9 kultikus sorozat, amiért odavoltunk 1995-ben

Baywatch, Dallas, X-akták, Magnum! A rendszerváltás után minden addiginál több nyugati sorozatra csapott le a Magyar Televízió, hogy a csütörtöki Szomszédok–Friderikusz Show-szuperkombó mellett a többi napon is leüljön a tévé elé az egész család.

25 éves lett a PORT.hu! A '90-es éveket felidéző cikksorozatunkban ezúttal azt mutatjuk be, milyen kultikus sorozatok elé ülhettek le esténként a nézők a PORT.hu alapításakor, amikor még nem lehetett ledarálni egyetlen hétvége alatt a kedvenc szériánk teljes évadát, hanem hétről hétre kellett elcsípni az új részeket a tévében. Ahogy azt lentebb látni fogjuk, igen izgalmas sorozatokat szerzett meg ekkortájt a Magyar Televízió, amelynek igazából itt még konkurenciája sem volt, hiszen a két nagy hazai kereskedelmi adó, az RTL Klub és a TV2 csak 1997 októberében indult el pár nap különbséggel. Érdekes viszont, hogy bár több közkedvelt sorozat is úgy élt az emlékezetemben, hogy már '95-ben is ezeken csüngtem, az MTVA kiváló archívumát böngészve (ahol digitális formátumban is elérhetőek a Rádió- és Televízióújság számai) kiderült, hogy például a Vészhelyzetet és a Jóbarátokat is csak 1996-tól kezdte el sugározni a köztévé, illetve az HBO. Azért remélhetőleg így is izgalmas lesz az alábbi összeállításunk. Nosztalgiamaratonra fel!

 

1. Szomszédok

Szupercsütörtök: 20.20: Szomszédok, 20.55: Friderikusz! (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu

 

Bár gyakran éri az a vád Horváth Ádám 1987 és 1999 között sugárzott teleregényét, hogy mesterkélt, didaktikus és unalmas volt, az állandóan csak panaszkodó szereplők pedig visszarántották a magyar társadalmat a hurráoptimista rendszerváltó hangulatból a rideg rögvalóságba (sőt, egyesek odáig mennek, hogy a Szomszédok volt Kádár utolsó bosszúja), attól a tény még tény marad: 1987 májusától kezdve kéthetente csütörtökönként a fél ország ezt a sorozatot nézte. A gazdagréti lakótelepen élő Takácsék, Mágenheimék és Vágásiék a teleregény 1999-es befejezéséig nemcsak a szomszédaink lettek, de szinte igazi családtagok. És persze ne feledkezzünk meg az ún. szupercsütörtökökről sem, amikor este már tényleg egy lélek sem volt az utcán, mert mindenki haza akart érni, hogy láthassa a 20:20-kor kezdődő Szomszédokat, majd utána a 9-től kezdődő Friderikusz Show-t!

 

2. Dallas

20.20: Dallas (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu

 

Míg a csütörtök Takécsék és Vágásiék napja volt, péntekenként egy tőlük totálisan különböző, másik család hétköznapjaiba is bepillantást nyerhettünk. 1990. december 31-től vetítette ugyanis a Magyar Televízió péntek esténként az 1-esen a Dallast, ami nemcsak idehaza, de az Egyesült Államokban is máig az egyik legnépszerűbb tévésorozatnak számít (ott 1978 és 1991 között futott, majd számos spin offot és folytatást kapott). Nálunk alighanem az lehetett a kirobbanó siker titka, hogy jól bemutatta a rendszerváltás utáni években, hogy az igazi, nagypályás, sportkocsis, whiskyt iszogatós nyugati olajbárók jólétét még csak meg sem közelíti a Gábor Gábor-féle simlis vállalkozók itthoni bohóckodása. És persze az is kiderült belőle, hogy nemcsak Vágásiéknak, de még a jó Bobbynak és Pamelának is főhet olyanok miatt a feje, hogy miként lehet összeegyeztetni a karriert és a családot. (A szupercsütörtökökhöz hasonlóan egyébként szuperpéntekek is voltak, mivel egy időben a Dallas után következett a Friderikusz - Az én mozim.)

