Dokumentumfilm készült Batman igazi megalkotójáról

Még a Denevérember jelmezét is Bill Finger találta ki, de Bob Kane sokáig tagadta.

Mindenhol Bob Kane-t jegyzik Batman egyetlen alkotójaként, és munkatársát, Bill Fingert, afféle szárnysegédnek - pedig ez egyáltalán nem igaz.

1939-ben a DC elődjénél, a National Comic-nál dolgozó Bob Kane-t felkérték a lap szerkesztői, hogy találjon ki egy olyan figurát, ami népszerűségben versenyre kelhet Superman-nel. Kane meg is tervezte Bat-Mant, de érezte, hogy nem az igazi, ezért megkérte a hihetetlen fantáziával megáldott Fingert, hogy segítsen neki. Finger a piros ruhás, denevérszárnyas jelmezt azonnal kukázta, és megtervezte azt az öltözéket, amit később kisebb-nagyobb változtatásokkal, de a mai napig ismerünk.

Bob Kane így képzelte el eredetileg Batmant

 

Mi több: ő találta ki a Sötét Lovag nevet, a figura háttértörténetét, magát Bruce Wayne-t, hogy ne legyenek szuperképességei, hanem detektív legyen, a Batmobilt, Gotham City-t (a legelső részekben Batman még New Yorkban tevékenykedik, és egy hétköznapi, piros autója van) Robint, Jokert, Kétarcot, a Pingvint, a Madárijesztőt és Rébuszt. Persze Kane is részt vett a munkában, de a legtöbb esetben ez úgy zajlott, hogy egy Kane által bedobott, vagy saját ötletet Finger dolgozott ki részletesen. Később Kane olyan szerződést kötött a kiadóval, hogy csak az ő neve szerepelhet mindenütt mint Batman megalkotója.

Finger 1974-ben halt meg, és  bár későn, de a 80-as évek végén Kane a nyilvánosság előtt is beismerte, hogy társalkotóként milyen sokat tett hozzá Batman mitológiájához. Végül tavaly a DC bejelentette, hogy megegyeztek Finger unokájával, hogy társalkotóként feltüntetik a nevét - először a Superman Batman ellen - Az igazság hajnalában.

A Hulu Batman&Bill című dokumentumfilmje, amit most a hétvégén mutattak be, ezt a csúf és szomorú históriát mutatja be.