Rambo? Az egy... De mit is mondott pontosan a jó öreg Tango?

A jól ismert idézetet manapság már nemigen dörmöghetné el Gáti Oszkár. Ráadásul Tangó eredetileg azt mondta a rendőröknek, hogy „Rambo is a pussy”.

Vannak olyan filmek, amiket egyszerűen imádnak az olvasóink, és rendszeresen újra is nézik ezeket, mert még századszorra is nagyon-nagyon szórakoztatóak tudnak lenni. Bud Spencer és Terence Hill életműve tipikusan ilyen, de örök klasszikusnak számít a Die Hard 3, a Kommandó, A maszkA pusztító és a Tango és Cash is – annak ellenére, hogy jelenleg egyik sincs ott az olvasói értékelések alapján dinamikusan változó PORT.hu TOP100-ban.

Az Amerikában 1989-ben bemutatott, nálunk viszont csak 1990-től vetített Tango és Cash talán legismertebb idézetét viszont ma már egészen biztosan nem mondhatná így el Gáti Oszkár:

 

 

Érdekesség, hogy Ray Tango, a félelmet nem ismerő, pápaszemes Los Angeles-i zsaru az eredeti változatban azt mondta, hogy „Rambo is a pussy”. Ezt nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy „Rambo egy puhapöcs”, mivel itt a szöveg nem a női nemi szervre  (s nem is egy kismacskára utal), hanem arra, hogy Tango magához képest igazi anyámasszony katonájának tartja Rambót.

 

 

A Tango és Cash sztoriját bizonyára mindenki ismeri, aki él-hal a '80-as és a '90-es évek akciófilmjeiért. A két címbéli Los Angeles-i rendőr folyton vetélkedik egymással, hogy végre ismerje el a másik, ki a zsaruk gyöngye. Miközben hol az egyik, hol a másik göngyölít fel egy-egy szövevényes bűnügyet, a helyi kábítószer- és fegyverkereskedő maffia megelégeli, hogy állandóan keresztbe tesznek a jó üzleteiknek. Az őrült főnök fantasztikus tervet eszel ki félreállításukra: nyakukba varr egy friss hullát, egy heroinos és egy dollárkötegekkel megtömött táskát. A két jómadár rács mögé kerül („Zsaruuuk! Zsaruuuk! ide tegyék őkeeet!!!”), és csak egyetlen módjuk van a szabadulásra: ha elássák a csatabárdot és összefognak!

 

 

Akadt azért egyvalaki, akinek a magyarországi premier idején egészen biztosan nem tetszett a Tango és Cash. Hegyi Gyula például igencsak lefitymálta Sylvester Stallone és Kurt Russell nagy klasszikusát a Filmvilág 1990/7-es számának Láttuk még rovatában:

...kiégnek a kamionok, és a két zsaru kiirt egy kisebb magánhadsereget. Egy fegyvergyárat is szétver a két barát öldöklő kedvében. A film agresszív, de legalább ostoba: a zsarutörténetek legismertebb kliséit követi, de nincs miért izgulni rajta, hiszen ép ésszel senki sem feltételezheti, hogy a Stallone alakította színészt bármi baj érhetné egy Stallone-reklámfilmben.