 

3. Família Kft.

Abban azért van némi igazság, hogy a Szomszédokban hiába járt át Gábor Gábor Bécsbe seftelni, és hiába szállt bele az internetbe Vágási Feri, mégis valahogy megfagyott az idő a sorozatban, és még az 1999-ben levetített utolsó részek is olyanok voltak, mintha 1989-ben készültek volna. A Família Kft. viszont, ami 1991-től kezdve minden héten szombaton jelentkezett az MTV2-n, le sem tagadhatta volna, hogy már a '90-es évek gyermeke – például mert olyan sok volt benne a tolakodó termékelhelyezés és egyéb szponzoráció! A családi vállalkozásban vezetett, pénznyelő kisbolttól kezdve, a lehetetlen színű zakókon és susogós mackófelsőkön át a Gameboyig és az ikrek Kaland, Játék, Kockázat-könyvéig mindenről sütött, hogy a '90-es években járunk. Valahogy ma már mégsem érezzük annyira magunkénak ezt a sorozatot, és hiába tombol a retróláz, a Família Kft.-nek messze nincs akkora kultusza ma, mint a Szomszédoknak.

 

4. Váratlan utazás

Szuperszombat: 16:40-kor Váratlan utazás  a Dunán, 19:05-kor Família Kft. az MTV-n! (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

Talán nincs is ma Magyarországon olyan a harmincas-negyvenes korosztályban, aki ne nézte volna a két nagy kereskedelmi adók elindulása előtti, furcsa világban hétről-hétre a Duna tévén, hogy mi történik a festői kanadai kisvárosban Avonlea-ben a folyton morgolódó Hetty nénivel, a csupaszív Olivia nénivel, a szórakozott feltaláló Jasper Dale-lel és a kis Sarah-val. A Kanadában 1990-től 1996-ig futó, a világ számos országában nagy sikert arató sorozatot idehaza 1993-tól láthatták a tévénézők. 

 

5. X-akták

20.05: X-akták (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

Szeptember 11. nemcsak 2001 óta nevezetes dátum: 1995-ben ezen a napon indult nálunk is hódító útjára este 8-kor az MTV1-en David Duchovny és Gillian Anderson kultikus sorozata, az X-akták. Máig emlékszem, hogy a Sebhelyek című, legelső epizód egyszerre vonzott delejesen és okozott rémálmokat (13 éves voltam), de persze még ez sem tántoríthatott el attól, hogy utána kéthetente hétfőnként mindig ott izguljak a tévé előtt a paranormális nyomozópárosért. Az X-aktáknak Amerikában '95 őszén startolt el a 3. évada, úgyhogy annyira nem is voltunk lemaradva a nyugati trendektől. A sorozat roppant ügyesen gyúrta egybe az UFO-hisztériát és a konteókat az emberek képzeletét régóta megmozgató lényekkel (lásd: jeti, chupacabra, vámpírok), valamint az olyan, a '90-es években még friss és úttörő technológiai újításokkal, mint a klónozás, a mobiltelefonok és az internet. És mivel nálunk a hangzatos Történetek az FBI titkos ügyeiből alcím azt sejtette, hogy csupa megtörtént, de eltussolt esetet dolgoznak fel az egyes epizódok, a Déri János-féle Nulladik típusú találkozások népszerűsége után garantált volt, hogy az X-akták is kirobbanó siker lesz itthon.

 

6. Baywatch

18.15: Baywatch (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

Az Egyesült Államokban 1989 és 2001 között futó, de a '90-es évek közepén már nálunk is javában vetített Baywatch tévésorozatot a férfi nézők alighanem a homokos tengerparton tűzpiros fürdődresszben szaladgáló Pamela Anderson és Erika Eleniak direkt belassítva mutatott jelenetei miatt nézték. No persze a nők is bizonyára odavoltak a kockahasú férfi vízi mentőkért, akik között az utolsó évadokban Jason Momoa is ott feszített kisgatyában! És alighanem akadtak olyanok is, akiknek a korszak egyik első számú férfiidolja, a Baywatch és a Knight Rider sorozatok soha le nem álló, egyszemélyes hajtómotorja, a szőrös mellkasú David Hasselhoff jött be legjobban a szereplők közül (az ő '90-es évekbeli magyarországi népszerűségét egyébként mi sem jelzi jobban, mint hogy a Friderikusz Show-ba és a Három kívánságba is elhívták vendégnek).

