Amikor az új Batman egy kiöltözött bájgúnár volt

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Robert Pattinson Guy de Maupassant klasszikus regénye alapján készült kosztümös filmje a maga idejében megbukott, maga Pattinson sem volt még a csúcson, mégis adhatunk neki még egy esélyt!

Az évszázadok során nem csak szép nők értek el külsejükkel és csáberejükkel pénzt, rangot vagy hatalmat, hanem fiatal férfiak is. A királyi udvarokban kegyencnek hívták őket, de adtak nekik más neveket is. Korának egyik legnagyobb francia írója, Guy de Maupassant asszonyok szoknyáin egyre feljebb kapaszkodó hősét Bel Aminak nevezte – később ezt a nevet adta a regényből befolyt pénzből vett vitorlás hajójának is -, és ebből a könyvből készítette filmjét, a Bel Ami - A szépfiút (2012) a két színházi rendező, rendező, Nick Ormerod és Declan Donnellan.

Párizs az 1890-es években. Az Algériában a lovasságnál szolgált Georges Duroy (Robert Pattinson) katonaságtól való leszerelése után a város meghódítására indul, ám olcsó állással, szűkös anyagi körülményekkel kénytelen beérni. Egy véletlen találkozás után egy volt bajtárssal bejárást biztosít egy előkelő társaságba, és az ambiciózus fiatalember gyorsan rájön, hogy a nők révén érvényesülhet. Pontosabban előkelő emberek befolyásos feleségein keresztül, mint amilyen ismerőse felesége, Clotilde de Marelle (Christina Ricci). Duroy előnyös külseje és ellenállhatatlan sármja révén mindenkit kihasznál, hogy újabb és újabb hódításaival minden különösebb tehetség nélkül egyre feljebb kerüljön a társadalmi ranglétrán. A mind gátlástalanabbá váló ifjú erotikus kalandjai azonban egyre veszélyesebbé válnak, mert egy magára hagyott nő veszélyes ellenfél lehet.

A közvetlenül az utolsó vámpírfilmje, az Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész után készített Bel Ami sokakban csalódást keltett, részben azért, mert nem ezt várták Pattinsontól, részben azért, mert feltehetőleg nem ment át a rendezői koncepció – vagy az eredeti történet koncepciója. Amely szerint Georges Duroy nem egy manipulátor, egy gátlástalan, de okos férfi, hanem, ha a külsejét nem számítjuk, egy tehetségtelen, szürke senki. Pedig ott volt mellette Christina Riccin kívül a mindig ragyogó Kristin Scott Thomas és Uma Thurman is, a sokak által várt film mégsem lett siker, sőt, gyakorlatilag hazavágta a két rendező filmes karrierjét – nem is csináltak ezek után semmi érdemlegeset. Pattinson viszont nem jött ki rosszul a dologból, egy kevésbé sikerült szerep volt csak a filmográfiáján, most pedig ő a Batman. Pedig a veretes irodalmi alapanyag mellett már csak a színészi játék miatt is megérhet még egy próbát a film pár év távlatából.

Egy kis információmorzsa a történet megértéséhez: amikor regényét írta, Maupassant egészségét már súlyosan veszélyeztette a fiatal korában összeszedett nemi betegség, a szifilisz, ami hamarosan a szellemi képességeire is kihatott. Az író néhány éves betegeskedés után és egy sikertelen öngyilkossági kísérletet követően, negyvenhárom évesen, egy elmegyógyintézetben hunyt el.