Mi történt a Cheers sztárjaival?

1993. május 20-án került adásba a bostoni kocsma tulajdonosainak és törzsvendégeinek kalandjairól szóló sitcom. Az évforduló kapcsán megnéztük, mi minden történt azóta, azaz közel harminc év alatt a legfontosabb szereplőkkel.

Ted Danson (Sam Malone)

Ted Danson már az 1982-ben indult vígjátéksorozat előtt is elég foglalkoztatott volt, de inkább csak mellékszerepekben, illetve tévés alkotások vendégszerepében lehetett látni. A Cheers viszont eléggé beizzította a színész karrierjét, és a széria alatt, illetve közvetlenül utána jöttek ki legnagyobb sikerei: a Három férfi és egy bébi, a Három férfi és egy kis hölgy, a Made in America vagy a Palira vettem a papát! Később a komolyabb műfajjal is megpróbálkozott (Ryan közlegény megmentése), az elmúlt években azonban szinte kizárólag sorozatot forgat – azon a területen viszont kifejezetten sikeresnek számít: szinte nincs olyan év, hogy ne menjen valami a főszereplésével, legyen szó A hatalom hálójában című thrillerszériáról, az Író és kamuhősről, a Helyszínelőkről, a Fargóról, A jó helyről vagy a Félig üresről. Idén is futott egy sorozata: a Tina Fey által írt Mr. Mayorben botcsinálta Los Angeles-i polgármestert alakít.

Danson a Cheersben és új sorozatában, a Mr. Mayorben. Forrás: Aaron Rapoport / Corbis / Getty Images és NBCU Photo Bank via Getty Images


Dansonnak a magánélete is meglehetősen mozgalmas. Összesen háromszor nősült, a jelenlegi házassága Mary Steenburgen színésznővel tartósnak és boldognak mondható: 1995 óta vannak együtt, és közösen nevelték fel Steenburgen Malcolm McDowelltől született gyerekeit. A sztár azonban nem volt mindig ilyen példás apa, hiszen második házasságának az vetett véget, hogy megcsalta a feleségét és két gyermeke anyját Whoopi Goldberggel (akivel a Made in America forgatásán melegedtek össze). A két színész viszonya olyan botrányos volt és akkora médiafigyelmet generált, hogy 1993-ban közös sajtóközleményben jelentették be, hogy szakítanak.


Rhea Perlman (Carla Tortelli)

Rhea Perlman a Cheers előtt már szerepelt egy másik sikeres sorozatban, a Taxiban, de csak hat epizódban, szóval neki is a Cheers volt az első nagy dobása. Érdekesség a sitcombeli karakterével kapcsolatban, hogy Carla Tortellit a színésznő négy másik szériában is eljátszotta: az Egy kórház magánéletében, a The Tortellisben, A Simpson családban és A dumagépben. A Cheers után Perlman közel sem lett akkora sztár, mint Ted Danson, de volt pár jó filmje, például a Pajzs a résen, avagy a tökéletlen erő vagy a Matilda, a kiskorú boszorkány. A kilencvenes évek végén volt egy saját sorozata, a Pearl, a 2010-es évek elején főszereplő volt Cheers-beli kolléganője, Kirstie Alley Kirstie című sitcomjában, a végén pedig a The Mindy Projectben, de ezenkívül inkább csak vendégszereplései vannak. Legutóbb a Pompon klubban (2019), illetve egy Funny Face című krimiben (2020) láthattuk.

Rhea Perlman akkor és most. Forrás: NBCUniversal via Getty Images és Jim Spellman / Getty Images


Perlman 1971-ben ismerkedett meg Danny DeVitóval, akivel két hét után össze is költözött, majd negyven évig éltek boldog kapcsolatban. Három gyerekük is született, 2017-ben viszont szétköltöztek.

Elválni viszont egyáltalán nem terveznek,

mert nem látják semmi értelmét: amúgy is külön élnek (de egyébként gyakran találkoznak), ilyen idősen új házasságot már nem fognak kötni, akkor meg minek? Van benne valami...


John Ratzenberger (Cliff Clavin)

Kevesen tudják, de a Cheers Cliffét játszó színész apai ágról magyar származású – az is a teljes neve, hogy John Dezső Ratzenberger. A Cheers előtt Ratzenbergernek rengeteg színészi munkája volt már, de ezek jórészt elhanyagolható mellékszerepek voltak; ilyen minőségben viszont feltűnt a Supermanben és A Birodalom visszavágban is. Érdekesség, hogy a színész Norm szerepére jelentkezett a sitcomban, és amikor látta, hogy nem őt fogják választani, ő jött elő azzal, hogy lehetne egy „mindentudó” figura is a kocsma vendégei között, akit játszhatna ő – és a producerek megvették az ötletet. A Cheers után a színész nem tűnt el ugyan, de azért nagyon kell keresni, mivel szinte csak sorozatok vendégszerepeiben bukkan fel. Az egyetlen, ahol tartósan jelen van, az a Pixar-filmek világa – ott azonban annyira, hogy konkrétan az összes eddigi (szám szerint 23) nagyjátékfilmjükben szinkronizált.