 

7. Az ifjú Indiana Jones kalandjai

17.05: Az ifjú Indiana Jones (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

Az ifjú Indiana Jones kalandjait George Lucas és baráti köre (többek között Steven Spielberg, Joe Johnston és a kaszkadőr Vic Armstrong) afféle kalandos töriórának álmodta meg, ami 1992 és 1993 között a játszva tanulás módszerével szerettette meg a tanuló ifjúsággal a XX. századi történelmet. A recept olyannyira bevált, hogy a Lucasfilm még évekkel később is sorra gyártotta a tévéfilmes folytatásokat, amelyekben olyan, ma már ismert és befutott sztárok bukkantak fel a fiatal Indyt alakító Sean Patrick Flanery és Corey Carrier mellett, mint Catherine Zeta-Jones vagy Daniel Craig. 1995-ben nálunk az MTV1 és az ebben az évben elindult A3 csatorna (a későbbi Msat) is vetítette a szériát, ami nekem annyira tetszett 13 évesen, hogy még iskolai fogalmazást is írtam róla, előre vetítve, hogy évtizedekkel később filmes-tévés újságíró lesz belőlem:

A sorozat főszereplője a legendás Indiana Jones, ám George Lucas és stábja a kalapos fickó fiatalkorát meséli el. Indiana Jones által végigkísérhető a történelem, a fáraók titkaitól kezdve Lenin buzdító beszédéig. Amikor 1916-ban játszódik a történet, az I. világháború nevezetes eseményei játszódnak le a szemünk előtt, míg a kis Indy a szüleivel és a nevelőnőjével valami elfeledett titkot tár fel, és egzotikus tájakon barangol.  Egyszóval a film(!) lenyűgöző. Izgalmas csatajelenetektől, kémkedéstől kezdve a misztikumig és a szerelemig minden előfordul benne.

8. Magnum

19.20: Magnum (forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu)

 

Ki ne ismerné és szeretné Tom Selleck kultsorozatát, az Amerikában 1980-tól 1988-ig futó Magnumot, amit a '90-es években nálunk is nagy sikerrel vetített az MTV 2-es csatornája? A tűzpiros Ferrarival száguldozó, Hawaii-mintás ingben parádézó, laza magánnyomozó szó szerint színes egyéniség volt abban a közegben, ahol korábban leginkább a táskás szemű Derrick felügyelőhöz, no és persze Ötvös Csöpihez, Lindához és Szimat Szörényhez voltunk hozzászokva. Az izgalmas bűntények mellett ráadásul az is nagyon szórakoztató volt a sorozatban, hogy a Higgins nevű kifinomult úr (John Hillerman) több tucat epizódon keresztül hitette el sikeresen Magnummal, hogy a birtoka (ahol a bajszos nyomozó afféle biztonsági őr és gondnok volt), valamint a szép ház, a takaros kert és a menő sportkocsi valójában egy titokzatos milliárdos, Robin Masters tulajdona.

 

9. Csengetett, Mylord?

Természetesen nem hagyhatjuk ki a listánkból azt a tipikusan angol humorú tévésorozatot sem, amely a szülőhazájában, Nagy-Britanniában mindössze négy évad erejéig, 1988 és 1993 között került adásba a BBC-n – nálunk viszont olyan kultikus népszerűségre tett szert a '90-es években, hogy lényegében azóta is folyamatosan ismétlik. A Csengetett, Mylord? kirobbanó népszerűsége alighanem abban keresendő, hogy a Dallashoz hasonlóan itt is egy olyan világot ismerhetett meg a magyar néző, ahol bepillantást nyerhetett a felső tízezer életébe, és megnyugvással tölthette el, hogy bizony még a sokszobás kúriában lakó, 1920-as évekbeli angol urak és úrhölgyek életét is megkeseríti a léha rokonság vagy a kellemetlenkedő szomszéd, és itt is ugyanúgy előfordulnak parázs viták, sértődések és megcsalások, mint egy 50 négyzetméteres panelban. A sorozat hazai népszerűségét mi sem szemlélteti jobban, mint hogy 2018-ban rajongói adakozásból sikerült Magyarországra csábítani egy közönségtalálkozó erejéig a főszereplőket, akik valószínűleg az elején még nem is sejtették, milyen sokan szeretik őket minálunk.