Egy jó nagy adag Simpson családot kérünk

A legtöbbünknek biztosan volt egy Simpson család korszaka – nekem biztosan -, amit nyilván kinőttünk, de azért jól esik másfél órára kicsit visszaesni.

Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hogy mikor kap egész estés mozifilmet a világ legrégebb óta futó rajzfilmsorozata, és számos más rekord tartója, úgyis mint a legrégebb óta futó vígjátéksorozat, a legtöbb Emmy-díjat bezsebelő és a legtöbb vendégszereplőt felvonultató és az interneten legtöbbször keresett műsor. És ezt értsük szó szerint. A Twentieth Century Fox már 1997-ben levédette a SIMPSONSMOVIE.COM domain nevet, de csak 9 évre rá kapott zöld utat a film, amihez aztán összesen  158 forgatókönyv átirat született. Az időt azonban nem ez vitte el, hanem az eredeti szinkronszínészekkel való megállapodás, akik az évek során lenézett „szakmunkásokból” kemény tárgyalások és fenyegetések során remekül fizetett sztárokká váltak.

Végül a színészek megkapták, amit akartak, elképesztő titoktartás mellett megszületett a végső forgatókönyv, majd maga A Simpson család - A film (2007), amit zajos és eredeti reklámkampány vezetett fel. Számos 7-Eleven boltot „átfazoníroztak”" a sorozat híres Kwik-E-Martjára, ahol az ott árusított termékeket is kapni lehetett, mint a Buzz Colát, a KrustyO gabonapelyhet és még sok minden mást. Maga a film ugyan nem vált klasszikussá, de ez is rekordot döntött: minden idők legnézettebb és legtöbb bevételt hozó korhatáros rajzfilmje lett – mert a Simpsonékhoz azért mindig kell a korhatár. Lássuk hát, milyen marhaságra szánja rá magát Homer ezúttal?

A család és egész Springfield most azért kerül bajba, mert a családfő, Homer, akinek időközben lett egy kedvenc házimalaca, véletlenül mérgező anyagot önt a városka melletti tóba, ami már eddig is olyan szennyezett volt, hogy az egész Green Day belepusztult, amikor idelátogattak. Arnold Schwarzenegger elnök emiatt katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja a várost, amely fölé masszív üvegbúrát építenek, hogy elszigeteljék a külvilágtól. Homernek nincs más választása, a tettek mezejére kell lépnie, hogy megmentse a világot és a világukat a katasztrófától, amiért persze kizárólag ő felelős – és el is menekül Alaszkába, ahol remek motoroskunsztokat hajt végre. Aztán nagyon bizarr dolgok történnek, de végül egy inuit sámán jobb belátásra bírja hősünket. Ja, ez is egy bizarr dolog!

Az egész estés film persze nem hoz sokkal többet, mint egy-egy adott epizód, de nem is ez volt a cél, hanem az, hogy nem kell negyedóra után elbúcsúznunk kedvenceinktől, akik a szokásosnál több játékidőt kapnak. És David Silverman  rendező él is a lehetőséggel, és egy amolyan best of nagyjátékfilmet hozott ki a dologból, amit bármikor elő lehet venni, ha a helyzet úgy kívánja, ha egy kicsit vissza akarunk térni ahhoz az időhöz, amikor először csodálkoztunk rá, hogy milyen viccesek is ezek a sárga bőrű figurák.