Íme minden idők legjobb amerikai vígjátéksorozatai

Vajon hányadik lett a ranglistán a Jóbarátok? No és a Kaliforniába jöttem? Hát a Városfejlesztési osztály?

Július 24-e, egy ideje már hagyományosan a Mondj egy régi viccet!-nap, aminek saját hashtagje is van a közösségi médiában: #TellAnOldJokeDay. Mivel a mondás úgy tartja, hogy egy csecsemőnek minden vicc új, no és persze régen minden jobb volt, miért ne nevethetnénk a korábban nagy népszerűségnek örvendő vígjátéksorozatok poénjain pont ezen a nevezetes napon? Sőt, akár az év összes többi napján is! A retró sitcomok útvesztőjében való tájékozódáshoz idén májusban az IndieWire magazin közölt le egy igencsak terjedelmes lajstromot az 56 legjobb amerikai vígjátéksorozatról. Mivel az efféle toplisták esetében úgyis mindenki az első 10 helyezettet nézi meg legelőször, mi most megkönnyítjük a PORT.hu olvasóinak a dolgát, és csak ezeket mutatjuk meg! No persze az igazán fanatikus sorozatrajongók a cikkünk végén megtalálhatják a teljes 56-os listát is. Rekeszizomlázra felkészülni, régi viccekre fel!

 

10. The Dick Van Dyke Show

A CBS 1961 és 1966 között futó sitcomját Magyarországon valószínűleg kevesen ismerik. Akik pedig igen, azok is alighanem csak azután néztek meg belőle egy-két részt (jelen sorok írójához hasonlóan), amikor kiderült, hogy a WandaVízió című Disney+ sorozat fekete-fehér epizódjai egy az egyben ezt a '60-as évekbeli, bájosan bugyuta sitcomvilágot idézték meg. A The Dick Van Dyke Show-ban a címszereplő Dick Van Dyke alakította Rob Petrie-t, a Petrie család dolgos apukáját, aki a The Alan Brady Show mókás kedvű geggyárosa. Rob a tévés munkája után mindig siet haza a takaros kis kertvárosi otthonába a háztartásbeli feleségéhez, az elbűvölő gyerekeihez, no meg az ezer éve ismert szomszédaihoz – hogy otthon aztán még viccesebb szituációkba keveredjen annál, mint amilyeneket a tévésorozatához kitalál.

 

9. Atlanta

Az FX csatorna 2016 óta futó sorozatában két fiatal srác, akik teljesen máshogy gondolkodnak a művészet és a pénz kapcsolatáról, igyekeznek berobbanni az atlantai hiphop világba. Az ambiciózus Earnest Marks (akit a Solo: Egy Star Wars-történet fiatal Lando Calrissianja, Donald Glover alakít) még az egyetemet is otthagyja a rapzenei karrierje érdekében, de közben pont a távoli unokatestvére, Alfred „Paper Boi” Miles (Brian Tyree Henry) lesz az, aki váratlanul sztárrá válik. Bár Paper Boi az a fajta fickó, aki gondolkodás nélkül fegyvert ránt a legapróbb nézeteltérés miatt is, Earnest rá akarja beszélni, hogy adjon neki valami munkát, és még azt is elintézi neki, hogy a zenéje bekerüljön a rádióba. Ám Paper Boi nemcsak kábítószerezik, árulja is a narkót (hogy legyen miből leforgatni a videóklipjeit), és emiatt gyakran rázós helyzetekbe kerül... Az Atlanta érdekessége, hogy Donald Glover, aki Childish Gambino néven már régóta népszerű zenei előadó, nemcsak a főszereplője, de a fő kreátora is a sorozatnak.

