Mi a titka a Csengetett, Mylord? sorozat óriási hazai népszerűségének?

A békebeli hangulat? A remek alakítások? A sajátos angol humor? A kiváló magyar szinkron? Vagy mindez egyszerre?

Nagy-Britanniában 1988 és 1993 között futott a BBC-n a Csengetett, Mylord? tévésorozat. Magyarországon viszont kis túlzással folyamatosan ismétli valamelyik csatorna azóta, hogy 1992. július 2-án 19:00-ás kezdettel először került adásba a Magyar Televízió 2-es csatornáján, Hollósi Frigyes, Pásztor Erzsi és megannyi másik kiváló színészünk legendás szinkronjával.

 

 

Az 1992-es hazai induláskor a korabeli Rádió- és Televízió Újság egy kedvcsináló cikket is kanyarított a Csengetett, Mylord?-ról, amelyben így fényezték a sorozatot:

Színhely: Anglia, időpont: a mozgalmas 20-as évek, szereplők: egy igencsak különcökből álló arisztokrata család és nem kevésbé különcökből verbuvált személyzete. Az „emeletiek” és az „alagsoriak” élete – társadalmi különbségeik ellenére – szorosan összefonódik, és olykor bizony nehéz megmondani, hogy úr vagy inas irányítja a házat. A helyzetkomikumra épülő történet több, mint a nevetőizmokat célbavevő szokásos komédiák: remek atmoszférateremtő erejével, nagyszerűen megírt szerepekkel és jó színészi játékkal sokáig emlékezetes vidám percekkel ajándékozza meg a nézőt.

A Csengetett, Mylord? máig kitartó népszerűsége valószínűleg tényleg abban rejlik, hogy Dallashoz hasonlóan itt is a felső tízezer földi halandók számára távoli, ismeretlen világába nyerhettek bepillantást a magyar nézők. Akiket valószínűleg megnyugvással töltött el, hogy nini, még az ugrásra kész inasok és szolgálólányok hadával körbevett, 1920-as évekbeli angol urak és úrhölgyek életét is megkeseríti olykor-olykor a léha rokonság, vagy épp egy kellemetlenkedő szomszéd. Hovatovább: egy sokemeletes ősi családi kúriában is ugyanúgy előfordulhatnak parázs viták, halálos sértődések és ajtócsapkodós megcsalások, mint a papírvékony falú gazdagréti panellakásokban...

 

Mennyire ismered a Csengetett, Mylord?-ot? – PORT.hu-kvíz

A brit sorozatnak Magyarországon van a legnagyobb és leglelkesebb rajongótábora. Te is közéjük tartozol?

Tovább

 

A sorozat hazai népszerűségét mi sem szemlélteti jobban, mint hogy 2018-ban rajongói adakozásból sikerült Magyarországra csábítani egy közönségtalálkozó erejéig a főszereplők közül Jamest (Jeffrey Holland), Teddyt (Michael Knowles), Cissyt (Catherine Rabett), Poppyt (Susie Brann) és Rose-t (Amanda Bellamy).

Akik a beszélgetés elején még valószínűleg nem is sejtették, hogy idehaza milyen sokan imádják őket!