Meghódítaná a világot az új Hunyadi-sorozat

A producer szerint magyar televíziós produkció ilyen komoly nemzetközi érdeklődést még nem váltott ki soha. 

Év végén kerül a képernyőre itthon és világszerte a Hunyadi-sorozat, ami jelenleg még a vágás stádiumában van. A nemzetközi piacra Rise of the Raven címmel bevezetendő 10 részes alkotás Robert Lantos producer vezetésével készül, a jogok nemzetközi értékesítését végző Beta Film a Berlinale után Londonban mutatta be a szakmai közönségnek.

A 10 egyórás részből álló sorozatban Hunyadi az olasz, lengyel, osztrák, szerb és magyar nemesi családok között nevelkedik, életét politikai-hatalmi játszmák és összeesküvések tarkítják. Legerősebb szövetségesei a nők: Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki nemcsak asszonyként áll mellette, hanem vállt vállnak vetve harcol az oldalán, és Brankovics Mara, első szerelme, aki összetöri a szívét azzal, hogy Murád szultán udvarában háremhölgy lesz. Amikor az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget mozgósít, hogy nyugatra vonulva meghódítsa a Vatikánt és Európát, Hunyadi a csatatérre vezeti kicsiny, de bátor seregét, és nem várt, de annál hősiesebb győzelmet arat, aminek a tiszteletére III. Callixtusz pápa elrendeli, hogy a templomok szerte a világon minden nap délben harangozzanak. És még ma, több mint öt évszázaddal később is konganak azok a harangok.

Forrás: Galgóczi Németh Kristóf

 

Hunyadit Kádár L. Gellért, Szilágyi Erzsébetet Rujder Vivien alakítja, Barankovics Mara szerepében Törőcsik Franciska lesz létható. A magyar szereplők között megtaláljuk még mások mellett Fekete Ernőt, Hermányi Mariannt, Medveczky Balázst. Hozzájuk csatlakozik a nemzetközi színészgárda: az osztrák Laurence Rupp (Barbárok), Cornelius Obonya (Mária Terézia), Murathan Muslu (Töréspont), az olasz Giancarlo Giannini (James Bond, Hannibal) és Francesco Acquaroli (Fargo), a többszörösen díjazott cseh színész Karel Roden (A Bourne-csapda, Mr. Bean) és a szerb sztár, Rade Serbedzija (Batman: kezdődik, Mission: Impossible II, A vér és méz földjén).

A rendezők az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm (Bécsi vér, Mária Terézia, Háború és béke), valamint Nagypál Orsi (The Deal, The Outpost, Nyitva, Terápia) és Szász Attila (Apró mesék, Örök tél). A sorozat showrunnere Lengyel Balázs (Aranyélet), aki egyúttal forgatókönyvíró is, és egy epizódot rendezőként is jegyez. A sorozat további írói Mihalka György, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófia, Veres Attila és Bán Mór, akinek bestseller regényfolyamán alapul a Hunyadi sorozat.

A 10 részes epikus sorozatot a Magyar Nemzeti Filmintézet és a Beta Film finanszírozza. Magyarországon és Szlovéniában a TV2, Ausztriában az ORF sugározza majd. Krskó Tibor producer szerint, aki részt vett Berlinben azon a rendezvényen, ahol az európai televíziós szakma színe-java megnézte a Hunyadi / Rise of the Raven első trailerét,

komoly, részletekbe menő szakmai egyeztetés zajlott a vetítést követően, amelynek során angol, francia, német, olasz és svéd tévés profik érdeklődtek a sorozat iránt. Magyar televíziós produkció ilyen komoly nemzetközi érdeklődést még nem váltott ki soha.