Olyan, mint a Jégvarázs felnőtt, véres verziója

Kristen Stewart már nem tér vissza az első részből, de A Vadász és a Jégkirálynőhöz megkapjuk Emily Bluntot, és újra itt van a mindig vicces Chris Hemsworth is, hogy megint szétcsapjon Meseországban.

A Vadász és a Jégkirálynő (2016) azon ritka esetek egyike, ahol az eredeti film gyengébb, mint a folytatás, hiszen a Hófehérke sztori Kristen Stewart verziója, a  Hófehér és a vadász (2012) másodosztályú, több ponton koppintásszagú mese-fantasy film volt. Mesének túl felnőttes, kalandfilmnek túl gyermeteg, és a főszereplők úgy lébecoltak benne, mintha véletlen írták volna alá a szerződést, amiből már nem tudtak kilépni, ami Stewartra valószínűleg tényleg igaz lehetett. Nem úgy, mint Charlize Theron, akinek alakját bevallottan Báthory Erzsébetről mintázták, de néhány Madonna videóklip is bejátszott, és aki már korábban kijelentette, hogy ez lesz az ő „ribanc évtizede” – és a Mad Max – A harag útját még el sem kezdte forgatni. Szép, kőkemény és megingás nélkül gonosz: elkötelezettségét az is mutatja, hogy egy alkalommal úgy üvöltött, hogy megsérült a hasizma – holt komolyan! 

Igaz, az előző filmben végez a gonosz Ravenna királynővel Hófehér pengéje, de nem eszik olyan forrón a kását, mert megismerjük az előzményeket, és az is lehet, hogy Ravenna valahogy visszatér. Ő annak idején szó nélkül nézte végig, ahogy a húga, Freya (Emily Blunt) elhagyja a birodalmat, miután árulás áldozata lett. A megkeseredett Freya, aki kicsit olyan, mint a Jégvarázs Elzájának felnőtt verziója, képes jéggé fagyasztani ellenségeit, és az ifjú Jégkirálynő évtizedeket töltött egy távoli jégpalotában azzal, hogy halálos vadászsereget képzett ki magának. A vadászok között volt Eric (Chris Hemsworth) és Sarah (Jessica Chastain) is, akik nem teljesítették úrnőjük legfőbb parancsát, amely így szól: örökre keményítsd meg szívedet a szerelemmel szemben. Amikor Freya hírét veszi nővére vesztének, összegyűjti megmaradt seregét, hogy hazahozza a varázstükröt az egyetlen varázslónőnek, aki használni tudja a tükör erejét. 

Ám miután kiderül, hogy Ravennát fel lehet támasztani az arany halálból, a gonosz nővérek duplán sötét erőket szabadítanak az elvarázsolt vidékre. Seregük legyőzhetetlen... hacsak a száműzött vadászok nem tudnak összefogni Ravenna és Freya ellen. Vajon összefognak? Vajon segítenek nekik azok a törpék, akik egyrészt elég ijesztően néznek ki, másrészt akiket most, 2022-ben már kötelező jelleggel igazi „aprótermetű” színészeknek kellene játszaniuk? A válasz nyilván igen, de mire eddig eljutunk, rengeteg kalandot láthatunk, és újra bebizonyosodik, hogy Chris Hemsworthnek remek a humorérzéke, csak ez ekkor még nem volt annyira nyilvánvaló. Visszanézve már az! A Vadász és a Jégkirálynő jófajta régimódi kaland, miközben van egy modern vibe-ja is, és láthatóan mindenki élvezi, hogy játszhat benne, beleértve Emily Bluntot, akinek még csak hasonló szerepe sem volt korábban, és Jessica Chastaint, akinek jól áll a harcosnő alakja.

Az észak-koreai diktátort kifigurázó Az interjú (2014) retorziójaként a Sony-t ért hackertámadás részeként nyilvánossá vált rengeteg adat és levelezés ezt a produkciót is rém kínosan érintette. Nevezetesen kiderült, mekkora a különbség a film férfi és női sztárjainak a fizetése között, amit aztán a stúdió kénytelen volt korrigálni. Még egy észak-koreai hackertámadásban is lehetnek pozitívumok, nem igaz?