Az élet olyan, mint egy rossz vidámpark

A Kalandpark fiatal és több szempontból is tapasztalatlan hőse nyári munkára megy egy lerobbant vidámparkba, ahol megismeri a szerelmet, és azt is, hogy ez miért totál szívás.

A nyári munka szívás, de nem teljesen. Sokan dolgoznak diákként vagy nagyon fiatalon nyáron egy-két hónapig, hogy egy kis pénzt és/vagy tapasztalatot gyűjtsenek. Bár ők nyilván szívesen cserélnének azokkal, akik tehetősebb családba születve drága és egzotikus helyeken vakációznak, az ilyenkor szerzett élmények gyakran egy életre szólnak, még akkor is, ha azokat, akikkel itt együtt dolgozunk, jó eséllyel soha többet nem látjuk újra. Nyilván a rendező forgatókönyvíró Greg Mottola számára is ilyen meghatározó élmény volt a 80-as évek közepén az Adventureland nevű kalandparkban dolgozni, mert pont Kalandpark (2009) címmel egy romantikus tinivígjátékban dolgozta fel mindazt, amit ott megélt. Például az első igazi nagy szerelmet.

Forrás: Fórum Hungary

 

Hősünket persze nem Gregnek hívják, hanem Jamesnek (Jesse Eisenberg), aki friss diplomával a zsebében arra készül, hogy valóra váltsa álmát, és beutazza Európát, miközben újságíró iskolába készül. Ám a szülei bejelentik, hogy nem tudják az utazás költségeit magukra vállalni, a csalódott srác így kénytelen munkát vállalni a helyi lerobbant vidámparkban – ami nem egy Disneyland.

Nemcsak keveset fizetnek, de a munka megalázó és unalmas,

az állandóan zsibongó kölyökhaddal és a lefárasztott szülőkkel pedig igazi agyrém. A rémálomba illő nyár azonban élete nagy kalandját tartogatja James számára, amikor találkozik a csinos Emmel, aki ráadásul megmenti az életét. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a srác iránt váratlanul komoly érdeklődést mutat a park legjobb nője, egy bizonyos Lisa P (Margarita Levieva) is, Emnek pedig viszonya van a kalandpark menő karbantartójával, Mike-kal (Ryan Reynolds). Aki lehet, hogy nem is olyan menő, mint mondja…

Forrás: Fórum Hungary

 

És persze egyszer eljön a nyár vége, csak az a kérdés, hogy kit hogyan talál meg, kinek mit hozott a nyári munka, hogyan élte meg a találkozást másokkal, mit tanult belőle – vagy mit veszített közben. És ennyivel több Mottola filmje, mint egy átlagos tinifilm nyári szerelemmel. Persze a rendező a sokkal emlékezetesebb Superbad - avagy miért ciki a szex?-ben (2007) már megmutatta, milyen az, ha egy fiatal srác válaszúthoz ér, és minek kell búcsút mondania. Ami pedig a Kristen Stewart-Jesse Eisenberg párost illeti, rájuk még két közös kaland várt a BeSZERvezve (2015) című akcióvígjátékban és a Café Society (2016) című felejthető Woody Allen filmben.

Forrás: Fórum Hungary