Nosztalgikusan megmosolyogtató hekkerjelenetek a 90-esekből – 2. rész

Következzék további öt bravúros kódfejtés és vírustámadás azon daliás időkből, amikor a floppylemezek fogyóeszközök voltak.

(Válogatásunk első fejezete itt olvasható.)

A pusztító – Phoenix és az utcai terminál

Tinédzserkorban az ember kritikai érzéke nem különösebben mondható kifinomultnak. Talán ennek köszönhető, hogy A pusztító – melynek címe az évtizedek során új értelmet nyert – amolyan megkerülhetetlen akciófilmként élt emlékeinkben. Mai szemmel nézve azonban a film sztorija legalább annyira összeszedett és meggyőző, mint Wesley Snipes későbbi adóbevallásai. Hogy csak egy példát említsünk: a 90-es években hibernált Simon Phoenix felengedését követően nemhogy megdöbbenne az Ace Of Base feloszlásán,

de úgy hekkeli meg a tökig futurisztikus Köbüki-terminált, mintha csak a Doom 2 indítása közben mondta volna be a kék halált.

De ne legyünk szőrszálhasogatók: mielőtt egy zacskó paraj sorsára jutott volna a fagyasztóban, beleprogramozták a hekkelés tudományát. Kész szerencse, hogy ez idő alatt a számítástechnika észak-koreai mértékben fejlődött.

 

Függetlenség napja – Vírussal az ufók ellen

A magyarországi UFO-észlelések aranykorában egyesek váltig állították: a székesfehérvári gabonakörök közepén a nagyfater Sokolja bizarr rádiójeleket fogott a Ki nyer ma? - Játék és muzsika tíz percben alatt. A szkeptikusok persze harsányan röhögtek rajtuk, és helyzetüket Roland Emmerich sem könnyítette meg a Függetlenség napjával. Kiváltképp igaz ez arra a jelenetre, amikor Jeff Goldblum egy Norton Antivirus által karanténba zárt kártevővel teszi taccsra a földönkívüliek rendszerét, akiknek bizonyára volt tízezer forintjuk, hogy megvegyék a Mikroszoft Vindóz 95 programot. (Az eredeti videó sajnos nem állt rendelkezésünkre, így be kell érnünk a paródiajelenet paródiájával.)

 

Tökéletes másolat – A kattant emailbetyár

A csúfos kudarctól való félelmünk rendre visszatart minket az olyan online kvízek kitöltésétől,

melyekben azt kell megtippelnünk, hogy IT-s vagy szimpla sorozatgyilkos-e a képen látható egyed.

Mindez a Tökéletes másolat alkotóinak fejében már 1995-ben is megfogalmazódott, mikor is úgy döntöttek, valamilyen módon összeházasítják a két szakma képviselőit. A szóban forgó mozi antihősének két kedvenc időtöltése a hobbisebészet, valamint a kriminálpszichológussal való emailezés. Emberünk az áldozatairól készít kacagtató animációs videókat, majd azokat továbbküldi a dilidokinak, aki még így is jobban jár, mintha pénzbevonzó malackákkal bombáznák Datanet-fiókját. Az emailek pedig nemcsak hogy lenyomozhatatlanok, de elolvasás után meg is semmisítik magukat, mint Bigyó felügyelő megbízói levelei.

 

A fűnyíróember – Sorozathekkelés mérsékelten ízléses miliőben

A feltaláló felkéri a csekély értelmű kertészfiút, hogy asszisztáljon egy digitális kísérletéhez. Csak éppen azzal nem számol, hogy a virtuális tér pont az ellenkező hatást gyakorolja az alanyra, mint a TikTok a tinédzserekre. Intelligenciahányadosa ugyanis ugrásszerű növekedésnek indul, ezzel együtt pedig egyre otthonosabban érzi magát az online térben. (Teszi ezt annak ellenére, hogy kukoricában dúskáló Deák téri gyomortartalmakban is találkoztunk már szebb CGI-jal, mint ami az ő közegét jellemzi.) Végezetül pedig mérsékelten megnyerő karakterén keresztül már nemcsak titkosszolgálatok biztonságirendszer-hálózatait képes feltörni, de a TUTO-lakatot is leveri a tyúkól ajtajáról.

Hivatali patkányok – Az offline dokumentarista jelenet

Végezetül következzék az eddigi jelenetek totális antitézise, mely bár nem kimondottan hekker tematikájú,

de arról tanúskodik, hogy az alkotók számítástechnikai realitásérzékét ezúttal nem érte bombatalálat.

Ha léteztek a 90-es évek végén elnyomott hivatali dolgozók, akik meg akarták torolni felettesük hernyó természetét, pontosan ezzel a metódussal telepítettek vírust a főnök gépére.

10 dolog, amit nem tudtál a Hivatali patkányokról

A Hivatali patkányok minden idők legjobb vígjátéka, ami az irodai dolgozókról készült. Íme tíz vicces érdekesség a kulisszák mögül!

Még több érdekesség