Lehet, hogy a Lovecraft Country lesz az HBO legnagyobb nyári dobása

Van benne retro, van benne természetfeletti és faji ellentét, és benne van Jordan Peele meg J.J. Abrams. Egy olyan sorozatról van szó, amivel az HBO megint sokat nyerhet.

Manapság minden Jordan Peele-ről szól, ma rá kell figyelni Hollywoodban, sőt, azon túl is, merthogy a rendező, aki még komikusként tűnt fel a Key & Peele című sorozatban, producerként számos tévésorozatban is érdekelt. Peele, aki a Tűnj el! (2017) és a Mi (2019) révén egyik napról a másikra az amerikai film egyik meghatározó alakja és legkreatívabb alkotója lett, a Csuklyások – BlacKkKlansman és a Kampókéz remake után most Matt Ruff 2016-ban kiadott könyvének sorozatadaptációja, a Lovecraft Country mögé állt be, egy hozzá hasonlóan nagy névvel, J.J. Abramsszel az oldalán. És jól jelzi, mennyit változtak az idők, hogy minden híradás Peele-ről szól, és az évek óta amúgy jogosan oly felkapott Abrams pedig csak futottak még figura lett.

 

Valamikor az 1950-es években járunk, amikor nem volt jó afro-amerikainak lenni, és mellesleg ezt a politikailag korrekt kifejezést sem használták. Ekkor kap különös üzenetet hősünk, Atticus Freeman (Jonathan Majors). A Lovecraft megyében - innen a cím, Lovecraft Country, ami a térkép szerint valahol Boston közelében van – eltűnt apját (Michael Kenneth Williams) kell megkeresnie, a küldetésen vele tart barátja, Letitia (Jurnee Smollett-Bell) és bácsikája, George (Courtney B. Vance). Márpedig Lovecraft megyének nincs túl jó híre, és azt gondolhatnánk, hogy azért, mert a fehér népek arrafelé nem túl barátságosak a fekete népekkel, de, ahogy az HBO által a hétvégén kihozott előzetesből kiderül, nem csak rasszista fehérek bujkálnak arrafelé a bokorban, de akinek a Lovecraft név mond valamit, az már sejti, micsoda.

Howard Philips Lovecraft amerikai író (1890 - 1937) munkássága alapjáraton is hatalmas rajongótáborral bír, másrészt igazi kincsesbánya a filmesek számára – igaz, furcsa módon egyik feldolgozás sem lett igazán nagy siker. A Lovecraft Country ugyan nem egy konkrét írását vitte vászonra, párdon, képernyőre, de egyértelműen az ő, részben horror, részben fantasy világát idézi meg. És persze Peele világát, ahol a rasszizmus is egyfajta természetfeletti gonosz erő, amely örökké ott jár hőseink sarkában, amely bármikor lesújthat, és amire csak az őrület lehet a válasz. És az őrületből is láthatunk bőven, nem csak a szörnyekből. Azt még nem tudni, hány epizódosra tervezik a sorozatot, amelynek Misha Green (Underground) a showrunnere, csak azt, hogy most nyáron, augusztusban tervezik bemutatni, és a mostani ízelítő alapján akár nagyot is szólhat. Például Jurnee Smollett-Bell miatt - ő volt a legizgalmasabb karakter, vagyis a Fekete Kanári a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulásá)ban.