 

8. Öreglányok

Az NBC csatorna 1985 és 1992 között futó sitcomjában négy nyugdíjas asszony elhatározza, hogy közös lakásba költöznek a napfényes Miamiban. A lakás tulajdonosa, Dortohy (Beatrice Arthur) idős kora ellenére igen léha életet él: igazi férfifaló. Rose (Betty White) egy naiv, egyszerű lélek, aki gyakran felidézi gyemrekkori emlékeit, amikor még egy minnesotai porfészekben élt egy farmercsaládban. Blanche (Rue McClanahan) rendmániás múzeumi dolgozó, akivel együtt költözik be a lakásba a csípős humorú, szicíliai édesanyja is, Estelle (Esthelle Getty), aki sosem rejti véka alá a véleményét. A négy, totálisan különböző habitusú hölgy folyamatosan egymást nyúzza és a másikat hecceli, viccesebbnél viccesebb szituációba keveredve ezzel – a nézők legnagyobb örömére.

 

7. The Mary Tyler Moore Show

Ez a sorozat a CBS tévécsatornán futott 1970 és 1977 között. A főszereplője a címbéli Mary Tyler Moore volt, aki egy Mary Richards nevű, karakán újságírónőt alakított. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Mary volt a '70-es évek Carrie Bradshaw-ja: a független és céltudatos újságírónő, aki a polgárjogi mozgalmak, a hippikorszak és a szexuális forradalom gyermekeként már egy olyan fiatal és öntudatos nő volt, aki akkoriban még szokatlan módon nem kötelezte el magát egyetlen férfi mellett sem háztartásbeliként, helyette inkább a karrierjére összpontosított, és arra koncentrált, hogy a takaros kis minneapolisi kulipintyójából ingázva minden nap helytálljon egy hírműsor producereként (no persze a váratlanul felbukkanó, mókás mellékszereplők ezt folyton megnehezítették a számára). A sorozat kirobbanó sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a '70-es években állítólag számos fiatal amerikai nő választotta magának a tévés újságírói hivatást a The Mary Tyler Moore Show-ban látottak hatására.

 

6. Városfejlesztési osztály

A Városfejlesztési osztály (eredeti címén: Parks and Recreation) az NBC 2009 és 2015 futó sitcomja volt a humoristaként is ismert színésznő, Amy Poehler főszereplésével. Ő alakította a sorozat központi szereplőjét, Leslie Knope-ot, aki Indiana állam Pawnee nevű, képzeletbeli városának polgármesteri hivatalában dolgozik, azon belül is a városkép-fejlesztési osztályon. Leslie és a kollégái a városban éktelenkedő gödröt akarják hasznosítani, ám a nevetségesnek tűnő cél elérése korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt gondolnánk. A sorozat lényegében egy hosszú „mockumentary”, vagyis áldokumentumfilm, mivel a kamera a dokumentumfilmesek jellegzetes stílusában veszi az egyes szereplőket. A szériában Amy Poehler mellett olyan sztárok szerepeltek, mint Lucy Lawless, Aubrey Plaza, Adam Scott, Rob Lowe, Nick Offerman, a még duci Chris Pratt (aki csak a sorozat vége felé kezdte el kigyúrni magát A galaxis őrzői és a többi Marvel-film kedvéért), valamint Quincy Jones lánya, Rashida Jones.

 

5. A stúdió

Az NBC csatornán 2006 és 2013 között, eredetileg 30 Rock címen futó sorozatnak is egy amerikai humorista, Tina Fey volt a főszereplője – aki ráadásul afféle önironikus viccként pont az NBC tévécsatornánál dolgozik producerként (a sorozat angol címe is az NBC telephelyéből, a 30 Rockefeller Plazából származik). A széria azzal indul, hogy az NBC csatorna új programigazgatót kap Jack Donaghy (Alec Baldwin) személyében, aki munkába állása után azonnal komoly változtatásokat léptet életbe. Az egyik ilyen Liz Lemont is érinti (őt alakítja Tina Fey), aki az egyik show producere, és kénytelen együttműködni egy jószívű, de kissé őrült fekete színésszel, Tracy Jordannel (akit a Saturday Night Live-ból, valamint számos más tévéműsorból és filmből ismert Tracy Morgan alakít). Az új programigazgató ugyanis a The Girlie Show-ról TGS with Tracy Jordanre átkeresztelt műsortól várja a nézettség növekedését. A sorozatban számos híresség megfordult az évadok során Salma Hayektől kezdve Whoopi Goldbergig, de a legemlékezetesebb mellékszereplő az a Lenny Wosniak volt (Steve Buscemi fergeteges alakításában), akinek az iskolások közé „fiatalos srácként” beépülős jelenete ma már az egyik legismertebb internetes mém:

