„Hány éves vagy, cula?” – megunhatatlanok a Bad Boys 2 poénjai

Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy a 20 éves akcióvígjáték számos poénját a süvölvény Seth Rogen írta.

Idén júliusban lesz 20 éve, hogy bemutatták Will Smith és Martin Lawrence kultikus 1995-ös akcióvígjátékának folytatását, a Bad Boys 2-t (ami nálunk kapott egy Már megint a rosszfiúk alcímet is, mivel az első rész anno Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?-ként került a mozikba). A sikerrecept mit sem változott: két nagy dumás rendőr, Marcus Burnett (Lawrence) és Mike Lowrey (Smith) két poén között megpróbálják megakadályozni, hogy Miami utcáit ellepje a drog és a bűnözés.

A film kirobbanó sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két sztár azóta mér leforgatott egy harmadik részt is (sőt, jön a Bad Boys 4 is, bár Will Smith „Oscar-pofonja” nem igazán tett jót a franchise-nak), és hogy valamelyik hazai tévéadó mindig műsorra tűzi – most épp a Film+ csatornán lesz látható.

 

Forrás: InterCom

 

A Bad Boys 2-t egyébként nemrég itt a PORT.hun is beválogattuk a 9 rossz film, amit mégis jó nézni-összeállításunkba, abból az indíttatásból, hogy

a színészi játék csapnivaló benne, a humora prosztó, Michael Bay akciójelenetei pedig  hatásvadászok, de mégis, a film minden perce bűnös évezet!

A hazai sikerhez alighanem nagyban hozzájárult az is, hogy különösen jól sikerült a szinkron (Will Smith hangja: Kálid Artúr, Martin Lawrence hangja: Kálloy Molnár Péter). Heltai Olga frappáns magyarításából pedig nem egy átkerült azóta a közbeszédbe, vagy legalábbis mémmé vált. Gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Marcus lányának udvarlóját kezdi el cukkolni az ajtóban a két jómadár:

Hány éves vagy, cula? 30-nak nézel ki! 

 

 

Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy a film humorfelelőse egy akkor teljesen ismeretlen srác volt – aki később Seth Rogen néven vált világhírű komikussá és milliókat kereső hollywoodi sztárrá. 2020-ban ugyanis bevallotta

Én segítettem átírni a Bad Boys 2-t.

Seth Rogen saját bevallása szerint még csak 17 éves volt, amikor 2000-ben a korszak vígjátékkirálya, maga Judd Apatow kérte meg személyesen, hogy ő némi zsebpénzért cserébe pimpelje fel a Bad Boys 2 félkész forgatókönyvet. Az biztos, hogy az első hollywoodi forgatókönyvírói munkájáért kapott pénz akkoriban nagyon jól jött neki (és Apatow-nál is jó belépő volt, mert később számos filmet forgattak együtt). Rogen utóbb így emlékezett vissza arra, melyik poént találta ki ő:

Judd [Apatow] volt, aki újraírta, Evan [Goldberg] és én pedig épp le voltunk gatyásodva, ezért adott egy kis pénzt, hogy segítsünk be neki. Nem sokra emlékszem már, de azt a poént biztosan mi írtuk, amikor a szereplők nem tudják a dal szövegét, meg amikor Martin [Lawrence] egy baleset miatt süti el a géppuskát a kocsiban. És valószínűleg ennél sokkal többet is...