8 izgalmas érdekesség a Még egy kört mindenkinek című filmről

Mads Mikkelsen lábán tánc közben kicserélődött a cipő, a PORT.hu kritikusai pedig betütükézve írtak cikket a filmről.

1. A film egy színdarab alapján készült

Mads Mikkelsen 2020-as kultfilmjében négy jó barát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet, mely szerint a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba... A Még egy kört mindenkinek egyik érdekessége viszont pont az, hogy eredetileg egy színdarab volt, amelyet a rendező, Thomas Vinterberg írt, amikor a bécsi Burgtheaterben dolgozott. A másik inspirációs forrása a saját lánya, Ida Vinterberg volt, aki történeteket mesélt az apjának a dán fiatalok alkoholizálási szokásairól, sőt, győzködte az apját, hogy adaptálja vászonra a színdarabját. A rendező lánya maga is szerepelt volna a filmben: ő lett volna Mads Mikkelsen lánya a történetben. Ám a forgatás idején halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett Belgiumban. A tragédia után Vinterberg örökre abba akarta hagyni a filmkészítést (sőt, öngyilkosságot is fontolóra vette). Végül úgy döntött, hogy inkább átírja a forgatókönyvet, hogy az ne csak az ivásról szóljon, hanem az élet igenléséről.

 

Forrás: Vertigo Media

 

2. Dánia világrekorder a tizenévesek alkoholfogyasztási mutatóiban

Az Egészségügyi Világszervezet 2020 elején közzétett jelentése szerint a dán 15 évesek alkoholfogyasztása az európai átlag közel kétszerese. Az az erőfeszítés viszont, amely arra irányult, hogy Dániában az alkoholfogyasztás alsó korhatárát 16 évről 18 évre emeljék meg, masszív ellenállásba ütközött, részben azért, mert az idősebb dánok igencsak nosztalgikusan emlékeznek vissza saját fiatalkori részegeskedéseikre.

 

3. Két Oscarra is esélyes volt a film, de csak egyet vitt el

Bár a 2021-es Oscar-gálán Thomas Vinterberg is esélyes volt a legjobb rendező kategóriában, a Még egy kört mindenkinek végül csak a legjobb külföldi film kategóriájában nyert. A készítőknek szerencsére nem volt okuk a panaszra:

az Oscar mellé összesen 59 másik rangos díjat és fontos fesztiváltrófeát sikerült besöpörniük.

 

Forrás: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images

 

4. A PORT.hu újságírói betütükézve nézték meg a filmet

2021 nyarán mi is kipróbáltuk azt a kísérletet, amit a Mads Mikkelsen-film hősei: közel egy munkanapon keresztül egy állandó alacsony szinten tartottuk a véralkoholszintünket,

azaz: folyamatosan spiccesek voltunk, és így néztük végi közösen a filmet, aztán írtunk róla közösen egy cikket.

No persze a tanulságos emberkísérletet nem a PORT.hu szerkesztőségben végeztük el, hiszen munkahelyen tilos szeszes italozni, hanem otthon, Zoomon tartva egymással a kapcsolatot. A végeredmény viszont így is egy igen-igen mókás cikk lett, büntető szóviccekkel.

Lenyomtunk egy napot benyomva

Kipróbáltuk azt a kísérletet, amit a Még egy kört mindenkinek hősei folytattak: egy munkanapon át folyamatosan spiccesek voltunk. Lássuk az eredményét!

Tovább

 

5. Mikkelsenék nem piáltak a forgatáson

Mads Mikkelsen visszaemlékezése szerint a forgatási napokon sosem volt alkoholizálás. A forgatáson kívül azonban a négy főszereplő és a rendező gyakran összejártak, és ők is kísérletezgettek azzal, hogy mi történik velük, ha a véralkolkohol szintjük 0,05 százalékos, és miként változik meg a beszédük és a mozgásuk, ha növelik az alkoholbevitelt. Konkrétan: a négy főszereplő és Vinterberg „alkoholos kiképzőtábort” tartottak, ahol annyit ittak, hogy „elfelejtsék a szégyenérzetüket”, és „megfigyelhessék mámorosságuk fokozatait”. 

A filmbéli részeges balhézásokat viszont nem úgy játszották el, hogy tapasztalati úton rottyra itták magukat, hanem helyette inkább rengeteg témába vágó YouTube-videót néztek meg.

 

6. Ebben látható a filmtörténet legjobb piálós jelenete

Na jó, valójában csak az egyik legjobb, és nem valamiféle objektív mérce szerint, hanem mert egész egyszerűen szerintünk (és az Esquire magazin azonos témájú válogatása szerint is) ez az egyik legjobb alkoholizálós jelenet a filmekben. De nem szeretnénk semmit sem elspoilerezni, úgyhogy most legyen elég annyi, hogy a lenti ivós-táncolós jelenetnek nagyon fontos dramaturgiai szerepe van a Még egy kört mindenkinekben.

 

7. Van egy csúnya baki a táncjelenetben!

Mégpedig az, hogy a táncoló Mads Mikkelsen lábán az egyik pillanatban még egy fekete színű, hegyes orrú és vastag sarkú makkos cipő van (lásd a fenti videót 0:40-nél vagy 1:33-nál), később viszont (például 1:55-nél),

amikor a padra meg a teheratuóra ugrál, és felszabadultan cigánykerekezik, már egy fekete sporcipőt visel.

 

8. Dánia leghíresebb hajója is szerepel a filmben

A fenti, filmvégi táncjelenetben feltűnik egy sárga kéményű, piros-fehér dán nemzeti zászlóval fellobogózott fehér hajó is, a Dannebrog. Ez egy 1932 óta szolgálatot teljesítő tengerészkiképző hajó, és a dán királyi család tulajdona.