Ratzenberger akkor és most. Forrás: NBCUniversal via Getty Images és Paul Archuleta / Getty Images


Ratzenbergert ugyanakkor nem kell félteni, hiszen több lábon áll, és kifejezetten sikeres üzletember: olyannyira, hogy tavaly alapított egy reklámcéget, ami ingyen hirdetést biztosít azoknak az amerikai vállalkozásoknak, amelyeket megroppantott a Covid. Ezenkívül van egy lebomlócsomagolóanyag-gyártó cége, egy webshopja, és több civil szervezetnek is a tagja. A nyolcvanas évek elején a színésznek volt egy nagyon rövid életű házassága egy Carol nevű nővel, majd 1984-től húsz évig élt házasságban második feleségével, akivel két gyerekük is született. A 2004-es válás után Ratzenberger 2012-ben újra megnősült, és azóta is boldog házasságban él.


George Wendt (Norm Peterson)

Ahogy a többiek, úgy George Wendt is ismeretlen volt a Cheers előtt, ami viszont akkora sikert hozott a számára, hogy a befejezte után kapott egy saját sitcomot The George Wendt Show címmel. Ez azonban nem volt túl sikeres, egyetlen évad után elkaszálták, és Wendt is visszasüllyedt a tévés vendégszereplések világába. A színész 1991 és 2003 között többször feltűnt a Saturday Night Live című humorműsorban, a 2000-es évek elején pedig a Sabrina, a tiniboszorkányban. Legutóbb, 2018 és 2020 között a Disney Fancy Nancy című sorozatában szinkronizált. Emellett azonban a színész a színházban is gyakran megfordul: ő játszotta például Edna Turnbladet a Hajlakk több színpadi verziójában is, köztük a Broadwayen. George Wendt 1978 óta él házasságban Bernadette Birkett színésznővel, aki kisebb szerepekben a Cheersben is feltűnt. Három gyerekük van.

George Wendt akkor és most. Forrás: NBCUniversal via Getty Images és FOX via Getty Images


Kelsey Grammer (Dr. Frasier Crane)

A színház világából érkező Kelsey Grammert először csak hat epizódra akarták szerződtetni a harmadik évadban, de aztán állandó szereplőt csináltak belőle. Sőt, olyan népszerű lett Dr. Frasier Crane pszichiáterként, hogy a Cheers befejezte után spin-offot forgattak vele A dumagép címmel, ami a tévétörténelem egyik legsikeresebb spin-off sorozata lett: ugyanannyi évada és majdnem ugyanannyi epizódja volt, mint a Cheersnek. A dumagép forgatása alatt Grammer elkezdett rendezni is – nem kevesebb mint 36 részét dirigálta a sorozatának. Két top szériája óta a sztár inkább csak mellékszerepekben látható, és több Cheers-beli kollégájához hasonlóan rendszeresen szinkronizál (hallhattuk például a Trollvadászokban és A Simpson családban). A színésznek produceri munkássága is jelentős: ő volt az executive producere egyebek mellett A dumagépnek, a Családodra ütöknek és a Médiumnak. Jelenleg Alec Baldwinnal dolgozik egy közös projekten, színészként és producerként egyaránt.

Kelsey Grammer akkor és most. Forrás: CBS via Getty Images és Rich Polk / Getty Images for IMDb


Kelsey Grammer magánéletét számtalan tragédia tarkítja: 13 éves volt, amikor édesapját agyonlőtték a házuk előtt, később pedig 18 éves húga vált erőszaktevők, emberrablók és gyilkosok áldozatává. Ezenkívül mindkét féltestvére meghalt egy búvárbalesetben, a 9/11-es terrortámadásban egy jó barátja hunyt el, egyik feleségével pedig elveszítették az egyik babát, amikor a nő ikrekkel volt terhes. Grammernek egyébként négy házassága volt (a negyedik még mindig tart), és

négy feleségétől összesen hét gyermeke született.

A színész évekig küzdött függőségekkel: alkoholista és kokainfüggő volt.


