A 10 legelképesztőbb rejtett utalás az X-aktákban

Az FBI titkos ügyei még mindig rengeteg felfedeznivalót rejtenek.

Dana Scully (Gillian Anderson) és Fox Mulder (David Duchovny) lassan harminc éve kezdték meg a nyomozást az idegen lények és paranormális tevékenységek után, ám vannak olyan részletek, amik még nekik se tűntek fel. Következzen az X-akták 10 legelképesztőbb rejtett utalása.

 

1. A piros úszógatya

Vajon mit csinál Mulder ügynök két paranormális nyomozás közt? Erre a 2. évad 5. epizódjában (Duane Barry) kapunk választ, ahol egy uszodában találkozunk vele, amint épp gyorsúszásban rója a hosszokat. Ám

arra valószínűleg senki sem számított, hogy amikor kijön a medencéből, egy rikító piros Speedo úszónadrág lesz rajta.

A fürdőgatya ikonikussá vált, a számtalan X-akták motívum egyike, és még a 10. évad 3. részében (A gyíkember) is megidézik. A motel kukkoló tulajdonosa (ez meg egy utalás a Psychóra) épp Mulder szobájába néz be a rejtett lyukon, amikor megpillantja az ügynököt, amint az ágyon fekszik hasonlóan élénk piros alsógatyában.

 

2. Álom ​luxuskivitelben

Elég kacifántos története van annak, hogy a 3. évad 12. epizódjában (Gyilkos csótányok) miért olvassa Scully épp Truman Capote regényét. A rész eleve tele van önreflexív iróniával, ami később sem állt távol a sorozattól, ám ennek eredetét nem az X-aktákban kell keresni. Történt ugyanis, hogy 1995-ben a Jeopardy! nevű amerikai vetélkedőben Lynn Redgrave, Stephen King és David Duchovny játszottak egymás ellen. Duchovny elég jól játszott, mi több az élen állt a döntőben, amikor elcsúszott egy kérdésen, ami az Álom luxuskivitelben című regényre vonatkozott (végül King tudta csak a választ, így ő nyerte meg a játékot). Minden bizonnyal fricskaként került az epizódba Capote könyve, jelezve, hogy az ügynökpáros egyik tagja legalább olvasta.

 

3. A Crawfordok

Kurt Crawford (David Lovgren) a 4. évad 1. részében (Minden meghal) tűnik fel először. Sőt, nem is Crawford, hanem Crawfordok: egy csapat frusztrálóan félelmetes néma gyerek. Az évad közepe táján,

a 14. epizódban (Készülj a halálra) derül ki, hogy ők idegen-ember hibridek, akiket a kolonizációs terv részeként hoztak létre.

A Crawford név ismerősen csenghet, hiszen Jack Crawfordnak (Scott Glenn) hívták A bárányok hallgatnakban Clarice Starling (Jodie Foster) főnökét az FBI-nál, aki megbízza, hogy beszéljen Hannibal Lecterrel (Anthony Hopkins). Ám az is lehet, hogy ez egy belsős poén, mivel a való életben is létezik egy Kurt Crawford: ő volt a sorozat megalkotójának, Chris Carternek a belsős kapcsolattartója az FBI-nál. Te jó ég, mennyi Crawford!

 

4. A pite

A kilencvenes évek óta, ha egy sorozatban valaki pitét rendel az útmenti étkezdében, akkor ösztönösen bevillan a Twin Peaks, melyben Dale Cooper (Kyle MacLachlan) – aki szintén az FBI ügynöke – a házi pite minden falatját kiélvezi.

Az X-akták 3. évadjának 20. részében (Látogatók) Mulder betér egy étkezdébe, és szakmányba rendeli egymás után a szelet pitéket.

Cooperhez méltón, jóízűen falja, miközben felteszi a kérdéseit. Az utalás ráadásul kettős, hiszen Duchovny a Twin Peaksben is szerepelt.

 

5. Piper Maru

A 3. évad 15. epizódja az UFO-s szál egyik legfontosabb puzzle-darabja. Fontos szerepet kap a titokzatos

Fekete Olaj és Alex Krycek

(Nicholas Lea) is. De nem csak ezért jelentős ez a rész, hiszen a címe egyfelől annak a francia mentőhajónak a neve, ami az epizód elején egy második világháborús repülő roncsait találja a Csendes-óceán mélyén (benne egy pilóta, abban meg a Fekete Olaj). Másfelől viszont – és számunkra ez most az érdekesebb – így hívják Gillian Anderson lányát, aki az előző évad alatt született.

