Így kapták el Oszama bin Ladent

Nem, nem a Zero Dark Thirty az egyetlen film, amely a terroristavezér elleni hajtóvadászatot mutatja be, sőt, a Geronimo hadművelet néhány hónappal Kathryn Bigelow munkája előtt jött ki.

Ha Oszama bin Laden – teljes nevén Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden – elfogásáról van szó, akkor az embernek rögtön a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza (2012) jut eszébe. Kathryn Bigelow alighanem már az 1991-es Holtponttal is örökre beleírta magát a filmtörténelembe, 2008-as filmje a tíz éven át tartó, hosszas és veszélyes CIA-nyomozást örökítette meg, amely lehetővé tette a terrorista vezér kiiktatását - ami azért ironikus, mert a forgatókönyv írásakor bin Láden még élt és virult. Csakhogy van egy másik, kevésbé ismert film is a témában, amely a Zero Dark Thirty előtt jelent meg, a Geronimo hadművelet (2012).

Forrás: National Geographic Channel

 

Mint tudjuk, 2011-ben az amerikai haditengerészet különleges egysége megtalálta és lelőtte a 2001. szeptember 11-i terrortámadás legfőbb értelmi szerzőjét, a Pakisztánban bujkáló Oszáma bin Ládent. A haditengerészeti kommandósok egyik csapatát jelölik ki a feladat végrehajtására, a célpont likvidálására. A felkészülés során a csapat tagjai különleges kiképzésen esnek át, csakhogy ők még nem tudják, ki a célpont. Eközben Washingtonban megy a vita arról, mennyire pontos a hírszerzés, milyen esély van rá, hogy mire odaérnek a kommandósok, bin  Laden megint felszívódik, és milyen kockázatokat rejt az akció. Bár tudjuk a végeredményt, John Stockwell (Csalók, Őrült és gyönyörű, Kickboxer: A bosszú ereje) filmje így is elég izgalmasan tár fel minden részletet.

Forrás: National Geographic Channel

 

Azt persze nem tudni, hogy minden részlet pontos-e, mivel a Pentagon se nem cáfolta, se nem ismerte el a filmben történtek hitelességét. Az biztos, hogy a filmben ábrázoltakkal ellentétben a támadás során bin Laden keze ügyében NEM volt fegyver, de írjuk ezt egy túlbuzgó dramaturg számlájára, aki azt gondolta, így izgalmasabb lenne a leszámolás - vagy igazolhatóbb, miért nem volt szándék a foglyul ejtés a likvidálás helyett. Szőrmentén érintik csak a pakisztáni titkosszolgálat szerepét is: bár az ország elméletileg az USA szövetségese, de bin Laden aligha bujkálhatott volna itt éveken át a jóváhagyásuk nélkül.

Forrás: National Geographic Channel

 

Ezt leszámítva teljesen korrekt és meglepően informatív lett a Pakisztánnal szomszédos, de kevésbé veszélyes Indiában forgatott Geronimo hadművelet – Geronimo furcsa módon bin Laden kódneve volt -, ami nem csoda, hiszen a gyártó a National Georgaphic Channel volt, ahol szokás figyelni az ilyesmire. A főbb szerepekben olyan remek színészeket láthatunk, mint a rendszerint rosszfiúkat alakító William Fichtner, Cam Gigandet, Anson Mount, Freddy Rodríguez, Kenneth Miller vagy a rapper Xzibit.