Amikor Bajor Imre a Szomszédokban és a Família Kft.-ben is szerepelt

Ó, azok a jó kis '90-es évek, amikor nemcsak a gyíkbőr neszeszeres Oli úron, de a magát ravaszdinak gondoló Csibi közrendőrön is nevethettünk...

Manapság már nagyon szürreálisan hangzik, de ettől még igaz:

a '90-es években a fél ország a Szomszédokat és a Família Kft.-t nézte, egészen a két sorozat 1999-es megszűnéséig.

A gazdagréti lakótelepen élő Mágenheiméket, Vágási Feriéket, Lenke néniéket és a többieket aligha kell bemutatni az olvasóinknak, hiszen Horváth Ádám 1987-ben elindított, kéthetente csütörtökönként jelentkező kultikus teleregénye örök téma itt a PORT.hun.

A Família Kft., amelynek Szurdi Miklós és Gát György voltak a producerei, 1991-ben indult el, és szombatonként volt látható az MTV2-n. A sorozat le sem tagadhatta, hogy már nem a '80-as évek, hanem a rendszerváltás utáni időszak gyermeke, annyi volt benne a tolakodó termékelhelyezés és egyéb szponzoráció. A lehetetlen színű susogós melegítőktől kezdve a Spáh ikrek látványosan nyomkodott Gameboyán keresztül egészen a családi vállalkozásban vezetett, csak a pénzt nyelő kisboltig mindenről messziről lerítt, melyik évtizedben járunk. Bár a Família Kft.-nek sosem alakult ki akkora rajongótábora és kultusza, mint a Szomszédoknak, a tomboló retróláz ezt a szériát is visszahozta: jelenleg a Magyar Mozi TV sugározza minden nap a régi epizódokat.

 

 

Bár a Família Kft.-ből alighanem mindenkinek a Szép család anyukáját, Ágicát alakító Esztergályos Cecília (és a karakterének jellegzetes „Eddig, eddig, eddig vagyok!”-felkiáltása) maradt meg, érdekes tény, hogy mivel a Szomszédok és a Família Kft. stábja is ugyanabból hazai színészgárdából castingolt, több olyan szereplő is akadt, aki mindkét sorozatban felbukkant.

Ilyen volt Bajor Imre is, aki a Szomszédokban Oli urat, a gyíkbőr neszeszeres, pösze fodrászt alakította, a Família Kft.-ben pedig ő volt Csibi, a balfácán rendőr, akinek azért nem kellett a szomszédba mennie, ha zsiványkodásról volt szó.

 

Forrás: Port.hu

 

A 2014-ben elhunyt Bajor persze nem egyszerre játszotta el ezt a két karaktert a képernyőn, hanem egymás után. 1993-ban ugyanis távoznia kellett a Szomszédokból, állítólag amiatt, mert 1991-től elkezdett haknizni a Csóközön című kabaréestjeivel (melynek dalai műsoros kazettán is megjelentek a Proton kiadónál), ám erről elfelejtett egyeztetni a teleregény atyjával, Horváth Ádámmal. És mivel a rendező szerint a Csók, pá, csóközön! köszönés „Oli úr védjegye” volt, amit Bajornak nem lett volna szabad az önálló egzisztenciája építgetésére használni, elváltak útjaik...

Így történt, hogy Bajor végül átigazolt a konkurenciához, azaz a Szomszédokból Szurdi Miklósék Família Kft.-jébe, ahol ő lett Csibi, a nagyra vágyó, de igen pitiáner és balfék rendőr. Bajor megjelenése amúgy kifejezetten jót tett a sorozatnak: az Oli úrhoz hasonlóan harsány Csibi egy kimondottan vicces figura volt a Szép család ripacskodó tagjaihoz képest. Néhány epizódban Bajor már-már a Szeszélyes évszakok-kabaréjeleneteit és a klasszikus bohózatokat is átemelte be a műsorba: a 317. részben például Csibi elküldte Károlyt és Ágicát a rendőrszakszervezet balatoni üdülőjébe, hogy az üresen maradt Szép rezidencián a nagypapa (Baranyi László) asszisztálásával előadhassa az arisztokrata urat a hirtelen felbukkanó, gazdag amerikai rokonnak (Körmendi János), hátha így majd megkaparintja az örökségét. Természetesen a terv nem jött össze, és Csibi maradt ugyanaz a szerencsétlen, de mókás figura, akinek korábban megismerhették a nézők.