Bűnös utakon: akár kultfilm is lehetett volna

Pár nagyszájú fiatal egy bombabiztos befektetés miatt rossz embertől kér kölcsön, és adósnak lenni nem jó. A Travolta mellett álló úriember, Jackie Earle Haley nem csupán az egyik rosszfiú, de a remek film rendezője is.

Jackie Earle Haley az a típusú sokat foglalkoztatott karakterszínész, aki nagyon megjegyezhető, mégis leginkább az arcára és nem a nevére emlékszünk. Ő volt Walter Kovacs/Rorschach a Watchmen: Az őrzőkben (2009), ami egyben karrierje legfontosabb, illetve legnagyobb szerepe volt, bár volt már Freddie Krueger is, az Apró titkokért (2006) pedig Oscarra jelölték legjobb mellékszereplőként. Ő azonban más területen is ki akarta magát próbálni, így hát rendezett egy jó kis krimit Bűnös utakon (2015) címmel. Amiben biztos, ami biztos, ő is játszik, de szokás szerint nem főszerepben – tudja ő nagyon jól, hogy arra kevesen lennének kíváncsiak -, és szerepet kapott benne a fia, Chris Haley is.

Forrás: Filmbox Extra

 

A Bűnös utakon négy fiatalról szól, akik hosszú idő után újra találkoznak egy volt osztálytársuk temetésén. Az egyikük feltörekvő bróker (Michael Pitt), akinek belsős infói vannak egy kis gyógyszercégről, amely hamarosan új terméket dob a piacra, amitől sokszorosára emelkednek a részvényei. Most kell befektetni, mondja, így is tesznek, csakhogy a tuti üzlet balul sül el, és mindnyájan elveszítik a belerakott pénzüket, és ha ez nem lenne elég, az egyik srác a maffiától kért kölcsön, amely most kamatostul akarja behajtani a tartozást. Eddie (John Travolta), a filozofálásra hajlamos főnök azt is elmondja a megszeppent srácoknak, hogy mit kér a tartozás elengedéséért cserébe: el kell rabolniuk és 24 órán át fogva tartaniuk egy rivális banda tagját, és akkor minden okés.

Forrás: Filmbox Extra

 

Naná, hogy semmi sem lesz okés, a biznisz színtiszta átverés, a srácok pedig még rosszabb helyzetben találják magukat, mint azelőtt, ráadásul nyakukban a túlságosan is magabiztos túsz (Edi Gathegi), akinek elrablóira a rivális banda 2 millió dolláros vérdíjat tűzött ki. Vagyis vannak itt csavarok, és az egész történet tisztára olyan, mintha egy Elmore Leonard regény megfilmesítése lenne. Nyilván azért is, mert Travolta hasonló karaktert hoz, mint annak idején a Szóljatok a köpcösnek!-ben (1995), és az egész filmet különben is inkább a jól megírt párbeszédek és bizarr szituációk viszik előre, mint az akció. Ezért is emlékeztet a film egyebek közt néhány korai Tarantino-filmre is, Haley-nek pedig sikerül megidéznie a 90-es évek nagyszájú bűnfilmjeit. Furcsa, hogy a Bűnös utakont nem fedezték fel és nem lett belőle kisebb kultfilm, mert ez benne volt a pakliban: talán Haley neve nem volt elég vonzó, talán nagyobb sztárok kellettek volna ide, ki tudja?

Forrás: Filmbox Extra