Mucsi Zoltán legendás őrjöngései

Az ideggyenge karakterek megszerettetése nem egyszerű színészi feladat, Mucsi Zoltán azonban nemcsak, hogy abszolválta ezt, de egyenesen legendát teremtett válogatott őrjöngéseivel. Lássunk néhány emlékezetes jelenetet, amikor mindenki Kapájánál elszakadt a cérna!

Mucsi, a mentálhigiénés szakember

Már-már közhely, hogy az ún. sztárpszichológusok óradíja megfizethetetlen a középréteg számára, ám van valaki, aki a teljes önzetlenség jegyében, térítésmentesen ad életviteli tanácsot klienseinek. A terápia egyetlen hátránya, hogy a szakember mérsékelten empatikus, és hajlamos elragadtatni magát. Ugyanakkor kéz-kezet-mos-alapon ő is megosztja problémáit páciensével - akár kíváncsi rá, akár nem. (A mély emberismeretről tanúskodó részlet mellesleg Fábián Zsolt Éjszakai változó című rövidfilmjéből való.)

 

Kapa és a Valentin-nap

A Valentin-napi üdvözlet nem egy könnyű műfaj, az ember ugyanis könnyen eshet a szirupos ömlengés és a negédes közhelyek csapdájába. Kapa mindezt szemfülesen ellensúlyozza az „ondókotyvalék” kifejezés használatával, jóllehet, az ominózus fordulat eredetileg nem szerepelt volna köszöntőjében, csupán a vendéglátóipari egység Dzsindzsi becenevű alkalmazottja hozza ki belőle.

 

A sör szakszerű lehűtése

A Jancsó Miklós-féle Kapa-Pepe sorozat második része, az Anyád! A szúnyogok nem zárul éppen happy enddel a főhősök számára: kiderül, hogy a milliomosnak vélt Nagytatus csupán hamis dollármilliókkal rendelkezik, így hiába is kalkuláltak az örökségének megszerzésével. Kapa csalódottságában lebontja a láthatatlan falat, majd ismét elszontyolodik, amikor szembesül vele, hogy az általa kikért sör szobahőmérsékletű.

 

Már megint az a fránya sör!

Dömötör Tamás Premier című filmjében az újonnan épült Nemzeti Színház igazgatója döbbenten konstatálja, hogy a Rákóczi híd (akkori nevén Lágymányosi híd) zaja zavarja az előadásokat. Ezért hívja a hídpárnázó munkásokat, a Mucsi által életre keltett brigádtag azonban mérsékelt lelkesedést tanúsít a feladat iránt. Ráadásul kollégája a kisbuszban felejti ebédjét, és mintha ez nem lenne elég, a feszültségoldónak szánt japán sör sem nyílik ki.

 

Szent Patrik-napi kulturális programajánló

A közelgő Szent Patrik-nap alkalmából Kapa a Firkin koncertjét promotálja, miközben a zenekar fuvolása a háttérben épp a művészet oltárán hódol. Ám cérnaszál-idegzetű hősünk szívét nemhogy nem melengeti meg a gesztus, hanem egyenesen kihozza a béketűrésből. Akárcsak a langymeleg Guinness.

Mucsi és a munkahelyi stresszkezelés

A dühkezelésre megannyi hatékony praktika létezik: egy buddhista módszer szerint indulatos lelkiállapotban ajánlott megvizsgálni, hol keletkezik a feszültség szervezetünkben, van-e formája, alakja, intenzitása. A diagnózis alatt pedig automatikusan megszűnik a feszültség. Nos, Mucsi egy angyaltollnyit frontálisabb módszert mutat be nekünk.

 

A gépek lázadásának leverése

Ismét az unortodox munkahelyi stresszkezelés kerül terítékre, ám Kapa a személyes konfliktusok helyett ezúttal a digitális nehézségek áthidalására ad útmutatást. A módszer lényege, hogy részesítsük retorzióban az együttműködésre nem hajlandó irodai berendezéseket, majd ezt követően intsük nyugalomra kollégáinkat is.