 

6. Akik elfecsérelték az életüket

Nehéz nem visszatérni a tizedik évad harmadik epizódjához, mivel ez az amúgy is poénra vett rész rengeteg rejtett utalást tartalmaz. A Tyler Labine és Nicole Parker által alakított tinipár, akik csak a mámort keresik az életben, először a 3. évad 12. epizódjában (Gyilkos csótányok) tűnnek fel, ami szintén eléggé ironikus rész. Nem sokkal később, a szezon 22. epizódjában (Veszélyes vizeken) is láthatjuk őket, ekkor már nem elégszenek meg a korábbi bódító szerekkel, ráálltak a bekanyarodgatásra. Hogy mi lett velük, azt az említett A gyíkember című epizódból tudhatjuk meg, amiben Labine és Parker megismétlik a szerepet: itt arról elmélkednek, hogy vajon elfecsérelték-e az életüket. A kérdés jogos, mivel valószínűleg nem sok minden történt velük azóta, mióta utoljára láttuk őket. Még a ruhájukat se cserélték le!

 

7. Moby Dick

A sorozatban többször is utalnak Herman Melville regényére, ami egy elszánt kapitányról szól, aki egy nagy fehér bálnára vadászik.

Ez egyértelműen párhuzamba állítható Mulder kitartó kutatásával, amivel bizonyítani akarja, hogy létezik Földön kívüli élet.

Ugyanakkor érdekes, hogy a legtöbb utalás mégsem hozzá, hanem Scullyhoz köthető:

– ezek mindegyike a Mody Dickből származik. A sokat emlegetett X./3. részben pedig szintén egy kutya kap nevet a regényből: Daggoo.

 

8. X az úton

Az 1. évad 1. epizódjában (Sebhelyek) Mulder festékszóróval egy X-et rajzol az útra azon a ponton, ahol megbolondul az autórádió, a digitális óra, és fülsüketítő zajt hallanak. Ez az X a 7. szezon 22. részében (Rekviem) is látható, pontosan azon a helyen, ahová Fox korábban felfestette. Az évadzáró rész azért is jelentős, mert akár sorozatzáró epizód is lehetett volna, hiszen

az útra rajzolt X azt is jelezi, hogy a történet oda tért vissza, ahol elkezdődött.

Amikor a Rekviem adásba került, tényleg nem lehetett még tudni, mi lesz a sorozat sorsa, így akár vehetjük úgy is, hogy Chris Carter itt lezárta az X-aktákat.

 

9. Írta és rendezte: David Duchovny

A 7. évad 19. epizódját (Hollywoodi buli) David Duchovny írta és rendezte. Bár nem ez volt az első eset, hiszen már az előző szezonban volt olyan rész (VI./19.: Hazafutás), aminek ő volt az írója és a rendezője is, ám számunkra most a Hollywoodi buli sokkal izgalmasabb. Ez a rész is egy önreflexív epizód, és telis-tele van rejtett utalásokkal. A sztori szerint Walter Skinner (Mitch Pileggi) egyik barátja

filmet szeretne készíteni az X-akták alapján, szóval ez afféle film a filmben epizód.

Olyan, mint egy matrjoska baba. A készülő filmben Garry Shandling, a komikus alakítja Mulder, Scullyt pedig Duchovny akkori felesége, Téa Leoni játssza. Sőt, még Duchovny kutyája is feltűnik a cameo-szerepben.

 

10. Kim Manners sírköve

Mint már írtuk, a 10. évad, főként annak 3. része tele van nosztalgikus utalásokkal, rengeteg, a rajongók érzelmeire és emlékeire apelláló motívummal, ám az a sírkő, aminek tövében Mulder másnaposan ébred, nem ennyire egyértelmű. A kőbe vésett név, Kim Manners egy valós személy volt, a sorozat egyik korábbi rendezője és producere, a sírfelirat pedig az ő szavajárása: „Let’s Kick It In The Ass”, vagyis

„Rúgjuk seggbe!”

Ráadásul még a születés (1951. január 13.) és a halálozás (2009. január 25.) dátuma is stimmel.

 

+1 A csengőhang

Ugyanitt hallható Mulder csengőhangja is, ami valahonnan nagyon ismerős lehet…

 

Az X-akták összes epizódja, és a két mozifilm is elérhető a Disney+-on.

 

(via Watchmojo, Looper, Frank Lovece: X-Akták ​– Minden titokra fény derül)