Mókás vérfürdő szombat estére

A kultikus Gonosz halottat a három film után sorozatban folytatták, amiben csúcsra járatják a trancsírozást és a tahó vicceket.

Ma indul a Cinemaxon az Ash vs. Evil Dead második évada, Sam Raimi kultikus horrorja, a Gonosz halott tévés folytatása. Ennek kapcsán összeszedtünk néhány érdekességet a filmekről és a sorozatról egyaránt.

Régóta tervezett folytatás

A filmszéria harmadik része, A sötétség serege után sokszor szóba került a folytatás. A Necronomicon rémségei és a gonosz halottak elleni harc következő állomása a posztapokalitikus jövőben játszódott volna - a film alternatív zárójelenetében ugyanis Ash nem a saját korába kerül vissza, hanem nyilván megint elszúr valamit, mert egy olyan világban ébred, ahol az egész világ romokban hever. Később, a 2013-as remake (reboot, ahogy tetszik) folytatásában összeboronálták volna Asht az új film főszereplőjével, Miával, azaz egyesítették volna az új film világát a régivel. Ha úgy vesszük, már a Gonosz halott 2 is az első remake-je volt, hiszen az első rész egy lezárt történet, a második pedig nulláról ismétli az első sztoriját, csak abban már megjelenik az abszurd, éjfekete humor, ami később az egész széria legmeghatározóbb jellemzője lett.

Horrorhősök egymás ellen

A meglepően jól sikerült, vicces Freddy vs. Jason után rövid ideig pletykáltak arról, hogy Asht is összeresztik a két gyilkológéppel. Végül Raimiék elvetették az ötletet, mondván, hogy ezzel tönkretennék a saját sorozatukat. Egy hatrészes képregénysorozatban - ami egyúttal a crossover film történetét folytatja - mégis összeboronálták a három ikonikus horrorfigurát.

Olaszországban önálló életre kelt

Olaszországban La Casa (A ház) címmel forgalmazták a Gonosz halottat, a második rész pedig nemes egyszerűséggel La Casa 2 lett. Az élelmes olaszok nem sokat vacakoltak: egy egész sorozatot rittyentettek Raimi két filmje után, és simán elintézték azzal, hogy mindegyik La Casa lehetőleg valamilyen kísértetházas sztorit mutatott be. A La Casa 7-re (vagy House III vagy The Horror Show) azonban már ezzel sem foglalkoztak, hiszen egy villamosszékben kivégzett sorozatgyilkos szelleméről van szó, aki miután alkut köt a sátánnal, visszatér, hogy tovább gyilkolászhasson. A főszerepben Lance Henriksen és Brion James!

Már megint a jogi problémák

Mivel az első két rész és A sötétség seregei jogai más stúdióknál vannak, ez utóbbit még utalásszinten sem említhették az Ash vs. Evil Dead első évadában. De az alkotók szerencsére okosan megoldották, legfeljebb az tűnhet zavarónak, hogy Ash autóját, a sárga Oldsmobile Delta 88-at (ami az eredeti trilógiában Raimi saját autója volt, itt pedig annak pontos mása) A sötétség seregében propelleres csontvázaprító harci szerkezetté alakították, és a sorozatban mégis egyben van. De kit érdekel, hiszen az autó ugyanolyan tartozéka a démonaprító Ashnek, mint a láncfűrész keze és a shotgunja! A második évadra végül sikerült megszerezniük az időutazásos kaland jogait is.

Mehet minden undorítóság, ami a csövön kifér

Az alkotók teljesen szabad kezet kaptak, és élnek is ezzel a lehetőséggel. Ash hímsoviniszta, nárcisztikus gyökérsége mellett (Bruce Campbell zseniális, mint mindig) csúcsra járatják a trancsírozást is, sőt, a második évad második epizódjában olyan szintre emelik a tahó gusztustalanságot, amilyet talán még soha nem láthattunk.

Még jó sorozat is lehet belőle

Megerősítették, hogy lesz harmadik évad. A sorozat showrunnert is váltott, aki remélhetőleg új, izgalmas irányba tereli a történetet, mert a kiváló első után a második szezon sajnos eléggé ellaposodott és önismétlésbe fulladt.