Egy zseniális neowestern a Yellowstone alkotójától - Amiket nem tudtál A préri urairól

Így készült A préri urai, amelyet Taylor Sheridan “csak” íróként jegyez, de így is ott van rajta a keze nyoma.

Egy texasi testvérpár összefog, hogy megmentsék a családi gazdaságot, amire egy bank rá akarja tenni a kezét. Veszélyes módját választják a pénzszerzésnek, rablásokból akarják megszerezni a hiányzó pénzt, miközben nyomukba ered egy könyörtelen Texas Ranger.

Így készült A préri urai, amelyet négy kategóriában is Oscar-díjra jelöltek.

  • Taylor Sheridan forgatókönyvíró nagyrészt a Texasi krónikák: Lonesome Dove (1989) című televíziós minisorozatból merített ihletet, illetve Larry McMurtry 1985-ös Pulitzer-díjas regényéből, amely a széria alapjául szolgált.
  • A forgatókönyv 2012-ben elnyerte a legjobb (még) meg nem valósult forgatókönyvek Black List-díját.
  • A filmet Peter Berg (Ronda ügy, Hancock, Péntek esti fények) produkciós cége kezdte el fejleszteni, és eleinte úgy volt, hogy Berg lesz a rendező is, de végül David Mackenzie kapta meg a lehetőséget.
  • Eredetileg Comancheria volt a film címe, amely Új-Mexikó, Nyugat-Texas és a közeli területeknek azt a részét jelöli, amelyet a komancsok az 1860-as évek előtt elfoglaltak. A produkciós cég végül címversenyt írt ki a gyakornokai között, így lett a végleges cím a Hell or High Water. Néhány országban (például Spanyolországban) azonban maradt a cím Comanchería, valószínűleg azért, mert az eredeti címben szereplő idióma nem fordítható le megfelelően.
  • A Hell or High Water kifejezést a cowboyok használták sokat, jelentése, hogy "tedd meg, amit meg kell tenni, a körülményektől függetlenül", legyen az „pokol” vagy „áradó folyó”, amelyen át kell terelni a marhákat. Ez egyben utalás is a szerződésekben - általában bérleti szerződésben - szereplő "hell or high water" záradékra, amely kimondja, hogy a kifizetéseket folytatni kell, függetlenül attól, hogy a fizető fél milyen nehézségekkel szembesül. Mindkét meghatározás a film cselekményének különböző részeire vonatkozik.
Forrás: HBO

 

  • Bár a sztori Nyugat-Texasban és Oklahomában játszódik, a forgatás Új-Mexikó keleti részén zajlott.
  • A Clovis és Portales városában felvett jeleneteknél a statiszták közül sokan a helyi tűzoltók és a légitámaszpont dolgozói közül kerültek ki.
  • Az első két bankrablás helyszíne a texasi Archer City és Olney. Ezekben a városokban játszódik Az utolsó mozielőadás (1971) is, amelyben szintén Jeff Bridges játszotta a főszerepet.
  • Bár Chris Pine alakítja a fiatalabb, Ben Foster pedig az idősebb testvért, valójában mindkét színész 1980-ban született, de két hónap különbséggel. Pine augusztus 26-án, Foster pedig október 29-én.
  • Pine csak két és fél hétig állt rendelkezésre, mivel le volt kötve számára a Star Trek: Mindenen túl forgatása, így a jeleneteit nagyon gyorsan és egymás után kellett felvenni.
  • Sheridan nagybátyja, McLennan megye seriffje, Parnell McNamara Jeff Bridges tanácsadójaként működött közre a forgatáson. McNamara több mint 30 éven át volt az Egyesült Államok rendőrbírója.
  • A filmet David Mackenzie rendező a szüleinek ajánlotta, akik mindketten a forgatás idején haltak meg. Láthatunk is rájuk utaló jeleket, a monogramjuk, illetve a születési és halálozási évszámuk megjelennek bizonyos rendszámtáblákon.
  • Sheridan is feltűnik a filmben: a színészből lett író egy cowboyt alakít, akinek tűz elől kell a marháit mentenie.
Forrás: HBO

 

  • Toby megkínálja a fiát egy sörrel, de ez nem számít törvényszegésnek: Texas egyike annak a tíz államnak, amely engedélyezi, hogy kiskorúak bizonyos helyeken, például az otthonukban vagy a felügyelő családtagok jelenlétében alkoholt fogyasszanak.
  • A préri urai a 12 millió dolláros büdzséjére 27 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, 10,9 millió dollárt pedig azon kívül, világszerte így 37,9 millió dolláros összbevételt termelt.
  • A film négy Oscar-jelölést kapott: a legjobb film, a legjobb férfi mellékszereplő (Jeff Bridges), a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriában.
  • A kritikusok is szerették: a Rotten Tomatoes-on 97 százalékon áll. A weboldal kritikai konszenzusa szerint A préri urai "egy stabilan kidolgozott, erős alakításokkal teli western heist thriller, amely agyatlan lövöldözések helyett magabiztos tempót és markáns karaktereket kínál.”

via: IMDb / Wikipedia