Nicolas Cage egy tipikus Nicolas Cage filmben

A Féktelen haragban (2011) minden megvan, ami egy Nic Cage filmhez kell: elátkozott, mégis szerethető karakter, dögös csaj és még dögösebb autók, és jól benyöghető egysorosok.

Íme egy érdekesség: Nicolas Cage ezért vállalta el a Féktelen harag (2011) főszerepét, mert viccesnek találta, hogy kilövik karaktere, a pokolból visszatért John Milton szemét. Nem sokkal korábban is eljátszott már egy figurát a Boszorkányvadászatban, aki elveszíti a szemét, de azt a jelenetet végül kivágták a kész filmből, hogy megkapják a megfelelő korhatár besorolást. Aztán Cage úgy belelkesedett – ő az a lelkes típus -, hogy már ott tartott, hogy úgy játssza el Miltont, hogy leborotváltatja a fejét, és a tarkóját majd egy hatalmas tetkó díszíti, de lebeszélték a dologról, amit én személy szerint sajnálok. Így maradt a szokásos, még a hajbeültetése előtti ritkás bozont, rocker fazonnal.

Szóval van ez a Milton fazon, akinek a nevét Az elveszett paradicsom szerzőjétől kölcsönözték, akárcsak Az ördög ügyvédje című filmben Al Pacino karakterénél, aki sosem volt az a makulátlan figura, és aki úgy tíz éve meghalt, de arra a hírre, hogy lányát és annak férjét megölték, a kislányukat pedig elrabolták, megszokik a Pokolból. Magával viszi a Sátán fegyverét is, az Istenölőt, biztos jó lesz valamire, és a sátánista szektavezér, Jonah King (Billy Burke) nyomába ered, aki fel akarja áldozni a babát holdtöltekor, hogy beteljesítse őrült küldetését. Milton nyomában ott liheg a Sátán könyvelője (William Fichtner), hogy visszarángassa a pokolba, ám szerencsére akad egy segítőtársa is, Piper, a csinos pincérnő (Amber Heard), akinek remekül áll a farmer short, és aki végre beköti azt a ronda szemet.

Nicolas Cage filmjeiben az a jó, hogy bármi mehet. Szerintem Cage remek színész, legalábbis remek volt, és néha most is az, és amikor pocsék, akkor is képtelenség haragudni rá, annyira szívvel és lélekkel tolja túl, amit csinál. Merthogy mindent túltol, túlliheg, túlmozog, de teszi mindezt őszintén, hatalmas beleéléssel, amitől egy gyenguska sztoriba is életet tud lehelni. Mert a Féktelen harag nélküle aligha ütne nagyot, és hiába jött ki annak idején 3D-ben – ezért repül annyi éles tárgy felénk, mert az a moziban, 3D-ben jól mutatott – Amerikában a film megbukott, csak a nemzetközi forgalmazásban hozott némi pénzt. Igaz, ehhez kellett Johnny Depp korábbi asszonykája, a mindig megbízhatóan csapnivaló Amber Heard is, illetve a szintén pocsék Billy Burke főgonoszként, és egy olyan sztori, amiből a végén az derül ki, hogy a Sátán egész jó arc, inkább amolyan korrekt börtönigazgató, csak rossz a sajtója.