Kétmillióba fáj az RTL-nek Vadon Janiék bunkósága

A Celeb vagyok, ments ki innenben megalázták a Pedrito nevű kisfiút, most fizetnie kell ezért a csatornának.

Kétmillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL-re a Celeb vagyok, ments ki innen! október 18-i epizódja miatt.

Ez volt az az epizód, amelyben a két műsorvezető, Vadon János és Sebestyén Balázs a celebek leveleit szállító kolumbiai kisfiút, Pedritót kérdezgették, a tíz-tizenkét év körüli gyerek pedig minderre azzal válaszolt, hogy “Sí, senor” (vagyis Igen, uram), amit valószínűleg előre leegyeztettek. Jani és Balázs először ártatlan kérdéseket tettek fel, majd egyre ordenárébb kérdésekkel bombázták szegény fiút, aki egy mukkot nem értett belőle. (A teljes „beszélgetés” itt olvasható.)

A jelenet akkora felháborodást keltett, hogy Vadon már a következő adásban elnézést kért, majd az RTL is hivatalos közleményben határolódott el, és kért bocsánatot Pedritótól, de ekkorra már állampolgári bejelentés is érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az RTL Magyarország ellen.

Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

Az NMHH vizsgálata megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést, a testület ezért a súlyos jogsértés miatt 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a műsorszám sugárzásának idősávjában legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan. A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

Vadon János és Sebestyén Balázs egyébként nem először néz szembe médiahatósági eljárással a műsoraikban elhangzottak miatt. A Blikk és a Media1 szerint az elmúlt években már több mint 12 millió forint bírságot kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a jelenleg a Rádió 1-en jelentkező élő rádióműsoruk az ott elhangzott különféle párbeszédek miatt.

Via: Kreatív