 

4. Az alelnök

Az HBO 2012 és 2019 között, eredetileg Veep címen futó vígjátéksorozatának főhőse Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus), az egykori szenátor, aki elvállalja az Amerikai Egyesült Államok alelnöki tisztségét. Csakhogy ez az állás jóformán mindenben különbözik attól, ahogy azt korábban elképzelte, és mindenben olyan, mint amire a jóakarói figyelmeztették. A politikusasszony azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy maradandó nyomot hagyjon maga után anélkül, hogy elmerülne a napi politikai játszmákban. A legfontosabb munkatársai közé tartozik Amy, a stábja vezetője (Anna Chlumsky), a sajtószóvivő Mike McClintock (Matt Walsh), a jobb keze, egyben testőre, Gary (Tony Hale), valamint Sue, a titkárnője (Sufe Bradshaw).

 

3. Seinfeld

Jerry Seinfeld, a népszerű amerikai komikus a főhőse ennek az innovatív, szokatlan, a szókimondó poénoktól sem mentes vígjátéksorozatnak, ami 1989-től 1998-ig ment az NBC csatorna műsorán. A sitcomban egyedülálló nézőpontból vehetjük szemügyre, hogyan alakulnak át a valóságos eseményekről és problémákról alkotott gondolatok komikus helyzetekké. Férfibarátság, romantika, család, karrier és sport: nagyjából a fenti témák körül zajlanak Jerry és barátai, George (Jason Alexander), Elaine (Julia Louis-Dreyfus) és Kramer (Michael Richards) önálló, felnőtt hétköznapjai a legkülönlegesebb, leglüktetőbb amerikai világvárosban, New Yorkban.

 

2. Newsradio

Idehaza valószínűleg nem sokan ismerik, de az NBC csatornán anno nagy sikerrel ment 1995 és 1999 között a Newsradio című sitcom – elvégre ez lett a TOP56 második helyezettje! A népszerűség oka alighanem itt is az, ami fentebb már a The Mary Tyler Moore Show és A stúdió esetében is szembe ötlő volt: az eredeti toplistát összeállító IndieWire-ös újságírók alighanem igencsak szeretik az újságírókról szóló tévésorozatokat! A sitcom helyszíne ugyanis a WNYX stúdiója, ami egy kitalált rádióadó New Yorkban, csupa különc munkatárssal. A sorozat az új hírigazgató, Dave Nelson (Dave Foley) érkezésével kezdődik. Noha Dave tapasztaltabbnak tűnik, mint azt a fiatalos külseje sugallja, soha nem képes teljes mértékben irányítani a munkatársait, így ez töménytelen mennyiségű verbális és fizikai humor alapja lesz a későbbi évadokban. A történelmi eseményeket szatirikus sztorik formájában feldolgozó, popkulturális referenciákban tobzódó szériában szerepelt többek között a Szívek szállodája sztárja, Lauren Graham és a Vészhelyzetből ismert Maura Tierney is.

 

1. Cheers

Talán nekünk, magyar nézőknek is lehet némi sejtésünk arról, miért ez az 1982 és 1993 között futó NBC-sorozat lett az első az IndieWire magazin Best Of-listáján, hiszen itt a PORT.hu hasábjain mi is számos alkalommal írtunk már a Cheers-ről, olvasóink legnagyobb megelégedésére. Woody Harrelson kultikus fiatalkori sitcomjában a történések középpontjában a Bostonban lévő, címbéli Cheers bár áll (Harrelson alakította benne éveken át az egyik csapost). Az éles eszű, jól szituált Diane Chambers (Shelley Long) egy darabig itt várja, hogy a vőlegénye, Dr. Samner Sloan előkerüljön egy karikagyűrűvel, majd amikor kiderül, hogy Samner faképnél hagyta, és a nászút helyett volt feleségével Barbadosra repült, úgy dönt, hogy pincérnői munkát vállal a bárban. A Cheers csakhamar pont miattuk lesz a helyiek kedvenc kricsmije, ahol az egyik törzsvendég, Norm Peterson (George Wendt) például rendszeresen mesél a feleségéről, Veráról, sőt, olykor-olykor nem röstell a bár telefonján beszélgetni vele.

