Mit néztünk 1992 szilveszterén a tévében?

A Gálvölgyi Showt, a Maksa Híradót, az Elektor Kalandort és egy nagyon furcsa vetélkedőt Vágó Istvánnal, amelyben a főnyeremény egy Csemege bolt volt!

Régi hagyomány már itt a PORT.hu hasábjain, hogy szilveszterkor felidézzük: mi ment 20-25-30 évvel ezelőtt az év utolsó napján a tévében. 2018-ban megnéztük, mi néztünk 1988 szilveszterén a tévében, 2019-ben az 1989-es szilveszteri műsorkínálatot elevenítettük fel, tavaly pedig a PORT.hu elindulásának évébe, 1995-be utaztunk vissza. A nosztalgikus múltidézést most egy újabb tematikus szilveszteri összeállítással folytatjuk:

megnéztük, mi ment 30 évvel ezelőtt, 1992. december 31-én a tévében.

 

Forrás: archivum.mtva.hu

 

A korabeli tévéműsor átböngészéséhez természetesen most is nagy segítségemre volt Ano tematikus tévéműsor-blogja, valamint az MTVA Archívum, ahol sok egyéb izgalmas érdekesség mellett beszkennelve megtalálható az 1957 és 2018 között megjelent összes Rádió- és Televízióújság is. Szilveszter napja 1992-ben egyébként csütörtökre esett – de pont olyan csütörtökre, amelyiken épp nem adták a Szomszédok című teleregény aktuális epizódját. Volt viszont sok más érdekesség, ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót.

 

Forrás: archivum.mtva.hu

 

A Magyar Televízió 1-es csatornáján 8:10-kor startolt a Gyereksarok, benne a A jövőből jött lány című ausztrál ifjúsági sorozattal, ami nagy kedvencnek számított ekkoriban. Olyannyira, hogy akinek csak volt hajráfja a '90-es években, az mind a homlokára tolva hordta, mint a címbéli főhősnő, aki mindenféle csuda dolgokat tudott csinálni a ketyeréjével.

 

 

9:00-kor indult el Vágó István izgalmas vetélkedőműsora, a Szilveszteri csemege, ami később még többször is visszatért a képernyőre a nap során (12:00-kor, 15:00-ko, 18:00-kor és 1:00-kor). A cím nem véletlen: a játékban fiatal házasok mérkőztek meg egymással mókás fizikai vetélkedőkben, a győztes páros pedig egy káposztásmegyeri Csemege üzletet boldog tulajdonosa lett, amit utána családi vállalkozásként vihetett tovább. Érdekesség, hogy a lenti videóban 3:58-nál az egyik krumplit illetve citromot cipelő hölgy szájából kiszaladt egy ingerült B*ssza meg! 

 

 

A Magyar Televízió 2-es csatornáján 9:30-tól ment az Elektor Kalandor, amit a világért sem hagytam volna ki 10 éves gyerekként! Ez volt ugyanis az a videójátékos műsor, amelyhez Dévényi Tibor nem kisebb szponzort nyert meg, mint egy japán világmárkát, a Nintendót! Sajnos ma már csak egyetlen fekete-fehér VHS-felvétel kering erről műsorárról az interneten (az is 1993-as), pedig minden perce bűnös élvezet és technikatörténeti kuriózum! Tibi bácsi ugyanis „ügyes mérnökök segítségével” elintézte, hogy egy-egy magyar család „a fax szisztémájával”, élő adásban irányíthassa egy eredeti Nintendo konzolon Mariót a Super Mario Bros 3-ban. Minél több pontot szerzett valaki a játékban, annál többet nyert a hangoson és sokszor bemondott szponzorcuccokból, amelyek között volt Capri-Sun üdítő, Polaroid fényképezőgép, családi ebéd a Bajor Sarok Sörözőben, utazás EuroDisneylandbe és (ahogy Tibi bácsi mondta mindig) „aaatoápolási cikk” a mára már megszűnt Servind Kft.-től. A '90-es évek elején ezek hihetetlenül menő dolognak számítottak ám idehaza. A magyar gyerekek többsége ugyanis kizárólag csak az Elektor Kalandorban láthatott eredeti Mario-játékot, mert a legtöbbünknek csak „sárga kazettás lengyel piaci Nintendó” (azaz: kínai-orosz hamisítvány), vagy még az sem jutott...

 

 

Az M2-n 15:45-kor kezdődött el a Paródia percek, az a humorpetárda-csokor, ami a nap folyamán még többször is visszatért a képernyőre két film vagy nótaműsor között. A villámtréfák szereplői Mikó István, Bajor Imre, Ihos József és Körmendi János voltak, de időről időre kapcsolták Maksa Zoltán emblematikus Maksa Híradóját is.

 

 

Érdekes korabeli kuriózum Markos György jelenete, aki ezúttal egy olyan rendőrtisztet alakított, aki megszokásból még elvtársakként köszöntötte a tévénézőket, miközben felhívta a figyelmet a petárdázás veszélyeire – például ne dobjuk be Trabant alá, mert a legutóbbi ilyen esetkor Prágáig repült szegény „papír Jaguár”!

 

 

Bár új Szomszédok-epizód nem volt 1992-es esztendő utolsó csütörtökén, a „nagy riválisnak” számító, 1991-től 1999-ig futó Família Kft. a kettes csatornán 23:25-kor egy ünnepi különkiadással jelentkezett Mulat a Família Kft. - Szép operett címmel. Ebben a részben kivételesen nem volt se tolakodó termékmegjelenítés, se béna, ripacskodó humor, csak operettslágerek és tánc! Mintha csak az MTV színészei és tévései adtak volna elő egy szívmelengetően bénácska szilveszteri esztrádműsort 1982-ben a Fészek Klubban:

 

23:15-kor kezdődött az MTV1-en tévés szilveszterek elmaradhatatlan műsorszáma, a várva várt Gálvölgyi Show. Ezután Endrei Judit, Fodor János, Vágó István, Bárdos András, Dömsödi Gábor és Magyar Televízió más ismert műsorvezetői még kedélyesen eldiskurálgattak egy kicsit a stúdióban az éjféli koccintás előtt, majd az aznapi adás a fiatal Holló Színházas humorista, az ex-Kölyökidős Dózsa Gergellyel és a Szózattal zárult.