Megbukott Michael J. Fox filmje, de mi azért szeretjük

Így készült a Szenzációs recepciós.

1993-ban került mozikba Barry Sonnenfeld romkomja, amelyben Michael J. Fox egy olyan főportást játszik New York egyik legelegánsabb szállodájában, aki mer nagyot álmodni: saját szállodát akar nyitni, amihez tőkéstársat keres. Megtalálja az emberét, akinek azonban nemcsak pénze van, hanem egy gyönyörű szeretője is, akiről a hősünknek kell gondoskodnia…

  • A film eredeti címe "The Concierge" volt, de a stúdió aggódott, hogy sokan nem fogják tudni, mit jelent, ezért a címet néhány hónappal a bemutató előtt megváltoztatták.
  • A szálloda, amelyben Doug recepciósként dolgozik, valójában a The Essex Hotel, amely az 59. utcában található, az 5. és 6. sugárút között, a Central Parkkal szemben. A mai napig működik.
  • A forgatás nagy része Manhattan belvárosában zajlott, itt vették fel a hotelben, a Barney's áruházban (Gabrielle Anwar karakterének munkahelye) és a Central Parkban játszódó jeleneteket, plusz itt van a FAO Schwartz nevű jazzklub is, ahol Doug beszélget Freddyvel, a lovaskocsi hajtójával. Más jeleneteket, például Christian villáját a Hamptonsban, Doug és Andy lakását a városban és Doug álmai hotelhelyszínét nem túl messze forgatták.

  • Bruce Broughton szívességből komponálta meg a film zenéjét Barry Sonnenfeld rendezőnek, aki egyben a szomszédja és legjobb barátja is volt.
  • A film forgatása idején az autóriasztók még nem voltak annyira elterjedtek. Ezért van az, hogy amikor Michael J. Fox karaktere megnyomja a gazdag ember autójának riasztóját, ránéz, és azt mondja: "Imádom", mintha az valamiféle kuriózum lenne.
  • Doug jegyeket is árul sporteseményekre, Broadway-előadásokra és rockkoncertekre, hogy minél előbb összejöjjön neki az álomhotelre való. Az a jelenet, amikor a Central Parkban találkozik a többi recepcióssal, hogy üzletet kössön, egyike annak a két alkalomnak, amikor tanúi lehetünk ennek. A másik, amikor elviszi Harryt a Lexington Avenue és az 57. utca sarkán lévő ékszer- és elektronikai üzletbe, ahol az Erick Avari által alakított Bennyvel, az ékszerésszel együtt dolgozik egy átverésen.
  • Milton elküldi Christiannak az üres Rolex-dobozt, amelyet Harrynek szántak adóleírásként, Doug szállodai terveit pedig Christian helyett Harrynek küldi, ami megmagyarázza, hogy a film végén, miután Doug és Andy megérkezik a szállodába, miért hívja fel Harry azzal, hogy tetszik neki a szálloda ötlete, és hogy be akar fektetni a projektbe.
Forrás: UIP-Duna Film

 

  • A nyitó képsorok alatt, amikor Doug limuzinnal járja New Yorkot, vásárol egy nagy, kitömött zsiráfot. Csak úgy fér be a limuzinba, hogy kidugja a fejét a napfénytetőn. Amikor azonban a limuzint felülről mutatják, miközben a dugóban áll, nincs rajta napfénytető.
  • Egy másik baki: amikor Christian először találkozik Andyvel a hotelszobában, leveszi a jegygyűrűjét. Amikor Andy belép a szobába, mégis rajta van a gyűrű.
  • Nem ez az egyetlen film, amiben Michael J. Fox egyfajta nagyvárosi vállalati álmodozót alakít, aki beleszeret egy gyönyörű lányba, akinek viszonya van egy nyájas, gazdag fickóval. Ez a Dupla vagy semmi sztorija is.
  • Az Egy asszony illatával (1992) befutott Gabrielle Anwarnak erős éve volt 1993, a Szenzációs recepciós mellett főszerepet vagy társszerepet játszott a Disney-féle A három testőrben és A testrablók támadása remake-jében – utóbbi filmet a Warner Bros. elhalasztotta az eredeti, 1993. októberi bemutatási dátumról, és így végül csak 1994 januárjában mutatták be.
Forrás: UIP-Duna Film

 

  • A film sem anyagi, sem kritikai sikert nem aratott. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő weboldalon 37%-on áll, átlagosan 4,4/10-es értékeléssel. A Port olvasói viszont 8.5-re értékelik.
  • Roger Ebert, a Chicago Sun-Times legendás kritikusa négyből két csillaggal jutalmazta a filmet, és úgy jellemezte, hogy "az a fajta film, amelyre beülsz, és elkezdesz gondolkodni, hogy jó helyre jöttél-e be.” Gene Siskel négyből két és fél csillagot adott rá, és azt mondta, hogy a film "egy jó történet szolid előkészítése, de a Szenzációs recepciósnak nincs ilyen elmesélendő története."
  • Észak-Amerikában a 30 milliós gyártási költségvetéséből csak 11 milliót hozott vissza, mielőtt mindössze négy hét után kivonták a mozikból.
  • Készült belőle egy nem hivatalos bollywoodi remake Yes Boss (1997) címmel, Shah Rukh Khan főszereplésével.