A Vin Diesel-film, ami olyan rossz lett, hogy dokumentumfilmet csináltak róla

A közeljövőben játszódó Babylon A.D.  akár remek is lehetett volna, de a stúdió a saját filmjét kaszálta el, hogy kiszúrjon a rendezővel, aki válaszul filmet forgatott a dologról.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Mathieu Kassovitz  nagyszerű színész, ráadásul rendezőnek sem utolsó. A gyűlölet (1995) kihagyhatatlan klasszikus, a Bíbor folyók (2000) örök kedvenc. Nem csoda, hogy hívták Amerikába is dolgozni, ahol mindig örülnek az új európai tehetségeknek, és első kinti munkája, a Gothika (2003) tisztességes pszichothriller lett, a következő, a Babylon A.D. már egészen más tészta. Bár a film francia alapanyagból készült, Maurice Georges Dantec 1999-es Babylon Babies című regényéből, és a színészek zöme is francia volt, a gyártó a 20th Century Fox volt, és ez sok mindent eldöntött.

Forrás: Palace Pictures

 

Az apokalipszis után járunk, valamikor a nem túl távoli jövőben, a világ tele van háborús zónával, ahol mindennapos az erőszak. Amerika nagyrészt biztonságos, de a volt Szovjetunió területe például kész pokol. A kemény harcos, Toorop (Vin Diesel) a túlélés egyszerű szabálya szerint él: öl, vagy őt ölik meg. Az egykori veterán elvállalja a sok pénzzel és egy tiszta útlevéllel kecsegtető megbízást: a gyönyörű Aurorát (Mélanie Thierry) és a kísérőjét (Michelle Yeoh) kell épségben leszállítania New Yorkba. Arról azonban mit sem tud, hogy a nő valójában egy olyan organizmust hordoz a testében, amely fontos szerepet játszik a nagyhatalmú szekta vezetőjének (Charlotte Rampling ) világmegváltó tervében, de egy orosz gengszter (Gérard Depardieu) is feni rá a fogát. A világ sorsa Toorop kezében van. A végeredményt a Variety kritikusa Az ember gyermeke zajosabb, drágább verziójának tartotta – csak annak a filmnek mindenfajta társadalmi és politikai jelentősége és nagyszerű rendezése nélkül.

Forrás: Palace Pictures

 

A Babylon A.D. forgatása rémálom lehetett. A főszereplő Vin Dieselt a rendező nem is akarta – ő régi barátjának, Vincent Casselnek szánta a főszerepet -, de nem volt beleszólása, ahogy teljesen bizarr módon abba se, hogyan vegye fel az egyes jeleneteket és mit vegyen fel. Ami azt illeti, Diesellel sem találta meg a hangot. A felvett anyagból a Fox állítólag majdnem 70 percet vágott ki, annyit, hogy maga Diesel is elmondta, már abban sem biztos, hogy ő benne lesz a filmben a bemutatón. A rendező és a stúdió vitája azt eredményezte, hogy a filmet gyakorlatilag nem is promózták, így aztán szinte teljesen elsikkadt. Azon lehet vitatkozni, hogy jó-e vagy sem, szerintünk teljesen nézhető, bár az akciójeleneteknél bezavar a túl sokat rángatott kamera – hogy ez a rendező vagy a stúdió hibája, a fene se tudja, nyilván senki sem volt teljesen ártatlan a dologban.  Már csak azért sem, mert a filmet a biztosító mentette meg, miután túllépték a költségvetést és a határidőket.

Forrás: Palace Pictures

 

A mélyen megbántott Kassovitz mindenesetre csinált egy dokumentumfilmet a forgatásról,  Fucking Kassovitz (2011) címmel, meg is nézhető a Youtube-on EZEN a linken.  Igaz, nagyrészt franciául van…