Woody Harrelson (Woody Boyd)

A Cheers előtt Woody Harrelsonnak csak elhanyagolható szerepei voltak, ám a sitcom után ő tudott a legjobban érvényesülni, és azóta is sikeres moziszínészi karriert tudhat magáénak. Már a Cheers alatt kijött Doc Hollywood és Zsákolj, ha tudsz! című filmje, 1993-ban a Tisztességtelen ajánlat, egy évvel később pedig a Született gyilkosok, ami bebetonozta a karrierjét. Azóta számtalan filmben láthattuk (Larry Flynt, a provokátor, Amikor a farok csóválja…, Palmetto, Az őrület határán, Nem vénnek való vidék, Zombieland, Az éhezők viadala, Szemfényvesztők, Három óriásplakát Ebbing határában, Útonállók), de a sorozatoknak sem fordított hátat (Will és Grace, True Detective).

Harrelson akkor és most. Forrás: NBCU Photo Bank / Gett Images és Jean Baptiste Lacroix / WireImage / Getty Images


Civilben Harrelson meglehetősen színes egyéniségnek tűnik. Volt pár balhés ügye: tartóztatták már le rendzavarásért, azért, mert az utca közepén táncolt, majd ellenállt a letartóztatásnak; egyszer megvert egy paparazzót, Londonban taxival menekült a rendőrök elől, Kentuckyban pedig szimbolikusan marihuánát ültetett, hogy tiltakozzon az állam drogtörvényei ellen. Ezek után nem meglepő, hogy a sztár elszánt híve a marihuána legalizálásának, ezenkívül lelkes környezetvédő, és nyers vegán étrendet folytat. 1985-ben poénból feleségül vette Nancy Simont, a híres drámaíró, Neil Simon lányát, akivel ezután csak azért maradtak 10 hónapig házasok, mert nem sikerült azonnal érvényteleníttetni a nászt. Második házasságát a színész már komolyan gondolta: 2008-ban elvette a személyi asszisztensét, akivel a kilencvenes évek eleje óta együtt voltak, és akivel három lányuk született.


Kirstie Alley (Rebecca Howe)

Kirstie Alley-nek a Cheers előtt az 1982-es Star Trek II: Khan haragja, illetve az Észak és Dél volt a két legjelentősebb munkája (mivel ő csak 1987-ben csatlakozott a stábhoz, az 1985-ös minisorozat még a sitcombeli pályafutása előttre esett).

A színésznőt a világhír a Cheers alatt, de nem a Cheers miatt találta meg: 1989-ben szerepelt a Nicsak, ki beszél!-ben,

majd jött a Kitúr-lak, a Házinyúlra nem lövünk, a Nicsak, ki beszél! két folytatása, a Szegény embert az amish húzza – és ezután a sztár el is tűnt a süllyesztőben.

Kirstie Alley akkor és most. Forrás: NBCU Photo Bank / Getty Images és Steve Granitz / WireImage / Getty Images


Azóta leginkább csak hízásait és fogyásait követhettük, amiket dokumentált is, hol reality műsorban (Nicsak, ki hízott meg?), hol félig fikciós formában (Fat Actress). Legutóbb, 2016-ban a Ryan Murphy-féle Scream Queens – Gyilkos történetben láthattuk. 1970-ben Alley hozzáment középiskolai szerelméhez, Bob Alley-hez (akivel egészen véletlenül ugyanaz a vezetéknevük, a színésznő nem a férfi nevét tartotta meg). 1977-ben elváltak, 1983-ban pedig a sztár hozzáment Parker Stevenson színészkollégájához (többek közt a Baywatch-ból ismerhetjük), akivel a színésznő vetélése után két gyermeket fogadtak örökbe. 1997-ben vele is elváltak.


Shelley Long (Diane Chambers)

Shelley Longnak volt már pár nagyjátékfilmje is a Cheers előtt, de nem túl jelentősek. A Cheers alatt viszont leforgatta azóta is legfontosabb filmjét, A pénznyelőt, Tom Hanksszel. Mivel a színésznő már 1987-ben otthagyta a sorozatot, fontosabb nagyfilmes munkáit már ezután forgatta, például a Szemérmetlen szerencsét és A szerelem Harley Davidsonon érkeziket. 1993-ban, az utolsó részben Long még visszatért a Cheersbe, később vendégszerepelt A dumagépben, majd 2000-ben volt még egy fajsúlyosabb szerepe a Robert Altman által rendezett Dr. T és a nőkben.

Ezt követően azonban a sztár menthetetlenül lecsúszott a jelentéktelen tévéfilmek világába (Nászút anyámmal, Rabold el a télapót!, Szerelmem a szomszédom, Kutya egy ünnep).

Kellemes meglepetés volt viszont, hogy a Modern család több epizódjában is ő játszotta az Ed O’Neill által megformált Jay volt feleségét, DeDe-t. Shelley Longnak a hetvenes években volt egy pár évig tartó házassága, majd 1981-ben hozzáment Bruce Tyson biztosítási alkuszhoz, akivel 2004-ig voltak együtt, és egy lányuk született.

Shelley Long akkor és most. Forrás: NBCUniversal via Getty Images és David Livingston / Getty Images