 

A rend kedvéért álljon itt azért az IndieWire eredeti TOP56-os listája is, amelyben jó pár Magyarországon is vetített vicces sorozatot megtalálhat a kedves olvasó. Bogarászásra, újranézésre, nevetésre fel!

  1. Cheers (NBC, 1982-1993)
  2. Newsradio (NBC, 1995-1999)
  3. Seinfeld (NBC, 1989-1998)
  4. Az alelnök (HBO, 2012-2019)
  5. A stúdió (NBC, 2006-2013)
  6. Városfejlesztési osztály (NBC, 2009-2015)
  7. The Mary Tyler Moore Show (CBS, 1970-1977)
  8. Öreglányok (NBC, 1985-1992)
  9. Atlanta (FX, 2016-)
  10. The Dick Van Dyke Show (CBS, 1961-1966)
  11. The Office (NBC, 2005–2013)
  12. Jobb idők (FX, 2016-)
  13. Felhőtlen Philadelphia (FX, 2005-)
  14. Jóbarátok (NBC, 1994-2004)
  15. I Love Lucy (CBS, 1951-1957)
  16. Különcök és stréberek (NBC, 1999-2000)
  17. Partiszervíz színészmódra (Starz, 2009-2010)
  18. Az életrkitikus (Comedy Central, 2014-2017)
  19. Taxi (ABC, 1978-1982; NBC 1982-1983)
  20. Nathan for You (Comedy Central, 2013-2017)
  21. A simlis és a szende (ABC, 1985-1989)
  22. A visszatérés (HBO, 2005; 2014)
  23. Kaliforniába jöttem (NBC, 1990-1996)
  24. Frasier - A dumagép (NBC, 1993-2004)
  25. Nagyon különleges ügyosztály (ABC, 1982)
  26. Gázos páros (FX, 2014; FXX, 2015-2019)
  27. Már megint Malcolm (Fox, 2000-2006)
  28. The Bob Newhart Show (CBS, 1972-1978)
  29. The Larry Sanders Show (HBO, 1992-1998)
  30. Broad City (Comedy Central, 2014-2019)
  31. Sanford & Son (NBC, 1972-1977)
  32. M*A*S*H (CBS, 1972-1983)
  33. All in the Family (CBS, 1971-1979)
  34. The Good Place (NBC, 2016-)
  35. The Bernie Mac Show (Fox, 2001-2006)
  36. Dokik (ABC, 2001-2008; NBC, 2009-2010)
  37. Szex és New York (HBO, 1998-2004)
  38. Living Single (Fox, 1993-1998)
  39. Russian Doll (Netflix, 2019-)
  40. Julia (NBC, 1968-1971)
  41. Murphy Brown (CBS, 1988-1998; 2018)
  42. Martin (Fox, 1992-1997)
  43. Maude (CBS, 1972-1978)
  44. Night Court (NBC, 1984-1992)
  45. Master of None (Netflix, 2015-)
  46. Halottnak a csók (ABC, 2007-2009)
  47. One Day at a Time (Netflix, 2017-2019)
  48. Balfékek (NBC, 2009-2014; Yahoo! Screen, 2015)
  49. Roseanne (ABC, 1988-1997; 2018)
  50. Az ítélet: család (Fox, 2003-2006; Netflix, 2013-2019)
  51. The Facts of Life (NBC, 1979-1988)
  52. The Addams Family (ABC, 1964-1966)
  53. A dadus (CBS, 1993-1999)
  54. Daria (MTV, 1997-2002)
  55. Boy Meets World (ABC, 1993-2000)
  56. Spaced (ABC, 1999-2001)