe természetesen egy büntető szóvicc volt, amelyben a Szevasztok! köszönés és a Sega márkanév lett egybegyúrva. Érdekesség, hogy a Sega a '90-es évek elején már az Elektor Kalandort is szívesen támogatta volna, de akkor Dévényi Tibi bácsinak nem Mario, hanem Sonic, a sündisznó jelmezében kellett volna minden egyes adásban parádéznia. És mivel Dévényi szerint akkoriban idehaza többen ismerték Mariót, mint Sonicot, az Elektor Kalandor partnere a Nintendo lett, Sonic és a Sega pedig az 1993-ban elinduló Szegasztok! szponzora lett.

 

4. „Derűs estét!

A 2016-ban, 70 éves korában elhunyt Aigner Szilárd 1973 és 1989 között az Országos Meteorológiai Szolgálat tudományos főmunkatársa és az Előrejelző Főosztály vezetője volt. 1989-től 1992-ig a Texo-Magánmeteorológia szakmai irányítója volt, 1992-ben az Aigner és Pártai Kft. tulajdonosa lett. A '90-es években az MTV Nap-kelte című műsorának időjósaként, a kereskedelmi tévék 1997-es elindulása után pedig az RTL Klub Híradójának emblematikus meteorológusaként láthatták őr a tévénézők. Aigner időjárás-előrejelző tevékenysége során védjegyévé vált a – napszaktól függő –, áthallásos-szóvicces „Derűs napot!” illetve „Derűs estét!” búcsúzás, ami idővel beépült a szókincsünkbe is. 

 

5. „Aludjanak jól, álmodjanak szépeket, kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok!”

Fábry Sándor, „a humorbonbonok, humorlabdacsok, humorpetárdák és humorröppentyűk egyetlen, hiteles magyar nagymestere, a szóvirágok koronázatlan királya, a gondolatanalógiák poénba oltott rügyeinek értő gondozója” (nem vicc, ezt tényleg leírta róla a Jegy.hu, sőt, a PORT.hu is!!!) miután évekig a Friderikusz Show geggyárosa volt, 1998-ban önálló műsort kapott az MTV-n Esti Showder Fábry Sándorral címmel. Ez végül aztán az első évad végén átkerült az RTL Klubra, hogy aztán ott egészen 2011-ig kéthetente csütörtökönként stabilan hozza az 1,5 milliós nézőszámot. Fábry azóta 69 éves lett, a showműsora 2011-től már a köztévén fut – Fábry címmel, jóval szerényebb nézettséggel, de a többé-kevésbé a változatlanul hagyott, kicsit már ciki, véget nem érő elköszönés-tirádával:

Köszönöm vendégeimnek, hogy – ahogy azt mondani szokás –, jelenlétükkel emelték a mai est fényét, önöknek köszönöm, hogy ezt az estét is velem töltötték, találkozzunk kettő hét múlva ugyanebben az időben, ugyanezen a csatornán, addig is aludjanak jól, álmodjanak szépeket, kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok, továbbra se próbáljanak meg mosatlan gyümölcslevet inni, és ne feledjék: Beethoven a zene Mozartja!

 

6. „Csá, csumi, csá!

Bár Pitiynger László, alias Dopeman már a '90-es években is ismert volt, hiszen Lóry B távozása után beszállt Ganxsta Zolee mellé a Kartelba, majd sikeres szólókarrierbe kezdett, igazából 2002-ben lett ismert az akkori 9-99 éves korosztály körében, amikor beköltözött a frissen elstartolt Való Világba, és a fél ország látta, ahogy Majkával, Okival, Leslie-vel, Lorenzóval, Ágicával és a többiekkel előadja a híres-hírhedt Villa Rapet, a legvégén az emblematikus csá, csumi, csá-val – amit később aztán már Majka is előszeretettel használt, még inkább az egekbe tolva a kifejezés népszerűségét. Ez a köszönés végül mostanra olyannyira szervesen beépült a közbeszédbe, hogy ma már az Isten háta mögött két utcával élő, falu bolondja is úgy köszön be a  YouTube-on, hogy Csá, csumi, csőtészta, palacsintasütő!