Haverfilmes zsarukomédia egy valószerűtlen párossal

A Pancser Police se Will Ferrell, se Mark Wahlberg pályáján nem számít a csúcsnak, de így is kiváló szórakozás. Tévéajánló!

Olyan kiváló komédiákat köszönhetünk Adam McKay rendezőnek, mint a 2004-es A híres Ron Burgundy legendája, a Taplógáz és a Tesó-tusa. A 2010-es Pancser Police nincs ugyanezen a magas polcon, pedig ugyanúgy Will Ferrell az egyik főszereplője. Több oka is lehet ennek, az egyik, hogy ekkorra már ráunt kissé a közönség a McKay-Ferrell páros humorára (talán nem véletlen, hogy maga a rendező is komolyabb vizekre evezett később az Alelnökkel), a másik pedig, hogy túl zseniálisan kezdődik a film.

Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson egy menő nyomozópárost alakítanak, akiket a többi zsaru mind irigyel, hiszen nem félnek semmitől, és mindig szóviccekkel teli lövöldözések közepette kapják el a rosszfiúkat. Ám amikor a két rettenthetetlen akcióhős egy épület tetején üldöz néhány gengsztert, és nagy bátran utánuk ugranak a tetőről, lezuhannak a járdára, és ott maradnak a betonon kitört nyakkal... Ami amennyire váratlan, annyira vicces is, és a folytatás ugyanezt a szintet már nem tudja megugorni. Más kérdés, hogy a haverfilmes zsarumozik paródiájaként még így is kiváló a komédia, köszönhetően többek közt Will Ferrell és Mark Wahlberg kevésbé menő nyomozópárosának, akik kénytelenek elhalálozott elődeik nyomdokaiba lépni. Karaktereik, Gamble és Hoitz egy látszólag hétköznapi ügyet kapnak, de kiderül, hogy egy hatalmas pénzügyi összeesküvés áll a háttérben.

Ahhoz képest, hogy mennyibe került, a film nem szerepelt túl jól. Ez volt a legelső 100 milliós Will Ferrell-vígjáték (összehasonlításképp: a Taplógáz 72,5 millió dollárból, a Tesó-tusa pedig „csak” 65 millióból készült), ami nem is csoda, hiszen sokkal több akciójelenetet tartalmazott, mint a komikus korábbi filmjei.  A büdzsét az is alaposan feltornázta, hogy míg mások jellemzően Kanadában forgatják le a New Yorkban játszódó filmeket, a Pancser Police-t ténylegesen a Nagy Alma utcáin vették fel. Aztán ott van még ugyebár Will Ferrell és Mark Wahlberg vélhetően nem szerény összegű fizetése is. Így aztán hiába hozott 170 milliót a film a kasszáknál, nem lehet nagy sikernek nevezni.

Forrás: Intercom

 


Érdekességek:

  • Will Ferrell és Mark Wahlberg összepárosításának ötlete a 2007-es Oscar-gála óta érlelődött, ahol Ferrell poénból gonoszul sértegetett más színészeket, de Wahlberggel szemben rendkívül udvarias volt.
  • Highsmith nyomozó szerepét eredetileg Michael Chiklisre írták, de visszautasította, mert a Kemény zsaruk sorozatfináléja után nem akarta, hogy beskatulyázzák.
  • Eva Mendes becastingolása mint "egyszerű" feleség egyértelmű kikacsintás a hollywoodi filmek gyakran irreális szépségnormáira.
  • McKay rendező híres arról, hogy bátorítja az improvizációt, és ez alól a Pancser Police sem volt kivétel. A film legemlékezetesebb mondatai közül sokat a helyszínen rögtönöztek, köztük számos szóváltást Ferrell és Wahlberg között.
  • A filmbéli pénzügyi bűncselekményeket a 2008-as globális pénzügyi válság ihlette.
  • A legjobb duma a filmből: „11 évesen könyvvizsgáltam a szüleimet. Elhiheted, hogy jó pár szabálytalanságra bukkantam, és végül szobafogság lett belőle.”

via: IMDb / Wikipedia