Ace Ventura - Nyugodtan nézheted madárnak

Nem lehetett egyszerű a forgatás a sok állattal, és akkor még nem beszéltünk a delfinekről meg a papagájokról.

Hétvégén egymás után leadják a tévében az Ace Ventura első és második részét, ezzel a karakterrel tört be igazán a hollywoodi filmgyártásba Jim Carrey. Ő is érezte azonban, hogy nem erre kellene feltennie az életét, ki is jelentette, hogy nem akar karrierje végéig a kisállatok után kutató nyomozó szerepében ragadni. Született egy harmadik része is a filmnek, azonban ezt már nagyjából jótékony homály fedi, és csak az igazán elvetemültek nézték meg. 

Az állati nyomozó sztorija eléggé megosztó, valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja. Valószínűleg azért is történhetett meg az, hogy Carrey 1994-ben megkapta az MTV Movie Awards díját a „ Legjobb alakítás vígjátékban” kategóriában, 1995-ben ugyanezért a szerepért viszont Arany Málnát kapott. De azért még mindig így jártunk jól: az első elképzelések szerint a nyomozó egy Alice nevű nő lett volna, akit Whoopi Goldberg alakított volna...


A film eredetileg nem is lett volna ennyire „állatias”, sokkal inkább egy Sherlock Holmes paródiát képzeltek el, de aztán Jack Bernstein, a forgatókönyvíró megnézett egy David Letterman-féle rövid összeállítást a kisállat-tulajdonosokról, ekkor döntött úgy, hogy állati nyomozó lesz a film főszereplője.
Jim Carrey egy interjúban elmondta, hogy a karaktert is egy állatról, nevezetesen egy színes madárról – egy kakaduról vagy egy törpepapagájról – mintázta. A színes öltözéke, a járása, a frizurája mind-mind egy színes madarat idéz meg.


Az állatokkal való forgatás néha komoly kihívások elé állították a készítőket, ez például a szexjelenetnél kifejezetten hátráltatta a színészeket. Courteney Cox azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy az „aktus” közben minden állatot ki kellett kötni a helyszínen. A mókus azonban valahogy kioldotta magát a kötésből, és ráugrott a pingvinre. A pingvin megcsípte a kakadut, és kis idő múlva az egész jelenet káoszba fulladt, a színésznő pedig egy arapapagájjal találta magát a lepedő alatt.


A delfint, amiért az egész nyomozás folyt, egy SeaWorld nevű vízipark-hálózatból kölcsönözték. Shadyac egy interjúban elmesélte, hogy mennyire nehéz volt vele a forgatás. Na nem azért, mert értelmi képességei nem tették ezt lehetővé, sőt! A delfinnek el kellett volna vennie a filmbeli Einhorn fegyverét, viszont az állat tisztában volt vele, hogy ez valamilyen „erőszakos tárgy”: a betanítási időszakban ez még ment is, persze ekkor a fegyvert valami más tárggyal helyettesítették, viszont a forgatás napján már valóban „fegyvernek látszó tárgyat” használtak, ekkor a delfin „lefagyott”, nem volt hajlandó semmit sem csinálni. Jött a B-terv, amiben Ace-nek kellett kiütnie Einhorn kezéből a fegyvert, a delfint pedig békén hagyták. A forgatási szünetekben is sokat foglalkoztak az állatokkal, Jim Carrey külön bejáratú szakácsa például a színész leguánjának ételét is elkészítette, valószínűleg hasonló műgonddal, mint Carrey-ét.

És a végére egy vicces adalék, aminek nincs köze az állatokhoz, de nagyon vicces. Shadyac mesélte el egy lapnak a következőt: a rendező testvére ügyvédként dolgozik, és egy tárgyalás után a bíró odament hozzá azzal a kérdéssel, hogy az ő testvére-e az a Shadyac, aki az Ace Venturát rendezte. Miután az ügyvéd megerősítette az információt, a bíró megfordult, és Jim Carrey-módra a farpofáival kezdett el beszélni. Furcsa, de egy ilyen film rendezője csak nem beszél a levegőbe, nem igaz?!