A legendás Robert Redford filmes búcsúja

A megtörtént esetet feldolgozó Úriember revolverrel nem csak Robert Redford utolsó filmje, hanem látványos és nagyon szerethető búcsúja is a film világától!

Kérem szépen, ez volna a színészlegenda Robert Redford utolsó filmje, és ne tessék hinni a számoknak. Mert ha az évszámokra figyelünk, akkor Redford utolsó munkája a Bosszúállók: Végjáték (2019) kisebb szerepe, csakhogy azt a filmet korábban forgatta, mint az Úriember revolverrelt (2018), amiben ráadásul főszereplő, sőt, maga a film is úgy készült, úgy írták meg, hogy akkor ez lesz most a búcsúdal. Számos korábbi, kultikus szerepére is kikacsintanak rá – a főcím ráadásul ugyanolyan, mint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) főcíme volt annak idején, de lássuk, miről is van szó.

Forrás: Filmbox

 

Maga a film egy újságcikk alapján készült, amit még 2003-ban írt egy bizonyos David Grann a rangos The New Yorker magazinnak, "The Old Man and the Gun" címmel. Az írás egy bizonyos Forrest Tuckerről szólt, aki az Over-The-Hill Gang nevű bandájával 1980-ban több mint 60 bankot rabolt ki, egy év leforgása alatt. Forrestet elkapták, de számtalanszor sikerült társaival megszöknie – hogy aztán újrakezdjen mindent. Még jóval 70 éves kora után is. David Lowery  író-rendező (Elliott, a sárkány, A Zöld Lovag) innen veszi fel Tucker történetének fonalát, ahogy 74 évesen, a törvény elől menekülve összetalálkozik egy asszonnyal (Sissy Spacek ), akivel új életet kezdhetne, miközben egy fiatal helyi rendőr (Casey Affleck) lassan rájön a magát másnak kiadó Forrest valódi személyazonosságára.

Forrás: Filmbox

 

Nehéz ezt a filmet műfajilag beazonosítani: valós történetet dolgoz fel, van, ahol életrajzi filmként jelölik meg – bár nyilvánvalóan számos fiktív elem van benne -,

van benne krimi, rablás, dráma, szerelmi szál, apa-lánya vonal,

miután feltűnik Forrest lánya, és az egésznek van egy könnyed, sokszor vicces hangvétele. A lényeg azonban mégiscsak Roberd Redford, a legenda, akit olyan nagyszerű színészek vesznek körül, mint a régi bűntársait alakító Danny Glover és Tom Waits,  Keith Carradine vagy Elisabeth Moss. És ne feledjük, ez a most 87 éves Redford utolsó főszerepe, amivel elbúcsúzott a film világától!

Forrás: Filmbox