7 érdekesség, amit tuti nem tudtál A bakancslistáról

Jack Nicholson saját kórházi élményei és Morgan Freeman színész fia is bekerültek ebbe a 2007-es kultfilmbe.

1. Részben megtörtént eseményeken alapul a film

A bakancslista ugyebár azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni az életben, mielőtt „feldobja a bakancsot”. Ebben a 2007-es filmben Carter Chambers (Morgan Freeman) is összeír egy ilyen listát, amikor kórházba kerül – akárcsak a kórtermi szomszédja, a milliomos Edward Cole (Jack Nicholson). A két, egymástól teljesen különböző fickó elhatározza, hogy hátralevő idejükben megvalósítják mindazt, amiről addig csak álmodoztak, az afrikai szafaritól az ejtőernyős ugrásig.

Érdekesség, hogy Jack Nicholson saját, közvetlenül a film forgatása előtt a kórházban átélt kellemetlen élményei ihlették a film több párbeszédét is.

 

Forrás: InterCom

 

2. Clint Eastwoodnak is felajánlották Edward szerepét, de hiába

Morgan Freeman és a rendező, Rob Reiner azonban egymástól teljesen függetlenül is arra gondoltak, hogy Jack Nicholson lenne a legalkalmasabb színész a zsémbes milliomos, Edward Cole szerepére.

Morgan Freemannek ugyanis a saját bevallása szerint szerepelt az igazi bakancslistáján egy olyan tétel is, hogy nem halhat meg, amíg nem forgat közös filmet Jack Nicholsonnal.

 

3. Morgan Freeman és a filmbéli karaktere között több a hasonlóság, mint gondolnád

Carter foglalkozása ugyanis szerelő, Morgan Freeman pedig a való életben is repülőgép-karbantartóként dolgozott az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél.

 

4. Morgan Freeman fia is szerepelt a filmben

Tudta a kedves olvasó, hogy a 86 éves Morgan Freemannek van egy 64 éves fia, Alfonso Freeman, aki maga is színész, és számos sorozatban és filmben is szerepelt már?

Benne volt egyebek között A bakancslistában is, ahol Carter Chambers fiát, Roger Chamberst alakította.

 

Forrás: Jeff Vespa/Getty Images for TWC

 

5. Morgan Freeman egyik filmbéli bakancslistatétele már teljesült

Carter a filmben megemlíti, hogy az ő bakancslistájának egyik pontja az, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak legyen egy fekete elnöke. Érdekesség, hogy a mozivásznon már volt ilyen: az 1998-as Deep Impact című látványos katasztrófafilmben ő maga alakította az USA elnökét, A bakancslista amerikai premierje után egy évvel, 2008-ban pedig megválasztották az első fekete amerikai elnököt, Barack Obamát.

 

6. Batman és Joker a közös pont a film alkotóinak életében

Rob Reiner nemcsak forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként ismert, de több évtizedes színészi pályafutással is rendelkezik, sőt, kifejezetten jó komikus. A legelső televíziós szereplése egyébként pont a '60-as évek híres-hírhedt Batman tévésorozatának egyik epizódjában volt, amelyben Joker is szerepelt, Reiner pedig egy kifutófiút alakított.

Batman és Joker a film két főszereplőjének életében is fontos figurák:

Jack Nicholson alakította a Bűn Bohóchercegének szerepét az 1989-es, Tim Burton-féle Batmanben, Morgan Freeman pedig Bruce Wayne kollégája, Lucius Fox volt a Nolan-féle Batman-trilógiában, így természetesen A sötét lovagban is, amelyben Heath Ledger Jokere szerepelt.

 

7. Mit írt A bakancslistáról anno a Filmvilág?

Bár a Warner Amerikában már 2007 decemberében bemutatta a filmet, az csak 2008 márciusában jutott el hozzánk az InterCom forgalmazásában. Tüske Zsuzsanna eléggé lefitymálta anno – így írt róla a Filmvilág 2008/4-es számában:

Akik szikár fekete humorra, vagy katarzist hozó melodrámára számítanak, egyaránt csalódni fognak - ezek helyén csupán didaktikus szócséplés és felszínes érzelgés marad. Így úszik el rózsaszín alkonyi fényben a dicsőséges napokat látott hollywoodi méltóságok közös csónakja az érdektelenség végtelen tengerén.