Bitang jó sorozatot forgatott a félpucér Tom Hardy és Chaplin unokája

Aki imádta a Dickens-regények bűnös-szutykos Londonját és Az Álmosvölgy legendáját, az a Tabut is szeretni fogja.

Amilyen vegyes érzelmekkel néztem a kívül szép, de belül üres Emerald Cityt, annyira rákattantam Tom Hardy új sorozatára, a Tabura. Igen, ez az a nyolcrészes széria, amit hónapok óta az egy szál ágyékkötőben rohangáló, lándzsát rázó, szénné tetovált Hardy-val hirdetnek. Így:

Scott Free Productions / Hardy, Son & Baker

 

Holott a Tabu egy 1810-es években játszódó, ízig-vérig kosztümös történelmi dráma, cilinderes urakkal, felpolcolt mellű úrhölgyekkel, szurtos képű utcakölykökkel, háromszögkalapos bérkocsisokkal és pudvás fogú kikötői csirkefogókkal. Annyi különbséggel, hogy itt Charles Dickens legismertebb történeteit George R. R. Martin véres-intrikus, grimdark stílusában mesélik újra, egy hatalmi harcokkal és vudu mágiával átitatott Londonban.

A széria nagy erőssége az autentikus korrajz.

A díszletesek, a kellékesek és a jelmeztervezők az utolsó kalapig, petróleumlámpáig és vaskulcsig tökéletesen megidézték az 1800-as évek Londonját. Szinte éreztem a kikötői jeleneteknél az orromban a tenger sós illatát. Vagy épp a lószar szagát, amikor a szereplők egy sáros földúton csörtettek sietve, kidőlt-bedőlt kunyhók között.

Forrás: Scott Free Productions / Hardy, Son & Baker

 

A szereplőgárda ráadásul még a pazar díszletet is felülmúlja!

A történet főszereplője, a pilotban szinte végig kalapot hordó Tom Hardy. A 39 éves éves sztár eszelősen jól alakítja a James Keziah Delaney-t, az apja halála után Angliába visszatelepült világfit, aki korábban évekig Afrikában élt. És ott egy kicsit be is golyózott, mert néha halottakat lát életre kelni, és a bennszülött törzsek nyelvén társalog velük. Keziah-ról már lemondtak a londoniak, ezért a felbukkanása teljesen felborítja az addigi erőviszonyokat, különösen amikor kiderül, hogy mivel nem halt meg a gyarmatokon, ő az egyedüli örököse az apja hajózási társaságának, és egy kis darabka amerikai földnek.

Egy olyan területnek, ami a stratégiai fontosságú lenne mind a Brit Birodalomnak , mind a britekkel épp háborúban álló amerikai kolóniának. A korona érdekeit a földdarabért vívott hatalmi harcban a Kelet-Indiai Társaság katonaviselt elöljárója, Sir Stuart Strange képviseli, akit Jonathan Pryce alakít mesterien - ami nem meglepő, hiszen nagyjából az 1988-as Münchausen báró óta mindig neki szólnak, ha valami karizmatikus, katonáknak parancsolgató, rizsporos parókás-viharkabátos figurára van szükség.

Forrás: Scott Free Productions / Hardy, Son & Baker

 

A Delaney-örökségért folytatott londoni árnyékháborúban valószínűleg nagy szerepe lesz a későbbiekben Charlie Chaplin unokájának, Oona Chaplinnek is, aki Keziah féltestvérét alakítja, és valami nagyon nyomasztó, sötét, múltbéli titok köti őket össze.

Boszorkányok márpedig nincsenek! Vagy mégis?

A díszletek és a színészek mellett sztoriban is nagyon erős a sorozat - írom ezt úgy, hogy nem is nagyon indult még be a sztori! Most még csak fel lettek vázolva a fő karakterek és a köztük lévő erőviszonyok, viszont sok-sok olyan flashback jelenetet is láthattunk, ami igen érdekes folytatást vetít előre. Ilyen többek között az a jelenet is, amit már a trailer is felvillantott: egy ráncos arcú, tollruhás boszorkány vonaglik valami ködös mangrove mocsárban.

A horror műfajban egyébként nem a Tabu az első, ami azt mutatja be, hogy az 1800-as években egy világjáró hajós valami egzotikus helyen mindenféle sötét mágiába ártja bele magát, megzakkan az ott látottaktól, majd a civilizációba visszatérve a különc és vad szokásaival elkezdni megmérgezni a tradicionális angolszász, fehér és keresztény közösséget.

Tipikusan ilyen történet volt a kultikus horroríró, Howard Phillips Lovecraft egyik legjobban sikerült kisregénye, az Árnyék Innsmouth fölött, amiben Obed Marsh hajóskapitány az egyik távoli tengeri útján ördögi erőkkel köt szövetséget, és azon az áron teremt jólétet a városának, hogy dinasztiákon átívelően keverednie kell a Mélységlakóknak nevezett tengeri néppel. Sőt, „a vén Keziah” is egy állandó eposzi jelző volt az Álmok a boszorkánytanyán című novellában - csak reménykedni tudok, hogy Tom Hardy karakterét nem véletlenül hívják így.

Családi vállalkozás

A szokásos Dickens-toposzokat történelmi tényekkel és misztikummal keverő sztori egyébként részben Tom Hardy agyszüleménye. A sztár forgatókönyvíróként és producerként jegyzi a sorozatot, közösen Steven Knighttal (korábban az egyetlen autóban játszódó Locke - Nincs visszaút című filmet is vele forgatta), valamint az édesapjával, Chips Hardy íróval - valószínűleg az utóbbi miatt ennyire erős a történetben a súlyos titkokkal és bizarr látomásokkal terhelt apa-fia motívum.

A gyártó szintén Hardy nemrég alapított produkciós irodája, a Hardy, Son & Baker (valamint Ridley Scott cége, a Scott Free Productions), úgyhogy ha a nézőknek is bejön a dolog, a sokoldalú Hardy DiCaprióhoz és Brad Pitthez hasonlóan évekig elláthat majd bennünket saját gyártású néznivalókkal.

Értékelés: 9/10

A Tabu itthon az HBO GO-ra beregisztrálva tekinthető meg.