Minden idők egyik legbájosabb taplófilmje

A szomszéd nője mindig zöldebb ma este a tévében!

A morgolódó vénember mint karaktertípus egyáltalán nem új keletű, elég csak a Muppet Show két öregére gondolni: Statlernek és Waldorfnak 1975 óta mindenről megvan a véleménye. Donald Petrie 1993-as vígjátéka, A szomszéd nője mindig zöldebb két olyan öreget vonultat fel, akik együtt hőbörgőnek a világon, de ha épp nincs min puffogni, akkor egymást szekálják.

Max Goldman (Walter Matthau) és John Gustafson (Jack Lemmon) egy idilli kisvárosban élik nyugdíjas éveiket, ahol nem igazán történik semmi, szóval tényleg csak mondvacsinált dolgokon lehet felkapni a vizet. Lékhorgászattal telik az idő, meg egymás zikálásával:

- Jó reggelt p*cs!
- Neked is, bunkó!

És akkor ez még csak a finomabb sértések egyike, amivel felkelés után üdvözlik egymást. Ebben a gegekkel teli nihilben telnek idős éveik mígnem új szomszéd költözik a városkába: egy csinos özvegy, Ariel Truax (Ann-Margret), és ettől a pillanattól

a két öreg mindent megtesz, hogy meghódítsa a nőt.

A film igazi erénye azonban nem a sztoriban rejlik, hanem a masszív párbeszédekben, a parádés riposztokban, és persze Lemmon és Matthau párosában, hiszen el se tudnánk képzelni ezt a filmet más színészekkel. És ne feledjük a kiváló magyar szinkront se, ami Takácsy Gizella fordítói munkáját dicséri. A szomszéd nője mindig zöldebb korántsem lenne ilyen szórakoztató, az olyan szövegek nélkül, mint:

- Max, engedj be, fázom!
- Nesze, itt egy gyufa! Gyújtsd föl magad!

Vagy:

Sérvet kapok, úgy igyekszem, hogy legalább karácsonykor kedves legyek hozzád, és megköszönjek valamit.

Vagy:

Húzzon bőrt a fogára és tűnjön el a halál f*szára!

A verbális humor mellett jól működnek a gegek is, például amikor Max kapcsolgatja John tévéjét a szomszédból, vagy amikor John döglött halat rejt el Max kocsijában.

Forrás: InterCom

 

Persze egy valamirevaló vígjáték mit sem ér dráma nélkül így persze John feje felett ott lebeg a jelzáloghitel, és hogy a végrehajtó el akarja venni a házát. Szóval van miért összefogni, és ahogy a mondás tartja: a legnagyobb bajban az ellenséged is a barátod lesz. Vagy nincs is ilyen mondás? Sebaj!